Hopp til innhold

- Gravide opplever drikkepress

− Veldig mange kvinner forteller at de blir overtalt til å drikke selv om de er gravide, sier forsker Astrid Alvik. Sjekk ”luredrikkene”, og hvordan du kan late som du drikker.

Gravid kvinne med rødvinsglass

Gravide kvinner er en av gruppene som opplever anledningspress.

Foto: Colourbox.com

Norske kvinner drikker mer enn før, og opplever også mer drikkepress. Kari Nordmann drakk i 1973 i snitt 1 liter sprit i året. Mens tall fra 2009 viser at norske kvinner drikker 2,5 liter ren sprit i året.

Både på jobb og privat er det ofte et usagt krav om at alkohol er en selvfølge ved ulike anledninger, såkalt anledningspress.

- Det at du ikke drikker øl på fredagspilsen, er omtrent like forbudt som å ta en dram om morgenen, mener Runar Døving, forsker ved Statens insitutt for forbruksforskning.

Når føler du anledningspress?

Anledningspress oppstår gjerne i disse sammenhengene:

 • Fredagspils
 • Utdrikningslag
 • Bryllup
 • Jobbmiddag
 • Julebord
 • Kafébesøk
 • Fest
 • Hyttetur
 • Private middagsselskap

Vanskeligere for gravide

Problemene oppstår når man av ulike årsaker ikke ønsker å drikke. Gravide kvinner er en av gruppene som opplever anledningspress.

− Veldig mange kvinner forteller at de blir forsøkt overtalt til å drikke selv om de er gravide. De kan ofte få høre ”kom igjen, da” og ”du må ikke tro på den skremselspropagandaen” hvis de prøver å avstå. Dette gjelder absolutt også ressurssterke kvinner, sier barnelege og forsker Astrid Alvik til NRK.no.

Alvik har skrevet doktorgrad om kvinner og graviditet . Hun opplyser videre at hun har møtt gravide kvinner som har følt drikkepresset så sterkt at de har endt opp med å drikke litt.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

- Alkohol binder folk sammen

Runar Døving

Forsker Runar Døving mener det er faste rammer for når alkohol er forbudt og når det er påbudt. Brudd på disse rammene får sosiale konsekvenser.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Forsker Runar Døving mener det er faste rammer for når alkohol er forbudt og når det er påbudt. Brudd på disse rammene får sosiale konsekvenser, enten det er fordi du drikker alkohol i arbeidstiden eller fordi du lar være å drikke på julebordet.

− Alkohol er den felles substansen som binder folk sammen. Dersom du ikke drikker, blir du mistenkeliggjort, og ”nei takk” er ikke en tilstrekkelig forklaring, mener Døving, som er forsker ved Statens Institutt for forbruksforskning.

Døving mener at den enkleste måten å unngå å bryte de kulturelle reglene på, er å ta en øl, men la være å drikke den.

− Dersom man sier nei takk til en øl, avviser man på en måte hele gruppen man er sammen med. Man signaliserer at men ikke vil være med i fellesskapet. Det kan sammenlignes med å avvise et kulturelt betinget måltid fra en urbefolkning: det ville være fornærmende å avvise en slik gest, avslutter Døving.

Hvordan kan du unngå anledningspress?

Helsedirektoratet har utarbeidet gode råd for å unngå drikkepress:

 • Ikke vær en anledningspresser selv. Dersom noen sier nei takk, aksepter dette uten spørsmål.
 • Hvis du sier ”nei takk”, be i tillegg om noe annet: ”Nei takk, men jeg tar gjerne en Cola”. Slik avviser du ikke vertskapet ditt.
 • Be om en øl/vin, men la være å drikke den.
 • Bestill alkoholfri drikke i baren som ser ut som alkohol, såkalte luredrikker (se faktaramme).

Les også: - Et syndrom du kan unngå

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)