Narrepiller virker, også uten narring

Selv om pasientene fikk vite at medisinene var sukkerpiller, ble de bedre.

Piller

Placebo-effekten er ikke bare en narreeffekt, ifølge ny studie.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Det er veldokumentert at man kan bli bedre av medisiner som egentlig bare er narrepiller. Man antar at dette skyldes troen på at pillene vil ha en effekt.

Men nå viser en ny studie at placebo-effekten også slår til når pasientene vet om at de blir narret, skriver Berlingske Tidende.

Pasienter med irritabel tarm deltok i studien.

Værsågod, en pille som ikke virker!

Placebo-medisin brukes vanligvis i medisinske forsøk, hvor verken leger eller pasienter vet hvilke piller som inneholder virkestoffer og hvilke som er narremedisin.

I denne studien var det ingen hemmelighet at pillene var virkningsløse. Legene visste det, og pasientene fikk ettertrykkelig beskjed om at de fikk narrepiller.

Likevel virket narrepillene bedre enn ingen piller, viser studien som er publisert i PLoSOne.

Tror ritualet kan virke

I forsøket ble 80 pasienter med irritabel tarm delt i to grupper. Den ene gruppen fikk ingen piller. Den andre fikk narrepiller som de fikk beskjed om å ta to ganger om dagen i tre uker.

- Til min overraskelse så pillene ut til å virke for mange av dem, sier studiens hovedforfatter Anthony Lembo.

Forskerne antar at selve ritualet med å ta pillene kan ha utløst en følelse av bedring hos pasientene.

Studien er imidlertid for liten til å kunne trekke bastante konklusjoner.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.