Hopp til innhold

Derfor bør du spise paprika

Ta ordentlig i med pynten på brødskiva. Paprika inneholder tre ganger så mye C-vitamin som appelsiner!

Paprika
Foto: Rafal Strzechowski / 6PA/MAXPPP

All paprika begynner som grønn. Noen forblir grønne, mens andre skifter farge til rød, gul, orange, hvit eller mørk fiolett. Grønn paprika er som regel billigst, siden den tar kortest tid å dyrke fram.

Rød paprika inneholder tre ganger så mye C-vitamin som appelsin, mens den grønne inneholder dobbelt så mye. For vitaminenes del er det best å spise frukten rå. Noe av næringsinnholdet går tapt ved steking og koking.

Derfor bør du spise chili

Derfor bør du spise solbær

Derfor bør du spise kålrot

Derfor bør du spise sitron

Spis litt paprika hver dag!

C-vitamin lagres ikke i kroppen. Derfor trenger vi jevnlig tilførsel, helst hver dag. Et par rause paprikaringer på gulostskiva er altså ingen dum idé. Paprika er også godt i salater, gryteretter, stuinger og wok - og kan fylles med det du liker og gratineres i ovnen.

Både jernopptaket og fettforbrenningen henger sammen med et tilstrekkelig inntak av vitamin C. Det er viktig for kroppens bindevev og er en av flere antioksidanter som bidrar til å nøytralisere frie radikaler.

Paprika inneholder også mye A-vitamin, som er viktig for syn, hud og slimhinner.

Paprika
Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Paprikaomelett med løk og kjøtt

Enkel middag eller kveldsmat som smaker godt med brød eller rundstykker.

Smør eller olje

3 løk (hakket)

100 g kjøttdeig

1 ts salt og 1/2 ts pepper

4 egg

1 dl vann

1/2 ts salt

100 g revet gulost

1 rød paprika

1 grønn paprika

Smelt smør/olje i en stekepanne på middels varme. Brun kjøttdeig, løk, salt og pepper til kjøttet er gjennomstekt. Bland egg, vann og salt og hell over. Dryss revet gulost over. Ha til slutt finhakket paprika på toppen.

Grønnsakdip

En dip som passer godt til å dyppe rå paprikastrimler i - og alle de andre yndlingsgrønnsakene dine!

2 1/2 dl lettrømme

2 1/2 dl lettmajones

2 ss ketchup

2 ss klippet frisk gressløk

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)