Hopp til innhold

Enkel rengjøring av stekeovnen

Grønnsåpe, oppvaskmiddel og vann er alt som skal til for å fjerne fastbrent fett fra stekeovnen.

Glassdør i stekeovn

Oppvaskmiddel og klut kan gjøre susen på fastbrent fett i stekeovnsglasset.

Foto: Tor Risberg / NRK

Rengjøring av stekeovnen kan være et ork. De færreste vasker ovnen etter hver gang den er brukt. Men hvis det stinker inngrodd mat når du skrur den på, er det i hvert fall på tide med en skikkelig rens.

Mange tyr til sterke kjemikalier, men det finnes miljøvennlige alternativer som er like enkle og effektive når smuss og fett skal fjernes. Det danske Forbrugerrådet anbefaler disse metodene:

Glassdøra

Ovnsglasset bør ikke renses med slipende rengjøringsmidler. For selv om det tåler høy varme, er glasset faktisk ganske skjørt. Riper er ikke bra!

Ofte vil en runde med vanlig oppvaskmiddel gjøre susen på et skittent ovnsglass. Hvis det må kraftigere lut til, dynker du kluten med oppvaskmiddel og lar den ligge på glasset i en halv time. Deretter vasker du av.

Hvis heller ikke dette fjerner alt fastbrent fett, kan du skrape glasset med et skarpt "barberblad" av den typen som brukes til keramiske kokeplater.

Sjekk at bladet ikke er slitt, fordi det kan ripe opp glasset. Og ikke bruk slike blader på eventuelle dekorasjoner i ovnsglasset.

Ovnsrommet

Grillet kylling

Osing fra stekt fett går over til gassform når temperaturen passerer 230 grader. Da vil fettet fordele seg i hele ovnens indre.

Foto: ScanStock

På ovnsplatene og i ovner med glatt emalje gjør grønnsåpe susen. Smør emaljen med et raust lag av den fasteste typen grønnsåpe, og sett varmen på 100 grader.

Skru av ovnen når såpen begynner å boble, og vask overflatene med vann når ovnen er blitt kald.

Ristene

Skitne rister bløtlegges i oppvaskvann eller vaskes i oppvaskmaskinen. Hvis ristene ikke kan tas ut av ovnen, stryker du over dem med stålull.

Katalytisk selvrens

Noen stekeovner renser seg selv. Det enkleste systemet er såkalt katalytisk, og består av ru emalje som gjør at fettet suges opp på veggene og fra toppen. Smusset forbrennes når temperaturen passerer 200 grader.

Men katalytisk selvrens er bare delvis hjelp på veien. Fra tid til annen må disse ovnene også rengjøres manuelt. Men ikke bruk grønnsåpe eller kjemisk ovnsrens, som kan tette til den ru emaljen slik at det katalytiske systemet blir mindre effektivt.

Da er løsningen å skrape vekk smusset med en tresleiv, før emaljen smøres med en sterk dose oppvaskmiddel blandet med varmt vann.

La blandingen virke i minst en time, før du skrubber med oppvaskbørste og tørker av med vann. Deretter starter du ovnens rengjøringsprogram.

Pyrolytisk selvrense

De enda mer avanserte stekeovnene med selvrensende pyrolysefunksjon greier som oftest å fjerne møkka på egen hånd.

Prosessen varmer opp stekeovnen til rundt 400 grader, og brenner smusset til aske som kan tørkes vekk når ovnen er blitt kald igjen.

Ovnene med pyrolytisk selvrens er svært effektive, men koster mer enn andre stekeovner. Og renseprosessen varer gjerne i minst to timer. Den høye temperaturen tilsier at du ikke bør forlate hjemmet mens rensingen pågår.

Avtrekk

Stekeovner med varmluftfunksjon har gjerne en ventilator som kan tas ut og vaskes med vanlig oppvaskmiddel. Husk å trekke ut kontakten eller skru av ovnens hovedbryter når du demonterer.

Ovnens bruksanvisning kan gi mer informasjon både om hvordan ventilatoren skal tas ut, og om hvordan man bruker funksjonen med selvrens.

Husk også at en overopphetet avtrekksvifte over komfyren kan være en brannfelle hvis den ikke renses minst én gang i året .

– Bruk tørkepapir!

Bent Stiansen

Mesterkokk Bent Stiansen sverger til miljøvennlig ovnsrens.

Foto: Scanpix

– Det aller viktigste når man søler fett i stekeovnen, er å tørke det opp med papir umiddelbart, sier mesterkokk Bent Stiansen på restaurant Statholdergaarden i Oslo.

– Jo lenger man venter og jo flere ganger man bruker ovnen, jo mer fastbrent og vanskelig blir det å fjerne fettet.

Stiansen forteller at oset fra stekt fett går over til gassform når temperaturen runder cirka 230 grader. Dermed vil fettet fordele seg i hele ovnens indre, og stivne når temperaturen synker igjen.

Selv bruker kokken mest mulig miljøvennlige rensemetoder i sin private stekeovn. Kjemiske midler er kun en siste kriseløsning når andre rensemetoder ser ut til å være nytteløse.

Verneutstyr

– Mange glemmer å bruke verneutstyr når de sprayer med ovnsrens. Men da vet de ikke hvor sterke disse kjemikaliene er, sier Stiansen til NRK.no.

Han mener at både hansker, vernebriller og munnbind bør være obligatorisk hvis man renser stekeovn på denne måten.

– Gassene fra slike midler irriterer luftveiene. Derfor bør kjøkkenet luftes ut i minst 20 minutter etterpå.

– Og får man en sprut med ovnsrens i øynene, skal man straks skylle øynene med vann og oppsøke lege. Ta med boksen slik at legen får informasjon om virkestoffene, lyder Stiansens råd.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)