Hopp til innhold

Påbyr komfyrvakt på kjøkkenet

I dag kommer nye regler om elektriske installasjoner i hjemmet. Komfyrvakt, overspenningsvern og mindre bruk av skjøteledninger vil føre til færre branner i Norge, mener ekspertene.

Brann i komfyr

Tørrkoking på komfyren er den vanligste enkeltårsak til norske boligbranner.

Foto: ScanStockPhoto

De nye og strengere reglene gjelder elektriske installasjoner i nye privatboliger og ved rehabilitering av eksisterende boliger, med en overgangsordning på ett år.

Ett av kravene er at man tar i bruk en såkalt komfyrvakt på kjøkkenet. Dette er en sensor som registrerer eventuell overoppheting og som kutter strømmen før det oppstår brann.

Mange branner

Komfyrvakt

Komfyrvakt er en liten sensor som man enkelt kan installere selv.

Foto: Gjensidige Forsikring - Sikkerhetsbutikken

Tørrkoking på komfyren er årsak til omtrent 12 prosent av alle boligbranner her i landet.

Mange av oss har opplevd skremmende situasjoner som dette: du setter en kjele på komfyren, skrur på plata, forlater kjøkkenet, får en telefonsamtale - og glemmer hele kokinga!

- Det er sjelden at vanlige oppegående mennesker brenner inne i slike situasjoner. Men brann kan det bli, med store materielle skader og høye utgifter som resultat, forteller sjefingeniør Jostein Ween Grav i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap ( DSB ).

Sovner på sofaen

- Et klassisk eksempel er yngre mennesker som kommer hjem fra byen lørdag eller søndag morgen og skal varme litt mat i all hast. Sovner man på sofaen mens maten koker, kan det raskt utvikle seg til en alvorlig situasjon.

- Derfor innfører vi nå en ny regel som påbyr komfyrvakt i alle nye boliger og i hus der det elektriske anlegget blir rehabilitert. Vi er ganske sikre på at dette etterhvert vil redusere antall boligbranner her i landet, sier han.

Uavhengig av det nye regelverket, anbefaler Grav at alle tar i bruk komfyrvakt på kjøkkenet sitt.

- Dette er utstyr man kan kjøpe og installere selv uten hjelp fra elektriker. Komfyrvakt kan blant annet kjøpes hos forsikringsselskaper, hos elektroinstallatører og i spesialbutikker for sikkerhetsprodukter. Dette er effektiv og billig livsforsikring, sier han.

- Hvorfor er ikke dette påbudt i alle boliger?

- Vi har jobbet internasjonalt for å få innført krav til vern mot overoppheting integrert i alle nye komfyrer. Å endre standarden for komfyrer tar tid også fordi det er mer vanlig med gasskomfyr i andre land. Vi har derfor valgt å innføre krav om komfyrvakt i den faste elektriske installasjonen i alle nye boliger og hus som rehabiliteres.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

LES OGSÅ:

Nå må du energimerke huset ditt | - Steng hovedkrana før ferien!

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Skjøteledninger og stikkontakter

Skjøteledninger

For å redusere bruken av brannfarlige skjøteledninger kommer det nå nye krav til antall stikkontakter i boligen.

Foto: Colourbox

Fra i morgen stilles det også nye krav til antall stikkontakter i nye norske boliger.

- For å redusere behovet for bruk av skjøteledninger, spesifiserer normen et minimum antall stikkontakter som skal monteres i hvert rom, forteller Grav.

- Den utstrakte bruken av skjøteledninger er et sikkerhetsproblem, ikke minst når de benyttes til apparater med store belastninger. Varmeovner for eksempel. I tillegg utsettes skjøteledninger for stor fysisk slitasje som kan føre til skader med påfølgende varmgang og brann.

- Alt i alt ønsker vi at folk reduserer bruken av slike ledninger. Heretter blir minimumskravene til nybygg at stue, soverom, arbeidsrom og andre oppholdsrom skal ha én dobbelt stikkontakt per fire kvadratmeter gulvflate, forteller Grav.

- På kjøkkenet kreves det ett uttak for hver elektriske hvitevare som komfyr, oppvaskmaskin, vaskemaskin osv, samt to uttak per to meter kjøkkenbenk og fire stikkontakter for hver spiseplass.

Overspenningsvern
Brannskadet hovedsikring

Brannskadet hovedsikring fra et hus på Skedsmokorset som ble ødelagt av brann i fjor. If skadeforsikring mener at et overspenningsvern i sikringsskapet kunne ha forhindret brannen.

Foto: If skadeforsikring

Den tredje og ikke minst viktige delen av de nye reglene om elsikkerhet er kravet om overspenningsvern.

- Dette vil redusere sannsynligheten for at det elektriske anlegget og utstyret blir skadet ved tordenvær eller ved forstyrrelser i e-verkets nett.

- Ekstra skummelt med slike skader er at de kan medføre brann selv flere uker etter at skaden oppsto, sier Grav.

Foruten overspenningsvern i sikringsboksen, som må monteres av en godkjent installatør, anbefaler DSB at man også bruker et pluggbart overspenningsvern som settes rett i stikkontakten.

På den måten beskytter man kostbart elektrisk utstyr som TV, PC, hvitevarer og belysningsutstyr av typen LED og halogen.

- Men husk at overspenningsvernet må være tilpasset det strømnettet som forsyner boligen, understreker Grav.

- Blir det mye dyrere å bygge nytt eller å rehabilitere nå?

- Nei, vi har ikke grunn til å tro at dette vil ha stor innvirkning på totalkostnaden. For overspenningsvern og komfyrvakt antar vi at dette representerer en merkostnad på seks - syv tusen kroner. Og etterhvert som stadig flere tar i bruk det nye utstyret, vil prisene bli presset enda lenger ned.

- Nye krav til antall stikkontakter vil neppe ha stor betydning for endelig pris på det elektriske anlegget, da det i dag normalt avtales utvidelse av anlegget etter inngåelse av kontrakt. Med de nye reglene blir det mindre behov for utvidelser.

- Sammenliknet med hva en brann eller skade som følge av overspenning kan koste deg, snakker vi om småbeløp, sier sjefingeniør Jostein Ween Grav.

For å finne autoriserte elektroinstallatører på ditt hjemsted, kan du søke i DSBs register som omfatter alle elektrikere med tillatelse til å utføre denne typen arbeid.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.