Hopp til innhold

Ikke legg sjokoladen i kjøleskapet

Den brune fristelsen smaker aller best når den har riktig temperatur.

Hånd med blå genser holder sjokoladeplater i kjøleskapet

Sjokoladen liker seg ikke i kjøleskapet, men på et mørkt sted med 16 – 18 grader.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Mann med mørkt hår og sort dressjakke

Fordi sjokolade inneholder svært lite fuktighet og mye krystallisert fett har ren mørk sjokolade som oppbevares riktig nesten ubegrenset holdbarhet, mens melkesjokolade er litt mer utsatt for kvalitetsforringelse, sier Svein-Magnus Sørensen.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK
Dame med hvitt hår, briller, grå genser, skjerf og brunt forkle

Sjokoladen skal være 23 grader, da smelter den på tungen, sier Stine Woxman fra Den Lille Sjokoladefabrikken.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Ren mørk sjokolade holder seg fint i flere år, mens melkesjokolade kan bli dårlig raskere.

Les også: – Ikke dropp sjokoladen

Spises på 22 – 24 grader

Sjokolade i kjøleskapet er ikke uvanlig, men sjokoladekjennere mener den smaker best ved 22 – 24 grader.

– Da smelter sjokoladen godt i munnen, og du får bedre frigjort aromastoffene, forteller Norges første sertifiserte sjokoladesmaker, Svein-Magnus Sørensen.

– Skal du få frem all sjokoladesmaken må du aldri ha den i kjøleskapet, mener Stine Woxman fra Den Lille Sjokoladefabrikken.

Minde Sjokolade erfarer at mange ønsker å oppbevare sjokoladen i kjøleskapet, slik at den er hard når de skal spise den.

Hva man ønsker er opp til hver enkelt, men har du sjokoladen i kjøleskapet kan den få hvite/grå flekker hvis pakningen har vært åpnet. Det er kondens som danner seg på sjokoladeoverflaten når den flyttes mellom høy og lav temperatur. Ingen forskjell i smak, men utseendet er litt skjemt, sier Nils Olav Jørgensen, produkt- og leverandørutviklingssjef i Brynhild-Gruppen, som eier Minde Sjokolade.

Sjokolade i pakke og glassbolle i kjøleskapet

Tar du sjokoladen fra kald til varm lagring mange ganger over tid kan det danne seg et grått/hvitt belegg på overflaten av sjokoladen. Dette kalles fettblomstring og dannes fordi fettkrystallene i sjokoladen skifter struktur. Sjokoladen smaker ikke noe annerledes, men utseendet har endret seg noe og sjokoladen ser gammel ut, forklarer Nils Olav Jørgensen fra Brynhild-Gruppen.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Les også: Slik lager du perfekt konfekt

Lagres på 16 – 18 grader

Sjokoladen skal også helst oppbevares der temperaturen er stabil, på et nivå som ikke er for høyt.

– Tommelfingerregelen blant kjennere er at optimal lagringstemperatur for sjokolade er mellom 16 og 18 grader ved lav fuktighet. Og du bør ta den frem fra lagringsplassen en stund før du skal nyte den, anbefaler Sørensen.

Robert Rønning

Noen har sjokoladen i kjøleskapet og synes det er riktig, men du komme veldig langt med romtemperatur, sier Robert Rønning fra Orkla.

Foto: Pressebilde
Celin Huseby

Når det gjelder spisetemperatur så har mange svært forskjellige preferanser. Enkelte spiser kun sjokolade rett fra fryseboksen, andre ønsker at den skal være romtemperert. Min anbefaling er: “Spis sjokoladen akkurat slik du selv vil”, sier Celin Huseby fra Mondeles International, som eier Freia.

Foto: Paal-André Schwital

– Vi anbefaler at du ikke oppbevarer sjokoladen over 25 grader, da vil fettet i sjokoladen trekke ut på overflaten. Det er ikke farlig, men kan se udelikat ut, sier Robert Rønning, kommunikasjons-direktør i Orkla-selskapet, som eier Nidar.

Freia anbefaler at deres sjokolader oppbevares mellom 10 og 20 grader.

– Nøkkelen er jevn temperatur. Unngå å veksle mellom kaldt og varmt, for eksempel fra romtemperatur til kjøleskap og deretter ut i solen, sier Celin Huseby, Nordisk kommunikasjons-direktør i Mondeles International, som eier Freia.

Har du en matbod eller et kaldere rom i kjelleren kan det fungere utmerket, men rødvinsdelen i et vinkjøleskap er enda bedre.

– Dette fordi det er temperatursvingninger som bidrar mest til å løse opp kakaofettet, og kan føre til kondensfuktighet, forklarer Sørensen.

Kjøkkenskuffen er også et greit sted så lenge du ikke har det for varmt på kjøkkenet, men skuffen eller skapet nærmest stekeovnen får ofte høyere temperatur når du bruker ovnen.

Sjokolade med tilsetninger eller konfektbiter med fyll må i større grad håndteres etter hva de andre ingrediensene tåler.

– For eksempel er ganache et vanlig konfektfyll med mye fløte, og slike biter må derfor håndteres som en ferskvare. De kan høyst ligge noen uker i kjøleskap for fersk kvalitetskonfekt, og kanskje noen måneder hvis de inneholder konserveringsmidler, avslutter Sjokoladekjenneren.

Se video: Hva skjer hvis du bare spiser sjokolade en hel måned?

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)