Derfor bør du spise kålrot

"Nordens appelsin" er som navnet tilsier proppfull av C-vitamin.

Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt, frukt.no

Kålroten er ikke akkurat et moderne førstevalg, der den ligger i grønnsaksdisken og skuler bort på poteten. Men det burde vi egentlig gjøre noe med.

Det gule fruktkjøttet er nemlig stappfullt av C-vitamin, og smaker like godt stekt som kokt og rå. Dessuten er den så kalorifattig at du kan spise så mye du vil av den.

C-vitamin er et antioksidant som bidrar til å nøytralisere frie radikaler i kroppen. Vi trenger vitaminet til å regulere kroppens jernopptak og fettforbrenning, og til vedlikehold av kroppens bindevev. Mange tar C-vitamin for å unngå eller ta knekken på forkjølelse, men denne effekten er ikke bevist.

Derfor bør du spise rødbete

Derfor bør du spise gulrøtter

Men hva skal man egentlig bruke kålroten til, bortsett fra til kålrotstappen på julaften og som kokt og litt kjedelig tilbehør?

Ovnsbakte rotgrønnsaker

Ovnsbakte rotgrønnsaker
Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt, frukt.no

Tilbereder du grønnsakene slik, bevarer du både smak og næring på best mulig måte.

250 g sjalottløk

500 g kålrot

500 g søtpotet

500 g sellerirot

500 g persillerot

1 dl olivenolje

2 dl hønsebuljong

1 ss sitronsaft

1 stk rød chili

1 ss fersk ingefær

1 ss sukker

Del sjalottløken i to. Vask søtpoteten, del den i to og deretter i skiver. Rotgrønnsakene skrelles og deles i grove staver, skiver eller trekanter. Bland alt sammen i en ildfast form. Bland olivenolje, hønsekraft, sitronsaft, chili og ingefær. Hell væsken over grønnsakene. Dryss sukker over og bak dem møre i ovnen, ca. 20-25 minutter på 180 grader.

Passer som tilbehør til karbonader, kylling og røkt skinke. Kan serveres kaldt.

Pytt i panne

Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt, frukt.no

Bruk gjerne rester, og server med et speilegg eller en brødskive.

6 poteter, kokte eller rå

2 skiver kålrot, kokt eller rå

1 1/2 løk

300 g kjøttpølse eller andre kjøttrester

1/4 purre

1/2 rød paprika

1 ts salt

1/4 ts pepper

3 ss hakket kruspersille

Skrell potet og kålrot, skjær i små biter og stek ved svak varme (er de kokt fra før, trenger de kort steketid). Tilsett finhakket løk. Skjær kjøttet i biter og ha i pannen. Tilsett deretter purre og paprika. Smak til med salt og pepper. Dryss kruspersille over like før servering.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.