NRK Meny
Normal

Derfor bør du spise pastinakk

De siste årene har pastinakken blitt gjenoppdaget, med sin overraskende søte smak.

Pastinakk
Foto: Opplystningskontoret for frukt og grønnsaker

Les også:

Da poteten kom til Norge, ble pastinakken skjøvet ut i skyggen. Nå er den i ferd med å finne sin rettmessige plass på middagsbordene igjen, og har blitt et moderne innslag i kostholdet.

Og pastinakk er virkelig en nordboer. Frost er nødvendig for at den skal få best mulig smak, og den norske sesongen varer helt til desember.

Pastinakk inneholder både A-, B- og C-vitaminer, i tillegg til en rekke mineraler i mindre mengder. Den er rikere på vitaminer og mineraler enn for eksempel gulrot.

En liten søt en

Pastinakk finnes i små og store størrelser. Store pastinakker har en treaktig kjerne, som må skjæres bort. De man vanligvis får i butikken kan brukes i sin helhet.

Smaksmessig skiller den hvite roten seg markant fra andre røtter som persillerot og kålrot. Den er også betraktelig søtere enn gulrot. Derfor brukes den oftest i mindre mengder sammen med andre grønnsaker, for eksempel som tilsetning i potetmos eller som en av flere grønnsaker bakt i ovnen eller stekt i wok.

Lag sunne, bakte rotgrønnsaker

Men pastinakken står seg også godt alene. Prøv for eksempel pastinakkrem som tilbehør til kjøtt.

Pastinakkrem

Oksefilet med pastinakkrem
Foto: Opplysningskontoret for Kjøtt / Astrid Hals

  • 500 g ferdig skrelt pastinakk
  • 1 liter vann
  • 1 ts salt
  • 1 dl fløte
  • 140 g kaldt smør
  • 1 ts salt
  • 1 ts nykvernet pepper

Skrell pastinakken, del i mindre biter. Kok den mør i vann og tilsett salt.

Sil av vannet, mos pastinakken i en foodprosessor. Under mosingen tilsettes smør og fløte. Kjør til en glatt krem.

Smak til med salt og pepper.

Har du gode pastinakk-oppskrifter? Del dem nedenfor!

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.