Riktig kost – mindre migrene

Spiser du riktig kan det minske problemer med migreneanfall. For ett år siden la Rikke Kjær (16) om kostholdet og fikk et bedre liv.

Rikke Kjær.

Spis riktig, og vips kan migrenen bli lettere å takle.

Foto: Anders M. Leines/Hilde Malme / NRK

 

Tidligere hadde hun kraftige migreneanfall hver uke. Ett år etter at hun begynte å spise annerledes, kan det gå seks uker mellom anfallene.

Nå har Rikke fått en helt ny tilværelse. Tidligere når hun fikk migrene på skolen, ble hun redd.

Måtte sove

- Det var så vondt at jeg bare måtte hjem og legge meg, og sove det bort. Mange ganger har jeg tenkt at jeg like gjerne kunne dø, forteller Rikke. Moren måtte komme hjem fra jobben.

- Etter at jeg la om kostholdet klarer jeg å være på skolen og ha migrene uten å dra hjem eller ringe mamma. Og hvis jeg får migrene hjemme, kan jeg bare gå å legge meg uten at det er noen big deal. Det er veldig stor forskjell, forteller Rikke.

Nye veier

Nevrolog Monica Drottning-Rønne jobber med migrenepasienter, og prøver nå ut om et fullverdig kosthold, og eventuelt kosttilskudd, kan forebygge og redusere migrene.

Rikke Kjær (16).

Rikke Kjær (16).

Foto: Anders M. Leines / Hilde Malme / NRK

Med dette går hun nye veier i migrenebehandling.

- Styrker hjernen

Her er nevrologens teori for å redusere migreneanfall:

  • Styrke hjernen med fullverdig kost eller kosttilskudd
  • Spise regelmessige måltider, holde jevnt blodsukker
  • Fjerne matvarer som utløser migreneanfall

Flere mindre studier viser at B-vitaminer kan ha en gunstig effekt når det gjelder å redusere migrene. Men sammenhengen mellom mangler i kostholdet og migrene er ikke dokumentert.

Avventende

Derfor er de fleste migreneleger er avventende til å anbefale sine pasienter kosttilskudd dersom de har mangler av vitaminer og mineraler.

Drottning påpeker at man ikke kan behandle migrene gjennom kosten, da må det medisiner til. Men det kan gjøre en bedre i stand til å takle anfallene når de kommer.

Koster milliarder

500.000 nordmenn har denne formen for hodepine, som skyldes en sykdom i hjernen. Migrene koster samfunnet 2,2 milliarder kroner i året.

90 prosent av kostnadene er knyttet opp til sykefravær, ifølge Nasjonalt kompetansesenter for hodepine ved St. Olavs hospital i Trondheim. Tallene er bygget på en EU undersøkelse fra 2004.

Trigger-mat

Gjennomsnittlig har 14 prosent av befolkningen migrene, men det er flest kvinner som har denne formen for hodepine. Hele 20 prosent av voksne, norske kvinner har migrene.

Mange migrenepasienter forteller også om at spesielle matvarer trigger migrene. På denne lista inngår sjokolade, ost, sitrusfruker og alkohol.

 

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)