Hopp til innhold

Denne posten bør du sjekke i dag

Bruk 10 minutter på en stor og viktig post nå, resten av selvangivelsessjekken kan du spare til senere.

Selvangivelsen på mobil

Begynn med å sjekke lønnsposten i selvangivelsen.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Rolf Lothe

Årsaker til at forskuddstrekket ikke har kommet med, kan være at arbeidsgiver ikke betaler inn videre, eller hvis bedriften går konkurs, sier Rolf Lothe fra Skattebetalerforeningen.

Foto: Bo Mathisen
Dame med lyst hår og hvit skjorte foran oransje vegg.

Stryk ut summen der du kan argumentere for at du ikke skal skatte, og skriv en utfyllende forklaring til endringene i post 5.0, sier Silje Sandmæl fra DNB.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Selvangivelsen inneholder mange tall, og kan for enkelte virke umulig å forholde seg til.

Hvis du deler opp skattesjekken og setter av 10 minutter av gangen til de viktigste postene, er det ikke så ille å kontrollere den.

Les også: Nå kan du sjekke selvangivelsen

Lønnsposten: Post 2.1.1

Lønnsposten er for mange den største og viktigste posten. Dette er post 2.1.1 på selvangivelsen.

Siden du allerede skal ha fått tilsendt det du trenger, kan posten enkelt kontrolleres.

– Finn frem lønns- og trekkoppgaven fra arbeidsgiver og sjekk at tallene i selvangivelsen stemmer med tallene i oppgaven, sier Rolf Lothe, fagsjef i Skattebetalerforeningen, til NRK.no.

Hvis tallene ikke stemmer overens, må du ta kontakt med arbeidsgiver.

– Du må også rette tallene i selvangivelsen hvis det er de som er feil, legger han til.

Det enkleste er å korrigere på den elektroniske versjonen av selvangivelsen. Stryk ut tallet som er feil, og skriv inn det korrekte.

En utfyllende forklaring til endringene kan du eventuelt legge til i post 5.0.

Gjør frynsegodene skattefrie

– Når du kontrollerer lønnsposten så sjekk om det er oppført noen frynsegoder som er skattefrie. Du kan også få ned beløpet på reise- og bil og andre godtgjørelser. Sjekk også skattepliktig fordel av mobil, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB, til NRK.no.

Avis som er dekket av arbeidsgiver er i utgangspunktet skattepliktig. Men har du en jobb hvor du har et spesielt behov for informasjon og får flere aviser gratis, skal fordelsbeskatningen begrenses til ett avisabonnement.

– Beløpet på kjøregodtgjørelsen du får kan du redusere eller fjerne helt ved å levere kjørebok. På den måten kan du trekke fra det du har kjørt i arbeid, eksemplifiserer hun.

Les også: Skattesjansen svært få kjenner til

Kontroller forskuddstrekket

Samtidig som du sjekker at inntekten i selvangivelsen er korrekt, bør du også sjekke at forskuddstrekket er riktig.

Det finner du igjen i et eget felt på lønns- og trekkoppgaven, og på en egen linje i det foreløpige skatteoppgjøret - som ligger sammen med selvangivelsen.

– Som oftest stemmer disse tallene overens, men gjør de ikke det, må du igjen ta kontakt med arbeidsgiver, påpeker Rolf Lothe.

Ved å dokumentere at du faktisk har betalt forskuddstrekket, får du det godskrevet. Dokumentasjonen finner du på lønnsslippen din, der står det hva arbeidsgiver har trukket.

– Har du flere arbeidsgivere må du sjekke alle på samme måte, avslutter skatteeksperten.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)