Hopp til innhold

Så du trodde du hadde det rent hjemme?

Tro om igjen! Ovnsdøren, sluket og veggene langs kjøleskapet er trolig fulle av møkk, smuss og fett.

Dårlig vasket
Foto: Ole Jørgen Kolstadbråten / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Hilde Jansen

Hilde Jansen, reingjøringsekspert i City Maid.

Foto: Ole Jørgen Kolstadbråten / NRK

Husarbeid er et evig stridstema i parforhold. Hvem gjør mest og minst? Og hvem skal egentlig avgjøre hvor lista bør ligge?

Skal vi lytte til rengjøringsekspert Hilde Jansen i City Maid, har nok de fleste noe å strekke seg etter.

Eventuelt godt grunnlag for dårlig samvittighet:

-Slukene i vasken, dusjen og badekaret bør rengjøres hver eller annenhver uke. Der samler det seg hår og spytt, og det blir fort en bakteriebombe, sier Jansen.

Det er vel de færreste som med hånda på hjertet kan si at sluket blir rengjort så hyppig. Jansen anbefaler å gjøre det til en vane å renske slukene hver gang du vasker. Er det vrient å komme til, kan du bruke en tannbørste på de vanskelige stedene.

Stedene vi glemmer

Ekteparet Rigmor og Knut Person.

Rigmor Person, og ektemannen Knut Person.

Foto: Ole Jørgen Kolstadbråten / NRK

Vil du avsløre slaskene rundt deg, bør du ta en titt bak tv-en når du er på besøk. Hvis den henger på veggen, kan du se etter der kablene fra dekodere, dvd-spilleren og stereoanlegget møtes.

- Der samler det seg alltid mye støv, fordi varme og elektriske apparater tiltrekker seg støv. Og så er det vel ingen tvil om at mange slurver med rengjøringen, og hopper over en del problempunkter i hjemmet, legger Jansen til.

Påstanden bekreftes lett av ”mannen og kona i gata”.

- Jeg tar lister og alle kroker når jeg støvsuger. Men han, sier Rigmor Person, og peker på ektemannen Knut. Han støvsuger bare der han kommer til uten å flytte på noe. Så da må jeg gjøre det på nytt etter han.

Doknappen og generelt doskåla utvendig, er et annet sted vi sjelden vasker, til tross for at det der ofte – særlig i småbarnsfamilier – blir mye søl og gode forhold for bakterier.

- Og kluten du bruker vaskes umiddelbart på 90 grader, ifølge Jansen.

Ikke la den ligge og godgjøre seg sammen med skittentøyet eller andre brukte filler.

- Bruk vaskelister

Skitten komfyr

Her kan du bruke en tannbørste for å komme skikkelig til i sprekken, anbefaler vaskeeksperten.

Foto: Ole Jørgen Kolstadbråten / NRK

Og hvor lenge er det egentlig siden sist du skrubbet innbrente matrester ut av ovnen? Vel, dette var et lurespørsmål. For det beste er om du aldri har behov for å gjøre det. Og det har du ikke om du vasker over ovnen hver gang du har brukt den.

- Ved normalt hyppig bruk bør ovnen tas grundig fire til seks ganger i året. Sett det på en huskeliste, så glemmer du det ikke, anbefaler Jansen.

Også her er det smart å benytte en tannbørste eller spesialbørster for å komme til i den vanskelige sprekken under ovnsdøra.

- Og husk at du må dra fram komfyren (med mindre du har en innebygd variant), slik at du får vasket bort søl som har rent ned på sidene, bak og under komfyren ved matlaginga. Det samme gjelder for kjøleskapet.

Åpne skapløsninger på kjøkkenet kan være stilig, men det medfører også betydelig større behov for vasking, skal vi tro renholdseksperten.

Stekeos gir et lag av klebrig fett og støv over hele kjøkkenet, og med åpne skapløsninger må kasseroller, glass, kniver og annet som står synlig, ofte vaskes uten at de har vært i bruk.

Gå jevnlig over disse stedene med en fuktig klut, så slipper du pinlige opplevelser med fettete glass når du skal by gjestene på drikke.

Les også: - Vask kjøleskapet hver uke!

Unngå uønsket selskap i senga

Er du av den slaskete sorten som bare vrenger av deg dyna når du står opp, og lar den ligge til du på nytt kryper under den om kvelden?

Eller er du ordensmennesket som alltid starter dagen med å re opp senga?

Uansett gjør du det feil.

- Det viktigste er å legge sengetøyet til lufting, sier Jansen.

Senga skal ikke res opp umiddelbart etter at du har stått opp. Jansen anbefaler å brette dyna slik at mest mulig av siden som lå ned i løpet av natta, får luft.

- La den ligge slik mens du gjør alle dine andre morgenrutiner, for så å re opp rett før du drar på jobb. Eventuelt kan den ligge på lufting hele dagen, sier renholdseksperten.

Et generelt råd fra Jansen er å rydde litt hele tiden. For om både rydding og vasking blir tatt som skippertak, blir det ofte så stort tiltak at det lett blir gjort halvhjerta og dårlig.

Les også: Slurver med hygienen på ferie

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)