Hopp til innhold

- Gravide kan drikke litt alkohol

- Det er ikke farlig å drikke noen glass alkohol under graviditeten, mener dansk ekspert. Men norske helsemyndigheter står fast på rådet om totalavholdenhet under svangerskapet.

Gravid drikker vin

Dansk overlege mener det er trygt for gravide å drikke to glass vin i uken. Illustrasjonsfoto.

Foto: colourbox.com / colourbox.com

Å drikke eller ikke drikke, det er spørsmålet. Danske aviser skriver denne uken om at alkoholråd til gravide er uten dokumentasjon.

Den danske Sundhedsstyrelsen har i flere år anbefalt totalavholdenhet under graviditeten, i likhet med det norske Helsedirektoratet.

- Forskning viser at et lite ukentlig forbruk ikke betyr noe for barnets sunnhet. Grovt sagt virker det som om Sundhedsstyrelsens logikk er at gravide ikke skal drikke, fordi det skal de bare ikke, sier Ulrik Kesmodel, overlege ved gynekologisk-obstetrisk avdeling på Skejby Sygehus, til danske Kristeligt Dagblad .

Norske myndigheter: Ikke drikk!

Gitte Huus

Gitte Huus, fungerende avdelingsdirektør i nasjonalt folkehelsearbeid i Helsedirektoratet, står fast på anbefalingen om totalavholdenhet.

Foto: Helsedirektoratet

Kesmodel har flere ganger gitt myndighetene råd om risikoen ved alkohol under graviditeten. Men nå mener han at det ikke lå noen ny forskning til grunn, da Sunnhedsstyrelsen i 2007 strammet inn anbefalingene til null alkohol for gravide.

Norske anbefalinger for gravide baserer seg på Retningslinjer for svangerskapsomsorgen fra 2005, og rapporten Alkohol og graviditet .

- Anbefalingen i retningslinjene og rapporten erklare: Vi anbefaler at kvinner ikke drikker alkohol i svangerskapet, uttaler Gitte Huus, fungerende avdelingsdirektør i nasjonalt folkehelsearbeid i Helsedirektoratet, til NRK.no.

Overlege og professor ved Ullevål sykehus, Rolf Lindemann, reagerer sterkt på den danske overlegens utspill.

- Et syndrom mor kan unngå , mener Lindemann om skjebnen til alkoholskadde barn.

Ingen sikker nedre grense

Tidligere var rådet fra den danske Sunhedsstyrelsen: ”Unngå alkohol - men hvis du drikker, så drikk ikke mer enn en enhet om dagen, og ikke hver dag.”

Grunnen til at dette rådet ble innskjerpet av danske og norske myndigheter på 2000-tallet, var at det ble bevist at en liten mengde alkohol hver dag kan skade fosteret på alle mulige måter.

Men ifølge Kristeligt Dagblad er det ingen som har påvist risikoen ved et forbruk på kun få alkoholenheter i uken.

Norske helsemyndigheter vil likevel ikke endre de strenge alkoholanbefalingene i Norge.

- Vi råder gravide til ikke å drikke alkohol, fordi det ikke finnes noen sikker nedre grense hvor alkohol ikke påvirker barnet, opplyser Gitte Huus i Helsedirektoratet.

Vil gi et enkelt råd

Danske myndigheter er av samme oppfatning, og vil ikke lempe på anbefalingene. De vil at gravide skal ha et enkelt råd å følge: Ikke drikk.

- Et problem med den gamle anbefalingen var at kvinnene særlig husket den siste del av rådet. På den måten kunne de komme til å drikke seks enheter om uken og likevel tro at de overholdt grensen, sier Christine Brot, overlege i Sunhedsstyrelsen, til Kristeligt Dagblad.


- To glass i uken er trygt

Overlege Ulrik Kesmodel mener at en anbefaling på høyst to enheter i uken vil være trygt. Det er myndighetenes Christine Brot stort sett enig i. Men hun vil likevel ikke anbefale det.

- Det er ikke nødvendig å drikke alkohol under graviditeten. Alkohol har ingen nyttig effekt på barnet eller kvinnen, sier Brot.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Hva synes du om gravide og alkohol? Delta i debatten under!

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)