Hopp til innhold

Er det usunt å spise fort?

Noen av oss har ikke kommet halvveis i måltidet før andre er klar for en ny porsjon.

Illustrasjonsfoto: Barn spiser i jula

Mange har sikkert hørt advarselen om å ikke spise fort ved middagsbordet.

Foto: irina / Colourbox

– Jeg har selv fått den advarselen flere ganger, men for friske personer har det trolig ikke så mye å si, sier Eli Skeie til NRK.

Hun jobber som klinisk ernæringsfysiolog ved Haukeland universitetssjukehus.

Er du frisk og fri for plager med fordøyelsen, kan du gafle i deg julematen med god samvittighet. Men har du problemer med svelget, mage eller tarmkanal, kan det å spise sakte forebygge plager.

– Det er viktig å tygge maten nok til at spiserøret kan frakte maten til magesekken uten å gi ubehag. For personer som har svelgproblematikk kan dette bety at en må tygge maten ekstra godt.

Fordelen med å spise langsomt

Uavhengig av hvor kjapt eller sakte du spiser i jula, er den gyldne regelen: tygg maten godt.

– Det å tygge maten gir smak og velvære. I tillegg starter fordøyelsesprosessen i munnen med tygging og spytt. Dette har betydning for hvor mye magen må jobbe med videre nedbrytning, sier Skeie.

Selv om det å spise fort ikke trenger å være uheldig, kan du ende opp med å spise langt mer enn du ellers ville ha gjort, forteller klinisk ernæringsfysiolog Nicole Warmbrodt ved universitetssykehuset i Oslo.

– Fordelen med å spise langsomt og å tygge godt, er at man sannsynligvis klarer å stoppe og spise før man blir overmett og har fått i seg for mye mat i forhold til det man trenger.

– Selv om man merker at magesekken begynner å fylle seg opp, vil det ta cirka 15-20 minutter til alle metthetssignalene har signalisert til hjernen, sier Warmbrodt.