Hopp til innhold

Vasker du feil på badet?

Irriterer du deg over kalkflekkene i dusjen som ikke går bort? Da er sjansen stor for at du har noe å lære.

Rengjøring i dusjen

Med feil pH kan du vaske så mye du bare orker - kalkflekkene sitter like støpt.

Foto: Mind on fire/creative commons / Flickr

Oddbjørn Sjøvold

På badet bør du veksle mellom to rengjøringsmidler med ulik pH, råder professor Oddbjørn Sjøvold.

Foto: Wikimedia commons

Til tross for at rengjøringsprinsippene har blitt stadig enklere , er enkelte ting mer komplisert enn du kanskje var klar over.

- På badet bør man veksle mellom basiske og sure rengjøringsmidler, slår professor Oddbjørn Sjøvold ved Høgskolen i Oslo fast.

Sjøvold er ekspert på inneklima og renhold, og har gjort mange forsøk som bekrefter dette.

- Bakteriene kan tilpasse seg en basisk eller en sur tilstand, men det klarer de ikke dersom man stadig veksler, forklarer han.

Hudfett og kalk skal fordrives

I tillegg til at det blir en del bakterier på et bad, er det to typer avfall der som ikke lar seg fjerne av samme rengjøringsmiddel.

- Hudfett må fjernes basisk, mens kalksåpe må fjernes med surt, forklarer Sjøvold.

Dersom du vasker og vasker på flatene i dusjkabinettet uten at de hvite skjoldene forsvinner, er det altså pH-en på rengjøringsmiddelet du burde tenke på å skifte. Det er også grunnen til at kjerringrådene med å bruke eddik eller sitron virker.

- De fleste rengjøringsmidler er basiske, og det er ikke så lett å skaffe seg oversikt over hva som er hva. Produsentene har sluttet å merke med pH, og det er synd, sier Sjøvold.

Eksempler på sure og basiske rengjøringsmidler:

Sure/basiske rengjøringsmidler

Basiske rengjøringsmidler (pH >7)

Sure rengjøringsmidler (pH <7)

Grønnsåpe

Ajax baderom/shower power

Jif kjøkken/skurekrem/universal

Jif baderom

Klorin

Zalo

Salmiakk

 

Her kan du sjekke pH selv ved å søke i sikkerhetsdatabladene.

Annenhver uke

For offentlige toaletter og bad er rådet å veksle mellom basisk og surt rengjøringsmiddel annenhver dag. Hjemme er det kanskje vanlig å gjøre rent en gang i uka.

- Hjemme kan man bytte rengjøringsmiddel hver uke, slik at det blir annenhver uke med basisk og annenhver uke med surt, foreslår Sjøvold.

Han understreker at det bare er våtrom som skal behandles på denne måten, altså bad og eventuelt vaskerom i vanlige hjem.

- Man trenger litt rengjøringsmidler på kjøkkenet også, men her er det ikke nødvendig å veksle mellom basisk og surt. Ellers i huset er det best å rengjøre så tørt som mulig. Trengs det fuktighet, så bruk bare litt vann på en mikrofiberklut, oppfordrer han.

NB! Ikke alle flater tåler alle typer rengjøringsmidler. Les nøye på emballasjen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)