Årsaker til at forskuddstrekket ikke har kommet med, kan være at arbeidsgiver ikke betaler inn videre, eller hvis bedriften går konkurs, sier Rolf Lothe fra Skattebetalerforeningen.
Foto: Bo MathisenStryk ut summen der du kan argumentere for at du ikke skal skatte, og skriv en utfyllende forklaring til endringene i post 5.0, sier Silje Sandmæl fra DNB.
Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRKSelvangivelsen inneholder mange tall, og kan for enkelte virke umulig å forholde seg til.
Hvis du deler opp skattesjekken og setter av 10 minutter av gangen til de viktigste postene, er det ikke så ille å kontrollere den.
Les også:
Lønnsposten: Post 2.1.1
Dette er post 2.1.1 på selvangivelsen.
Siden du allerede skal ha fått tilsendt det du trenger, kan posten enkelt kontrolleres.
– Finn frem lønns- og trekkoppgaven fra arbeidsgiver og sjekk at tallene i selvangivelsen stemmer med tallene i oppgaven, sier Rolf Lothe, fagsjef i Skattebetalerforeningen, til NRK.no.
Hvis tallene ikke stemmer overens, må du ta kontakt med arbeidsgiver.
– Du må også rette tallene i selvangivelsen hvis det er de som er feil, legger han til.
Det enkleste er å korrigere på den elektroniske versjonen av selvangivelsen. Stryk ut tallet som er feil, og skriv inn det korrekte.
Gjør frynsegodene skattefrie
– Når du kontrollerer lønnsposten så sjekk om det er oppført noen frynsegoder som er skattefrie. Du kan også få ned beløpet på reise- og bil og andre godtgjørelser. Sjekk også skattepliktig fordel av mobil, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB, til NRK.no.
Avis som er dekket av arbeidsgiver er i utgangspunktet skattepliktig. Men har du en jobb hvor du har et spesielt behov for informasjon og får flere aviser gratis, skal fordelsbeskatningen begrenses til ett avisabonnement.
– Beløpet på kjøregodtgjørelsen du får kan du redusere eller fjerne helt ved å levere kjørebok. På den måten kan du trekke fra det du har kjørt i arbeid, eksemplifiserer hun.
Les også:
Kontroller forskuddstrekket
Samtidig som du sjekker at inntekten i selvangivelsen er korrekt, bør du også sjekke at forskuddstrekket er riktig.
Det finner du igjen i et eget felt på lønns- og trekkoppgaven, og på en egen linje i det foreløpige skatteoppgjøret - som ligger sammen med selvangivelsen.
– Som oftest stemmer disse tallene overens, men gjør de ikke det, må du igjen ta kontakt med arbeidsgiver, påpeker Rolf Lothe.
Ved å dokumentere at du faktisk har betalt forskuddstrekket, får du det godskrevet. Dokumentasjonen finner du på lønnsslippen din, der står det hva arbeidsgiver har trukket.
– Har du flere arbeidsgivere må du sjekke alle på samme måte, avslutter skatteeksperten.
- Les også: