Hopp til innhold

Ned i vekt? Drikk en halv liter vann før frokost, lunsj og middag

– Det fine med dette er hvor enkelt rådet er, sier forskerne bak en ny studie.

Illustrasjonsfoto: Kvinne som drikker vann

– Styr unna juice og mineralvann og drikk vann fra springen, sier forskerne.

Foto: Vasiliy Koval / Colourbox.com

– Drikk en halv liter vann tre ganger om dagen, og det kan bidra til å gå mer ned i vekt, sier forsker Helen Parretti ved universitetet i Birmingham på egen nettside.

Parretti og kollegene har fulgt et lite utvalg på 84 overvektige personer over en 12-ukersperiode, og rådførte dem om trening og kosthold. Halvparten av deltakerne fikk beskjed om å drikke 0,5 liter vann før de viktigste måltidene; frokost, lunsj og middag. Den andre gruppen skulle overbevise seg selv om at de var mette før hvert måltid.

I løpet av perioden på 12 uker gikk den vanndrikkende gruppen i snitt ned 1,3 kilo mer enn de andre.

– Å gå ned noen ekstra kilo i løpet av et år kan ha stor betydning for en person. I kombinasjon med økt fysisk aktivitet og sunt kosthold, kan dette være en enkel måte å bidra til vekttap, sier Parretti.

Totalt er det snakk om 1,5 liter vann i løpet av en dag – ikke å drikke så mye vann som mulig før maten. Vann i store mengder kan være helseskadelig.

– Nyttig

Professor i ernæring ved Universitetet i Oslo, Christian A. Drevon, mener at det å drikke 0,5 liter vann før de tre hovedmåltidene kan være et godt råd.

– Dette kan gjelde alle i befolkningen som har et vektproblem, og som ikke har andre spesielle sykdommer, sier han til NRK.

– Bruken av vann øker metthetsfølelsen ved å utvide magesekken. Dette har også vært anbefalt i vektreduksjonsprogrammer tidligere. Men her har forskerne testet det på en vitenskapelig måte, og det er bestandig nyttig.

– Ekstra hjelpemiddel

Professor i ernæring, Christian Drevon

– Studien virker bra gjennomført og funnet er ikke uventet, sier professor Christian A. Drevon.

Foto: NRK

Både den norske professoren, og forskerne bak studien, sier effekten av å drikke mer vann trolig vil reduseres etter hvert som tiden går.

– Når det kommer til energibalansen i kroppen er den ikke lett å lure. Det å drikke vann vil være et ekstra hjelpemiddel i et program som er målrettet og fokusert på å gå ned i vekt, sier Drevon.

– Den mest effektive måten å gå ned i vekt er å spise passe lite, sunt og i tillegg øke den fysiske aktiviteten.