Over tid kan det samle seg store mengder fett i avtrekksvifta over komfyren. Hvis du ikke rengjør ventilatoren og skifter filteret med jevne mellomrom, kan kjøkkenvifta bli en brannfelle.
I fjor rykket brannvesenet i Oslo ut 357 ganger for å slokke kjøkkenbranner med tørrkoking eller overopphetede avtrekksvifter.
Det er en økning på hele 77 slike branner sammenliknet med 2009.
Antenner fettet
Mange kjøkkenbranner starter fordi strålevarme eller flammer fra komfyren antenner fettet i ventilatoren.
- Det er en klar tendens til stadig flere branner av denne typen, forteller informasjonsleder Ida Løfsgaard Kojedahl i Brann- og redningsetaten i Oslo.
- Hver tredje kjøkkenbrann starter etter klokka 18 da mange lager middag. Alt for mange glemmer å rense ventilatoren for fett og smuss som kan medføre brannfare, sier Kojedahl til NRK.no.
- Hvis man heller ikke har røykvarsleren i orden og slukkeutstyr tilgjengelig, kan branntilløpet raskt komme ut av kontroll, sier hun.
LES OGSÅ:
Os, fett og olje
En stor del av boligbrannene i Norge starter på komfyren. Ikke minst nå midtvinters, når julefeiring og kuldegrader medfører ekstra høy aktivitet over stekepanner og smultgryter.
- Osen som oppstår når man steker og freser på høy temperatur lagrer seg i kjøkkenvifta rett over komfyren. Hvis man i tillegg varmer opp olje, vil matosen inneholde små oljepartikler som også kan sette seg fast der, forteller sivilingeniør Reidar Stølen ved SINTEF NBL as (
).- Derfor er det viktig å fjerne fettet fra filteret. Fettløselig såpevask eller en runde i oppvaskmaskin med de delene av ventilatoren som kan demonteres er gjerne det som skal til, sier han.
Mange kjøkkenvifter har også fettpapir og kullfilter som skal skiftes med jevne mellomrom. Men det er det ikke alle som gjør.
LES OGSÅ:
Minst én gang årlig
Stølen forteller at avtrekksvifta trolig er det første stedet en kjøkkenbrann vil spre seg hvis det skulle oppstå brann på komfyren. Derfra vil flammene kunne spre seg videre til skap og benker i nærheten
- Fettmengden i ventilatoren bør begrenses mest mulig. Alle som har vasket en avtrekksvifte vet at det samler seg ganske mye støvblandet fett som kan være vanskelig å fjerne.
- Men mange tenker nok ikke på rensing før de merker at filteret begynner å bli tett og at vifta fungerer dårlig. Venter man så lenge, vil selve renseprosessen bli mer arbeidskrevende, sier Stølen. Han mener kjøkkenvifta bør rengjøres minst én gang i året.
Fett som drypper
Også
mener det er liten tvil om at fettete kjøkkenventilatorer kan være brannfeller.- En av farene er at varme fra komfyren kan løse opp fett som begynner å dryppe ned fra avtrekksvifta. Med en ventilator full av fett kan dette være nok til at brann oppstår, forteller informasjonssjef Sturle Hagen i Norsk brannvernforening.
Han minner om at det er viktig å rense ikke bare selve filteret men også dekslene som holder det hele på plass.
- Etter all matlagingen til jul og nyttår kan januar være en grei tid å sjekke avtrekkshetta, sier Hagen.
- LES OGSÅ: