– Oi, hva er det? Æsj!
Slik starter Den amerikanske ambassaden i Oslo sin julehilsen på Youtube. Det er butikkansvarlige Alicia som for første gang retter sitt blikk mot den norske juletradisjonen lutefisk.
Mandag la ambassaden ut videoen som viser ni av deres amerikanske ansatte teste ni tradisjonelle norske matretter: Cabaret, sennepssild, rakfisk, lutefisk, raspeball, ribbe, pinnekjøtt, smalahove – og akevitt.
Ribbe eller pinnekjøtt?
En av de ansatte løp da hun så smalahovet. Lutefisken ble nærmest spyttet ut igjen av flere. Men ribbe og pinnekjøtt klarte alle å smake på.
– Jeg vil ikke fornærme den ene halvdelen av Norge her, men jeg tenker at den halvdelen av Norge som spiser ribbe, er den riktige halvdelen, sier Ted Danowitz, som er miljø- og forskningsrådgiver ved ambassaden.
Til NRK kan han fortelle at selv om det kanskje er åtti prosent fett i ribbe, elsket han det.
– Det er det beste fettet jeg noen gang har smakt! Sier Danowitz til NRK.
Han synes ellers at norsk mat er helt greit.
– Generelt er jo laks, tacofredag, grandis og pølse det jeg forbinder med norsk mat. Jeg setter pris på at den er enkel å lage, siden jeg er håpløs på kjøkkenet, sier Danowitz.
Rakfisk verst
Danowitz sier at til tross for reaksjonene i videoen, synes han mesteparten av norsk julemat er god. Bortsett fra rakfisk.
– Jeg mest nervøs for å smake på lutefisken, siden det luktet så ille, men det smakte ikke så mye. Rakfisk, derimot, var vondt på alle måter, sier Danowitz.
Han forsøkte å dekke over smaken med mye rømme og løk.
– Det gjorde en dårlig jobb med å skjule den råtne smaken av rakfisken, innrømmer han.
Det eneste som gikk ned på en styrt i videoen, var akevitten. Men ikke alle like det særlig godt heller:
– Det smaker som hjemmebrent, sier kontorsjef Corina i videoen.
- Les også:
- Lyst til å teste noe nytt i høytiden selv?