Det er få norske frukter på markedet om vinteren, så tiden er inne for å prøve seg på alle de herlige tropiske fruktene.
Begynn med ananasen - en av de mest kjente - som er både søt og sunn.
LES OGSÅ:
Letter fordøyelsen
Før var ananas-sortene vi fikk tak i her til lands gjerne litt sure, men nå er det kommet flere typer som er mye søtere. Ryktene går om at de aller beste ananasene kommer fra Elfenbenskysten.
Ananas er en god kilde til A- og C-vitamin. A-vitamin er viktig for synet og er med på å styre vekst og utvikling hos barn og unge. C-vitamin er en livsviktig antioksidant som beskytter cellene i kroppen mot skadelig nedbrytning.
Dessuten inneholder ananas en fordøyelsesfremmende enzym, bromelain, som stimulerer og letter nedbrytingen av tungt fordøyelig mat.
I tillegg skal ananas angivelig hjelpe blodet til å koagulere, være betennelseshemmende og sårlegende. Den skal også være appetitt-skjerpende.
Og de som tenker på vekta, kan trøste seg med at ananas er kalorifattig. Frukten inneholder omkring 86 prosent vann, 12 g karbohydrater - og gir omkring 221 kJ per 100 gram spiselige vare.
LES OGSÅ:
Gulbrun er best
Ananasen er moden når den har en gulbrun farge. Den skal ikke være for myk, og det skal lukte frisk og god ananas fra stilkfestet.
Frukten holder seg best ved fire til åtte grader i tre-fire dager.
Du kan bruke ananas til så mangt, både naturell eller i matlagingen som for eksempel på pizza, i salater eller i pai.
Kutt ananasen opp i biter eller skiver og server som mellommåltid - eller prøv å strø ristet kokos over frukten og ha den til dessert.
Dessuten får du en deilig, frisk dessert hvis du knuser mynteblader i en morter, blander inn litt sukker og strør blandingen over frisk ananas i tynne skiver.
LES OGSÅ: