All paprika begynner som grønn. Noen forblir grønne, mens andre skifter farge til rød, gul, orange, hvit eller mørk fiolett. Grønn paprika er som regel billigst, siden den tar kortest tid å dyrke fram.
Rød paprika inneholder tre ganger så mye C-vitamin som appelsin, mens den grønne inneholder dobbelt så mye. For vitaminenes del er det best å spise frukten rå. Noe av næringsinnholdet går tapt ved steking og koking.
Spis litt paprika hver dag!
C-vitamin lagres ikke i kroppen. Derfor trenger vi jevnlig tilførsel, helst hver dag. Et par rause paprikaringer på gulostskiva er altså ingen dum idé. Paprika er også godt i salater, gryteretter, stuinger og wok - og kan fylles med det du liker og gratineres i ovnen.
Både jernopptaket og fettforbrenningen henger sammen med et tilstrekkelig inntak av vitamin C. Det er viktig for kroppens bindevev og er en av flere antioksidanter som bidrar til å nøytralisere frie radikaler.
Paprika inneholder også mye A-vitamin, som er viktig for syn, hud og slimhinner.
Paprikaomelett med løk og kjøtt
Enkel middag eller kveldsmat som smaker godt med brød eller rundstykker.
Smør eller olje
3 løk (hakket)
100 g kjøttdeig
1 ts salt og 1/2 ts pepper
4 egg
1 dl vann
1/2 ts salt
100 g revet gulost
1 rød paprika
1 grønn paprika
Smelt smør/olje i en stekepanne på middels varme. Brun kjøttdeig, løk, salt og pepper til kjøttet er gjennomstekt. Bland egg, vann og salt og hell over. Dryss revet gulost over. Ha til slutt finhakket paprika på toppen.
Grønnsakdip
En dip som passer godt til å dyppe rå paprikastrimler i - og alle de andre yndlingsgrønnsakene dine!
2 1/2 dl lettrømme
2 1/2 dl lettmajones
2 ss ketchup
2 ss klippet frisk gressløk