Hopp til innhold

Dette kan du bruke utgått melk til

Kaster du melken med en gang den går ut på dato? Da visste du kanskje ikke at den fint kan brukes likevel. Her ser du hvilke muligheter du faktisk har.

Melk

(Illustrasjon:) Gikk melken ut for noen dager siden, er det godt mulig den fortsatt kan brukes til noe.

Foto: Kim Jansson / NRK

Marianne Antonsen, matfaglig rådgiver i melk.no

Marianne Hayes Antonsen i melk.no mener forbrukerne har for liten forståelse for forskjellen på merkingen «best før» og «siste forbruksdag».

Foto: melk.no

I løpet av et år kaster vi flere tusentalls tonn med mat. Over 300.000 tonn spiselig mat går rett i søpla, ofte uåpnet. Dette såkalte «nyttbare matsvinnet» kommer både fra næringsmiddelprodusenter, dagligvarehandel og forbrukere.

Men er maten dårlig selv om den har gått ut på dato? Melk er en matvare mange nok kvitter seg med på utløpsdato, og står den for lenge blir den sjelden brukt.

– Melk er en ganske sårbar matvare, og dersom den ikke oppbevares i kjøleskap mellom null og fire grader, vil den kunne bli dårlig før tiden. Ved riktig oppbevaring kan melken faktisk holde en liten uke etter utgått dato, sier Marianne Hayes Antonsen til NRK.no.

Hun er matfaglig konsulent i Opplysningskontoret for meieriprodukter, melk.no.

Slutt «siste forbruksdag»

De fleste av oss er nok av den misoppfatning at melken blir sur med en gang datoen på kartongen er passert. Ofte bunner det, ifølge Antonsen, i forståelsen av forskjellen på merkingen «best før» og «siste forbruksdag».

– «Best før» er en forsikring meieriet har mot forbruker, som garanterer at melken minst er holdbar til den satte dato. Det forutsetter at den oppbevares riktig, men den kan fortsatt være fullt drikkelig etter den har gått ut, sier hun, og legger til:

– Andre meieriprodukter som for eksempel yoghurt kan holde i månedsvis etter den har gått ut, hvis emballasjen er uåpnet. Jeg har spist yoghurt etter seks måneder, og det har ikke vært noe problem.

  • Les mer om holdbarhetsdato i faktaboksen øverst til høyre

Tidligere var melken merket med «siste forbruksdag», men nå er all melk merket med «best før».

– En god regel er å lukte og smake på melka. Smaker den ok, kan den drikkes. Det er sjelden at man blir syk av å få i seg en slurk med dårlig melk, det er bare ubehagelig, sier Antonsen.

– Er vi mer forsiktige med bruk av melk nå enn tidligere?

– Jeg tror vi er mer forsiktig i med alle matvarer, og vi kaster enorme mengder. Folk flest vet nok ikke at de for eksempel kan bruke melken flere dager etter utløpsdato. Vi må derfor bli flinkere til å bruke rester og matvarer vi har, og heller tenke oss om to ganger – spesielt med tanke på «best før»-merking, sier Antonsen.

Frys melken

Mens melken i gamledager syrnet etter en viss tid, blir melken i dag mer råtten, og klumper seg. Klumper er første tegn på at melken er dårlig, men de oppstår gjerne ikke med en gang.

Afternoon Tea

Ved å helle melk i for eksempel te, kan det gi en indikator på om melken begynner å bli dårlig.

Foto: Graca Victoria / ScanstockPhoto

– Et triks for å sjekke om melken begynner å bli dårlig, er å helle den i kaffe eller te. Syrligheten i varmdrikkene gjør at melken skiller seg, så det er den beste indikatoren på at melken er på vei til å bli dårlig, forteller Antonsen.

Ernæringsfysiolog og kommunikasjonssjef Åse Kringlebotn i Opplysningskontoret for egg og kjøtt har tidligere uttalt til NRK.no at skummetmelk ofte er det første som blir ekkelt å drikke over datoen, mens melk som H-melk og lettmelk, inneholder fett som beskytter smaken.

– Bruk sansene og sunn fornuft. Smaker eller lukter melken litt rart, kan den alltids brukes i brøddeigen eller vaffelrøren, oppfordret hun.

Antonsen i melk.no legger til at dersom melken har blitt dårlig vil man kunne kjenne det på smaken av vaflene.

– Mens melken fortsatt er god, går det også an å fryse den i inntil seks måneder. Da kan den tines når det måtte passe, og brukes til matlaging som krever mye melk. Her er gjærbakst ypperlig, men også grøt, vafler, og pannekaker, sier hun.

Dette er noe av det du kan bruke utgått melk til:

  • Vafler
  • Pannekaker
  • Brød og annen gjærbakst
  • Grøt

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)