Hopp til innhold

- Et syndrom du kan unngå

- Kommende mødre bør verken drikke mens de planlegger graviditet eller når de er gravide. Også far bør unngå alkohol, mener professor Rolf Lindemann. Alkoholskadde barn kan få et helt spesielt utseende.

FAS

Illustrasjon på noen trekk som barn med føtalt alkoholsyndrom (FAS) ofte har: Korte øyespalter, glatt overleppe, manglende fure under nesen, fold ved øye (epikantus), misformede ører, lite hode og hengende øyelokk (ptose).

Foto: Tidskrift for Den norske legeforening

I går skrev NRK.no om at en dansk overlege mener at gravide trygt kan drikke et par glass alkohol i uken . Dette reagerer den norske professoren Rolf Lindemann sterkt på:

Rolf Lindemann

Lindemann er professor og overlege ved Intensivavdelingen for nyfødte ved Ullevål sykehus.

Foto: Privat

- Jeg vil innstendig advare kommende mødre: Ikke drikk under graviditeten, sier Lindemann til NRK.no.

Lindemann er professor og overlege ved Intensivavdelingen for nyfødte ved Ullevål sykehus.

- Jeg har arbeidet med nyfødte i 35 år, og sett altfor mange barn som er skadet på grunn av drikking under svangerskapet. Og det kan ha vært bare noen få glass mor har drukket, det er alltid uheldig, sier Lindemann til NRK.no.

En av fem drikker under graviditet

En norsk doktorgrad fra 2007 avslørte følgende om gravide Oslo-kvinners alkoholbruk:

  • Fire av ti av kvinner drakk alkohol før graviditeten var bekreftet.
  • En av fire kvinner hadde drukket fem eller flere glass alkohol i løpet av de seks første ukene.
  • En av fire kvinner forsatte å drikke alkohol i små mengder senere i graviditeten.

Overlege Lindemann presiserer at det ikke bare er etter bekreftet graviditet at mor bør holde seg unna alkohol. Også mens hun planlegger graviditet, bør den kommende moren la være å drikke.

- I hele svangerskapet kan alkohol gi fosteret hjerneskade, men i første del kan det også føre til organmisdannelser. Derfor er totalavholdenhet det eneste riktige. Jeg synes også at også barnefaren bør være solidarisk, og holde seg unna alkohol i svangerskapet, fortsetter overlegen.

Gjenkjenner alkoholskader på fødestuen

Allerede på fødestuen kan man se på de små at de har fått alkoholskader, disse barna har et helt spesielt utseende. Diagnosen kalles FAS – føtalt alkoholsyndrom.

- Hvis jeg kunne vist frem noen av disse stakkars barna, ville folk virkelig skjønt alvoret i dette. Vi gjenkjenner FAS med en gang, forteller Rolf Lindemann.

- Umulig å vite hvor mange det gjelder

Ifølge Jordmorforeningen finnes det ikke sikre tall på hvor mange norske barn som blir født med FAS. Skadene varer livet ut, og avtar ikke med alderen.

Symptomene på FAS er blant annet hyperaktivitet, konsentrasjons- og innlæringsproblemer, og manglende logiske og empatiske evner. Se ytre tegn på FAS i faktarammen over til høyre.

- Vi vet at alkohol er årsaken til de fleste mentale skader blant barn internasjonalt. Men akkurat hvor mange dette gjelder, kan vi aldri finne ut av. Å lage en slik studie og teste alkoholbruk på gravide, er ikke mulig, avslutter professor Lindemann.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)