NRK Meny
Normal

Du setter vel ikke melken i kjøleskapsdøra?

Det kan føre til uønsket bakterievekst og at den raskere blir dårlig.

Melk i kjøleskapsdøra

En slik plassering av melk i kjøleskapet er ikke å anbefale fordi temperaturen fort kan bli ujevn og dermed gjøre melken dårlig.

Foto: Karoline Berge Hammersmark / NRK

De fleste av oss setter melka i kjøleskapsdøra, men det er ikke alltid så lurt. Særlig ikke i varmen som er nå.

– Selv om det er vanlig praksis bør man ikke oppbevare melka i kjøleskapsdøren. Der er den mer utsatt for varierende temperaturer, sier ernæringsrådgiver Terese Glemminge Arnesen.

Skal melken vare lengst mulig bør den holdes jevnt kald, og ved maksimalt fire grader.

– Hvis ikke kan den få en uønsket bakterievekst og bli sur på smak, forklarer hun.

Terese Glemminge Arnesen

Terese Glemminge Arnesen er ernæringsrådgiver ved Opplysningskontoret for Meieriprodukter og råder alle til å la melkekartongen stå nederst i kjøleskapet.

Foto: melk.no

Viktig med rett temperatur

– Ideelt sett er det helt rett at melken ikke bør stå i døra, men det handler i utgangspunktet om hvor ofte døra går opp, sier professor ved NMBU Veterinærhøgskolen Per Einar Granum.

Han sier at det aller viktigste er at kjøleskapet holder en temperatur på under fire grader.

– I store familier der mange bruker kjøleskapet vil døra automatisk gå oftere opp. Samtidig drikkes melka gjerne raskere opp også.

Han forklarer at det også handler om hvor mye melk det er igjen i kartongen. Jo mer melk det er igjen, jo mer tåler den av variasjon i temperaturen.

Eget termometer i døra

Seniorforsker ved matforskningsinstituttet Nofima Solveig Langsrud sier at undersøkelser har vist at de øverste hyllene og døra i kjøleskapet er de varmeste stedene.

– Du bør helst ikke ha melken der hvis du ønsker at den skal holde lenge, sier hun.

Hun understreker at det er vel så viktig at matvarer som er spiseklare og ikke skal varmes opp før bruk oppbevares i de kaldeste delene av kjøleskapet.

– Dette gjelder blant annet mykoster, middagsrester og pålegg som ikke inneholder konserveringsmiddel, sier hun.

Langsrud anbefaler å måle temperaturen i kjøleskapsdøra med et eget termometer hvis du er i tvil om temperaturen.

Bruk sansene

Hvor lenge man kan la melken være ute av gangen, kommer an på temperaturen og hvor fersk melka er.

– Er du usikker på holdbarheten bør du heller bruke sansene enn å se på datoen. Smaker melka godt er det ingenting i veien for å bruke den, sier Terese Glemminge Arnesen.

Hun sier at «best før» bare er en garanti fra produsenten om at kvaliteten skal være god til denne datoen.

– Oppbevarer man melk riktig holder den lengre enn man tror, sier hun.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.