Avtrekksvifta kan være brannfelle

Nå er det høysesong for brannfarlig stekefett på kjøkkenet. Men mange glemmer å rense avtrekksvifta. I Oslo økte antall kjøkkenbranner med 28 prosent i fjor.

Avtrekksvifte

Avtrekksvifter bør rengjøres minst én gang hvert år.

Foto: ScanStock

Over tid kan det samle seg store mengder fett i avtrekksvifta over komfyren. Hvis du ikke rengjør ventilatoren og skifter filteret med jevne mellomrom, kan kjøkkenvifta bli en brannfelle.

Tørrkoking

Brannvesenet i Oslo måtte rykke ut til dette tørrkokte kjelelokket i fjor. Tørrkoking under en urenset avtrekksvifte er ekstra brannfarlig.

Foto: Brann- og redningsetaten i Oslo

I fjor rykket brannvesenet i Oslo ut 357 ganger for å slokke kjøkkenbranner med tørrkoking eller overopphetede avtrekksvifter.

Det er en økning på hele 77 slike branner sammenliknet med 2009.

Antenner fettet

Mange kjøkkenbranner starter fordi strålevarme eller flammer fra komfyren antenner fettet i ventilatoren.

- Det er en klar tendens til stadig flere branner av denne typen, forteller informasjonsleder Ida Løfsgaard Kojedahl i Brann- og redningsetaten i Oslo.

- Hver tredje kjøkkenbrann starter etter klokka 18 da mange lager middag. Alt for mange glemmer å rense ventilatoren for fett og smuss som kan medføre brannfare, sier Kojedahl til NRK.no.

- Hvis man heller ikke har røykvarsleren i orden og slukkeutstyr tilgjengelig, kan branntilløpet raskt komme ut av kontroll, sier hun.

LES OGSÅ:

Os, fett og olje

En stor del av boligbrannene i Norge starter på komfyren. Ikke minst nå midtvinters, når julefeiring og kuldegrader medfører ekstra høy aktivitet over stekepanner og smultgryter.

- Osen som oppstår når man steker og freser på høy temperatur lagrer seg i kjøkkenvifta rett over komfyren. Hvis man i tillegg varmer opp olje, vil matosen inneholde små oljepartikler som også kan sette seg fast der, forteller sivilingeniør Reidar Stølen ved SINTEF NBL as ( Norges Branntekniske Laboratorium ).

- Derfor er det viktig å fjerne fettet fra filteret. Fettløselig såpevask eller en runde i oppvaskmaskin med de delene av ventilatoren som kan demonteres er gjerne det som skal til, sier han.

Mange kjøkkenvifter har også fettpapir og kullfilter som skal skiftes med jevne mellomrom. Men det er det ikke alle som gjør.

LES OGSÅ:

Minst én gang årlig

Stølen forteller at avtrekksvifta trolig er det første stedet en kjøkkenbrann vil spre seg hvis det skulle oppstå brann på komfyren. Derfra vil flammene kunne spre seg videre til skap og benker i nærheten

- Fettmengden i ventilatoren bør begrenses mest mulig. Alle som har vasket en avtrekksvifte vet at det samler seg ganske mye støvblandet fett som kan være vanskelig å fjerne.

- Men mange tenker nok ikke på rensing før de merker at filteret begynner å bli tett og at vifta fungerer dårlig. Venter man så lenge, vil selve renseprosessen bli mer arbeidskrevende, sier Stølen. Han mener kjøkkenvifta bør rengjøres minst én gang i året.

Fett som drypper

Også Brannvernforeningen mener det er liten tvil om at fettete kjøkkenventilatorer kan være brannfeller.

- En av farene er at varme fra komfyren kan løse opp fett som begynner å dryppe ned fra avtrekksvifta. Med en ventilator full av fett kan dette være nok til at brann oppstår, forteller informasjonssjef Sturle Hagen i Norsk brannvernforening.

Han minner om at det er viktig å rense ikke bare selve filteret men også dekslene som holder det hele på plass.

- Etter all matlagingen til jul og nyttår kan januar være en grei tid å sjekke avtrekkshetta, sier Hagen.

Slik unngår du kjøkkenbrann:

Slik unngår du kjøkkenbrann:

  • La aldri komfyren stå på mens du er ute av huset.
  • Ikke forlat en påskrudd komfyr. Når du steker med sterk varme bør du alltid holde deg i umiddelbar nærhet, og ha et lokk lett tilgjengelig. Med lokket kan du raskt dekke gryten / pannen hvis fettet / oljen antenner.
  • Ved smultkoking og frityrsteking er brannfaren ekstra stor. Vær forsiktig med temperaturen, slik at oljen ikke tar fyr. Skulle uhellet skje, forsøk aldri å slokke flammene ved hjelp av vann! Det vil gi en eksplosjonsartet brann med fatale konsekvenser.
  • Hvis det oppstår flammer, legg lokket over gryten, slå av komfyren og trekk gryten forsiktig av platen. La den stå og avkjøles.
  • Sjekk røykvarsleren.
  • Sjekk slokkeutstyret.
  • Ikke sett varmekilder nært brennbart materiale.
  • Ha brannøvelse i hjemmet. Om man har tenkt over situasjonen på forhånd, er man mye bedre forberedt om det begynner å brenne.

(kilde: Brann- og redningsetaten i Oslo)

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)