Mango er en av de mest spiste fruktene i verden, bare slått av banan.
Proppfull av A-vitaminer
Steinfrukten er svært rik på A-vitaminer, som er viktig for synet og for at kroppen skal vokse og utvikle seg. Mangoen inneholder også en god mengde C-vitaminer, som er en viktig antioksidantkilde.
LES OGSÅ:
Dessuten får du i deg bra med mineraler når du spiser den søte frukten.
100 gram mango inneholder 14,1 gram karbohydrater og 82 gram vann. Du får i deg 65 kcal eller 274 kJ når du spiser en slik porsjon mango.
Sorte prikker
Det finnes over tusen sorter mango. Størrelsen varierer og du får den både rund, oval eller hjerteformet.
LES OGSÅ:
Frukten, som stammer fra Sør-Asia, kan ha forskjellige farger i skallet. Disse sier ikke noe om modningsgraden. Den kan godt være moden, selv om den er helt grønn.
Skal du sjekke om mangoen er spiseklar, kan du trykke lett på den. Gir den etter, er den moden. Moden mango har også ofte små, sorte prikker i skallet, som viser at den har et høyt sukkerinnhold. Dessuten skal den lukte mango - gjør den ikke det, er den sannsynligvis umoden.
Unngå å spise umoden mango, for det smaker ikke godt.
Universell bruk
Du kan bruke frukten med det intenst oransje fruktkjøttet til så mangt. Spis den naturell eller bruk den i matlagingen.
Lag mangochutney av umoden mango, tomat, sukker, eddik, chili, løk og hvitløk.
Mangosaus lager du ved å mose mango, som du kan servere til is, yoghurt eller ostekaker. Er frukten moden, trenger du ikke sukre sausen.
Mango er godt til kjøtt, og da gjerne grillet biff, lam eller kylling. Lag salsa ved å hakke mango og tomater i terninger og blande med limejuice, hakket frisk mynte og koriander, hvitløk, sjalottløk og chili.
Du kan også lage en eksotisk fruktsalat av mango, jordbær, melon og papaya, som du blander med hakket frisk mynte. Server med litt vanilje kesam.
LES OGSÅ:
LES OGSÅ:
LES OGSÅ: