1 av 2 trenger ikke migrenemedisin

For så mange som halvparten av migrenepasientene kan vanlig Aspirin redusere plagene til et minimum, viser forskning.

Hodepine

Aspirin virker mot migrene for mange. Nå skal forskerne finne ut om det samme gjelder for Paracet og Ibux.

Foto: colourbox.com / colourbox.com

Rundt 16 prosent av kvinner og 8 prosent av menn rammes av migrene i løpet av livet. Mange opplever at "vanlige" smertestillende ikke virker når anfallene kommer, og bruker reseptbelagte migrenemedisiner.

Nå viser en ny gjennomgang av data fra 13 ulike studier at aspirin reduserer hodepinen for over halvparten av pasientene. Virkestoffet i Aspirin er acetylsalisylsyre, det samme som i blant annet Dispril og Globoid, skriver BBC .

En enkeltdose aspirin viste seg også å redusere svimmelhet, kvalme og lys- og lydømfindtlighet - andre symptomer på migrene.

Mange blir smertefrie

Forskerne fant ut at hodepinen ble helt borte hos en av fire, i løpet av to timer etter at aspirindosen var tatt. Til sammenligning ble hodepinen borte hos bare en av ti som fikk placebo.

Over halvparten fikk hodepinen redusert i såpass stor grad at det ikke var mer enn en mild hodepine igjen. En av tre fikk samme virkning med placebo.

I gjennomgangen ble det sett på data fra 4222 personer. Aspirindosen som ble gitt var på 900-1000 milligram.

De samme forskerne undersøker for tiden om man kan oppnå samme virkning med virkestoffene ibuprofen og paracetamol.

Advarer mot bivirkninger

Selv om aspirinbruken ikke resulterte i noen dramatisk økning i bivirkninger for deltakerne i studiene, advarer forskerne mot utstrakt bruk av medikamenter med acitylsalisylsyre.

- Korttidsbruk fører antakelig ikke til store problemer, men det er godt dokumentert at langtidsbruk kan skade magen, sier forskerne til BBC.

Rundt 87.500 nordmenn brukte migrenemedisin i 2009, ifølge tall fra Reseptregisteret.

Migrenepasienter bør alltid kontakte lege, uansett om man finner medikamenter som virker på egen hånd.

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)