Hopp til innhold

Drømmehus ble økonomisk mareritt

Entreprenørens byggetabber koster naboene Anne Merete Hjorthol og Bjørg Heitmann 300 000 kroner. Nå skal reglene endres slik at flere får hjelp.

Anne Merete Hjorthol og Bjørg Heitmann

- Det var et fiaskokjøp. Jeg håper fremtidens boligkjøpere får bedre hjelp av lovverket enn oss, sier Anne Merete Hjorthol (til venstre). Her med naboen Bjørg Heitmann, som er like misfornøyd.

Foto: Rune Jensen/NRK

Anne Merete Hjorthol og Bjørg Heitmann kjøpte hver sin del av en tomannsbolig i Straumgjerdet på Sunnmøre i 2007, men i ettertid er det påvist mange alvorlige feil.

Nå lever de med en bolig full av feil. Det vil koste minst 300 000 kroner å få utbedret skadene. Garantiordningen i boligoppføringsloven hjalp lite da entreprenøren gikk konkurs.

Fiaskokjøpet

Tomannsboligen til Anne Merete Hjorthol og Bjørg Heitmann.

Foto: Rune Jensen/NRK

Les også: Heksesot ødelegger nye boliger

Fiaskokjøp

Blant fjorårets 1209 konkurser i bygg- og anleggsnæringen var nemlig en av dem byggherre for deres nåværende hjem.

- Det var et fiaskokjøp. Jeg håper fremtidens boligkjøpere får bedre hjelp av lovverket enn oss, sier Anne Merete Hjorthol.

Da hun flyttet inn i 2007 ante hun lite om at hun hadde kjøpt katta i sekken.

Etter en stund reagerte hun på at det var så kaldt i huset, deretter oppdaget hun fukt og kondens i flere rom, så lekket det vann inn i leiligheten i underetasjen på grunn av sprekker på terrassen. I tillegg er gulvene i flere rom skjeve. Det er ikke få feil mor og datter må leve med.

Vannlekkasje

Bul i taket på grunn av vannlekkasje etter sprekker i terrassen.

Foto: Rune Jensen/NRK

- Jeg må snu madrassen til datteren min inne på soverommet hennes hele tiden. Målinger viser fukt langt over anbefalte verdier, forteller Hjorthol. Hun er redd for at det skal dukke opp enda flere feil.

Les også: Eierskifteforsikring - økonomisk trygghet?

Oppdaget feil for sent

Entreprenøren gikk konkurs i 2009, og kan ikke lenger stilles til ansvar for elendigheten.

Når en entreprenør går konkurs er det meningen at garantiordningen i boligoppføringsloven skal komme uheldige kjøpere til unnsetning. Hjorthols tabbe var at hun oppdaget feilene etter at det hadde gått to år.

Garantiordningen gjelder i i bare to år. Regjeringen forslår nå at garantitiden utvides til fem år. Da ville Anne Merete Hjorthol fått erstatning på tre prosent av kjøpssummen.

Boligoppføringsloven betyr at byggherre må få en finansinstitusjon til å garantere for at en prosentvis del av kjøpssummen skal kunne betale for utbedring dersom entreprenøren går konkurs.

Les også: Bruker du nok tid på visning?

Lekkasje hos naboen

I underetasjen i tomannsboligen bor Bjørg Heitmann med sin familie. Der er det synlige tegn på lekkasje i taket. Det buler ut i takpanelet.

Men i motsetning til Hjorthol i overetasjen, ble skadene i Heitmanns leilighet oppdaget innenfor garantitiden på to år. Hun har derfor fått penger fra garantiordningen.

I Heitmanns tilfelle utløste garantien en utbetaling på 33 000 kroner. Det er 3 prosent av totalprisen for hennes bolig. Regjeringen foreslår å øke den til 5 prosent. Da ville Heitmann fått 55 000 kroner. Forbrukerrådet vil øke garantien til 10 prosent. Da ville erstatningssummen blitt 110 000 kroner.

Likevel er det langt igjen til hva utbedringene vil koste. Ifølge en rapport vil de mest nødvendige reparasjonene koste 300 000 kroner.

- Garantisummen på 33 000 kroner har egentlig ikke hjulpet meg i det hele tatt, sier Bjørg Heitmann.

Hun har hatt mange firma på besøk for å se på skadene. - De vil ikke gjøre jobben fordi de er redd for å ende opp med det videre ansvaret, forteller hun.

Les også: Slik måler du opp boligen din

Krangler om økt sats

Forbrukerrådet var en pådriver for å få innført boligoppføringsloven i 1998. Nå har Forbrukerrådet engasjert seg igjen for å få økt garantisatsene. Etter en runde på høring skal Stortinget nå revidere loven, men byggebransjen er skeptisk.

Situasjonen de to kvinnene på Sunnmøre har havnet i hører til sjeldenhetene, mener Byggmesterforbundet.

- Det er ytterst sjelden at forbruker må fremme krav mot våre medlemmer etter overtakelse, skriver Byggmesterforbundet i sin høringsuttalelse.

Les også: Dette må du passe på

- Økt boligpris

Byggmesterforbundet mener at en økning i garantibeløpet vil føre til høyere byggekostnader. Regningen vil trolig skyves over på alle fremtidige boligkjøpere i form av høyere boligpriser.

Byggmesterforbundet mener det blir feil at alle boligkjøpere rammes av en garantiøkning som svært få vil få glede av.

Forbrukerrådet mener derimot at økte garantisatser vil gjøre det vanskeligere for enkelte entreprenører å få stilt garanti. Dermed vil det bli færre useriøse aktører i byggmarkedet, mener Forbrukerrådet.

Justiskomiteen på Stortinget skal nå behandle regjeringens forslag til ny boligoppføringslov. Den nye loven er ventet å være klar i november i år.

Les også: Ikke bli lurt ved boligkjøp

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)