Derfor bør du spise mango

Steinfrukten er en super A-vitaminkilde.

Moden mango
Foto: ScanStockPhoto

Mango er en av de mest spiste fruktene i verden, bare slått av banan.

Proppfull av A-vitaminer

Steinfrukten er svært rik på A-vitaminer, som er viktig for synet og for at kroppen skal vokse og utvikle seg. Mangoen inneholder også en god mengde C-vitaminer, som er en viktig antioksidantkilde.

LES OGSÅ: Her er antioksidant-bombene

Dessuten får du i deg bra med mineraler når du spiser den søte frukten.

100 gram mango inneholder 14,1 gram karbohydrater og 82 gram vann. Du får i deg 65 kcal eller 274 kJ når du spiser en slik porsjon mango.

Sorte prikker

Det finnes over tusen sorter mango. Størrelsen varierer og du får den både rund, oval eller hjerteformet.

LES OGSÅ: Derfor bør du spise valnøtter

Mango

Skjær mangoen i terninger, uten å kutte gjennom skallet.

Foto: Astrid Hals/frukt.no

Frukten, som stammer fra Sør-Asia, kan ha forskjellige farger i skallet. Disse sier ikke noe om modningsgraden. Den kan godt være moden, selv om den er helt grønn.

Skal du sjekke om mangoen er spiseklar, kan du trykke lett på den. Gir den etter, er den moden. Moden mango har også ofte små, sorte prikker i skallet, som viser at den har et høyt sukkerinnhold. Dessuten skal den lukte mango - gjør den ikke det, er den sannsynligvis umoden.

Unngå å spise umoden mango, for det smaker ikke godt.

Universell bruk

Du kan bruke frukten med det intenst oransje fruktkjøttet til så mangt. Spis den naturell eller bruk den i matlagingen.

Lag mangochutney av umoden mango, tomat, sukker, eddik, chili, løk og hvitløk.

Mangosaus lager du ved å mose mango, som du kan servere til is, yoghurt eller ostekaker. Er frukten moden, trenger du ikke sukre sausen.

Mango er godt til kjøtt, og da gjerne grillet biff, lam eller kylling. Lag salsa ved å hakke mango og tomater i terninger og blande med limejuice, hakket frisk mynte og koriander, hvitløk, sjalottløk og chili.

Du kan også lage en eksotisk fruktsalat av mango, jordbær, melon og papaya, som du blander med hakket frisk mynte. Server med litt vanilje kesam.

LES OGSÅ: Derfor bør du spise rødbete

LES OGSÅ: Derfor bør du spise ananas

LES OGSÅ: Spis sunt - lag thaimat

FÅ PULS-NYHETSBREV GRATIS. TRYKK HER!

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)