Derfor bør du spise ananas

Ananas er søtt og saftig, men samtidig kalorifattig.

Ananas
Foto: ScanStockPhoto

Det er få norske frukter på markedet om vinteren, så tiden er inne for å prøve seg på alle de herlige tropiske fruktene.

Begynn med ananasen - en av de mest kjente - som er både søt og sunn.

LES OGSÅ: Derfor bør du spise avokado

Letter fordøyelsen

Før var ananas-sortene vi fikk tak i her til lands gjerne litt sure, men nå er det kommet flere typer som er mye søtere. Ryktene går om at de aller beste ananasene kommer fra Elfenbenskysten.

Ananas er en god kilde til A- og C-vitamin. A-vitamin er viktig for synet og er med på å styre vekst og utvikling hos barn og unge. C-vitamin er en livsviktig antioksidant som beskytter cellene i kroppen mot skadelig nedbrytning.

Dessuten inneholder ananas en fordøyelsesfremmende enzym, bromelain, som stimulerer og letter nedbrytingen av tungt fordøyelig mat.

I tillegg skal ananas angivelig hjelpe blodet til å koagulere, være betennelseshemmende og sårlegende. Den skal også være appetitt-skjerpende.

Og de som tenker på vekta, kan trøste seg med at ananas er kalorifattig. Frukten inneholder omkring 86 prosent vann, 12 g karbohydrater - og gir omkring 221 kJ per 100 gram spiselige vare.

LES OGSÅ: Derfor bør du drikke grønn te

Gulbrun er best

Ananas på grillen

Ananas på grillen.

Foto: Frukt.no

Ananasen er moden når den har en gulbrun farge. Den skal ikke være for myk, og det skal lukte frisk og god ananas fra stilkfestet.

Frukten holder seg best ved fire til åtte grader i tre-fire dager.

Du kan bruke ananas til så mangt, både naturell eller i matlagingen som for eksempel på pizza, i salater eller i pai.

Kutt ananasen opp i biter eller skiver og server som mellommåltid - eller prøv å strø ristet kokos over frukten og ha den til dessert.

Dessuten får du en deilig, frisk dessert hvis du knuser mynteblader i en morter, blander inn litt sukker og strør blandingen over frisk ananas i tynne skiver.

LES OGSÅ: Derfor bør du spise bringebær

FÅ PULS-NYHETSBREV GRATIS. TRYKK HER

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.