Hopp til innhold

Derfor bør du spise pastinakk

De siste årene har pastinakken blitt gjenoppdaget, med sin overraskende søte smak.

Pastinakk
Foto: Opplystningskontoret for frukt og grønnsaker

Les også:

Da poteten kom til Norge, ble pastinakken skjøvet ut i skyggen. Nå er den i ferd med å finne sin rettmessige plass på middagsbordene igjen, og har blitt et moderne innslag i kostholdet.

Og pastinakk er virkelig en nordboer. Frost er nødvendig for at den skal få best mulig smak, og den norske sesongen varer helt til desember.

Pastinakk inneholder både A-, B- og C-vitaminer, i tillegg til en rekke mineraler i mindre mengder. Den er rikere på vitaminer og mineraler enn for eksempel gulrot.

En liten søt en

Pastinakk finnes i små og store størrelser. Store pastinakker har en treaktig kjerne, som må skjæres bort. De man vanligvis får i butikken kan brukes i sin helhet.

Smaksmessig skiller den hvite roten seg markant fra andre røtter som persillerot og kålrot. Den er også betraktelig søtere enn gulrot. Derfor brukes den oftest i mindre mengder sammen med andre grønnsaker, for eksempel som tilsetning i potetmos eller som en av flere grønnsaker bakt i ovnen eller stekt i wok.

Lag sunne, bakte rotgrønnsaker

Men pastinakken står seg også godt alene. Prøv for eksempel pastinakkrem som tilbehør til kjøtt.

Pastinakkrem

Oksefilet med pastinakkrem
Foto: Opplysningskontoret for Kjøtt / Astrid Hals

  • 500 g ferdig skrelt pastinakk
  • 1 liter vann
  • 1 ts salt
  • 1 dl fløte
  • 140 g kaldt smør
  • 1 ts salt
  • 1 ts nykvernet pepper

Skrell pastinakken, del i mindre biter. Kok den mør i vann og tilsett salt.

Sil av vannet, mos pastinakken i en foodprosessor. Under mosingen tilsettes smør og fløte. Kjør til en glatt krem.

Smak til med salt og pepper.

Har du gode pastinakk-oppskrifter? Del dem nedenfor!

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)