NRK Meny
Normal

Post 5.0 kan redde deg fra skattesmell

– Det er dumt at ikke flere fyller ut denne posten, sier skatteekspert.

Selvangivelse post 5.0
Foto: Kim Jansson / NRK

Det er ditt ansvar at opplysningene i selvangivelsen er riktige. Men om du ikke er en skatteekspert, kan det være overveldende mye å sette seg inn i, for å sikre at man får med alle opplysningene som skal med.

Og feil kan straffes med tilleggsskatt, så det gjelder å ha tungen rett i munnen. Heldigvis finnes det en post som kan redde deg fra å måtte betale ekstra, nemlig post 5.0.

Rolf Lothe

Rolf Lothe, fagsjef i interesseorganisasjonen Skattebetalerforeningen.

Foto: Bo Mathisen

– Skatteeksperter er som regel ikke i tvil om hva de skal føre opp i selvangivelsen. Men for vanlige folk er det ikke nødvendigvis like lett. Skal du sikre deg mot tilleggsskatt ved eventuelle feil, bør du bruke post 5.0, sier fagsjef Rolf Lothe i Skattebetalerforeningen.

Slik gjør du det

Fradrag du mener du har krav på, skal du som vanlig fylle ut i riktig post i selvangivelsen. Begrunnelsen for hvorfor du mener du har krav på fradraget skriver du i post 5.0. Alt du risikerer da er at Skattemyndighetene er uenige med deg.

– Generelt sett kan du bruke posten til å utdype det du har fylt ut i de ordinære postene, sier Lothe, og kommer med følgende eksempel:

– Har du aksjer, kan det hende du har hatt utgifter som du kan kreve fradrag for, for eksempel abonnement på Finansavisen. Da fører du opp disse utgiftene i riktig post, og forklarer hvorfor du mener at du kan få fradrag for dem. Kjøpte du hus i Spania i fjor, fører du opp likningsverdien i post 4.6.1, og forklarer i post 5.0 hvordan du har regnet ut denne verdien, sier Lothe.

Ifølge skatteeksperten trenger du ikke legge ved for mye dokumentasjon utover forklaringene.

– Vanligvis vil ikke skattemyndighetene ha så mange vedlegg til selvangivelsen. Krever du for eksempel særfradrag for høye sykdomsutgifter, så skriver du beløpet i post 3.5.4, og så forklarer du merkostnadene i post 5.0. Du kan legge ved en eventuell legeerklæring, men du trenger ikke ta kvitteringer for ekstrautgifter.

Husk at det kan hende skattemyndighetene ber deg om å dokumentere ekstrautgiftene ved en senere anledning, så ikke kast kvitteringene dine.

Selvangivelse

Frist for å levere selvangivelsen med endringer er 30. april 2014. (Illustrasjonsfoto).

Foto: Kim Jansson / NRK

Betale skatt av inntekt?

I enkelte tilfeller kan det være tvil om en inntekt er skattepliktig eller ei. Skattebetalerforeningen har en klar oppfordring til alle som er usikker på akkurat dette:

– Inntekter du er i tvil om du skal skatte av eller ikke, bør du ikke føre inn i de ordinære postene i selvangivelsen, sier Lothe og legger til:

– Men før den inn i post 5.0, der beskriver du inntekten, så kan skattekontoret vurdere om det er skattepliktig inntekt eller ikke.

Risikerer 60 prosent tilleggsskatt

Skattedirektør Hans Kristian Holte

Hans Christian Holte, direktør i Skattedirektoratet.

Foto: Johan B. Sættem

Skattedirektoratet opplyser til NRK.no at tilleggsskatt er aktuelt der det er uriktige eller ufullstendige opplysninger som medfører, eller kunne ha medført, for lav skatt.

Ett eksempel er dersom man ikke rapporterer alt av skattepliktige inntekter, for eksempel ved salg av eiendom. Hvis Skatteetaten oppdager at du holder inntekter og formue unna for beskatning, vil du i tillegg til inntekts- og formuesskatt, også betale tilleggsskatt på 30 prosent av den skatten som er unndratt.

Men det kan bli en god slant mer enn det. For i alvorlige tilfeller kan det bli ilagt tilleggsskatt på 45 eller 60 prosent. I verste fall blir du politianmeldt, opplyser Skattedirektoratet.

Også i år kommer skattemyndighetene til å sjekke utvalgte selvangivelser ekstra godt. Det er spesielt skattytere som har solgt bolig med skattepliktig gevinst som har stor sjanse for å få selvangivelsene kontrollert.

– Beskatning av gevinster ved salg av bolig er ett av de områdene hvor vi ser at det unndras mye penger, og hvor vi også har gode metoder for å følge opp med kontroller og å avdekke skatteunndragelser, uttalte skattedirektør Hans Christian Holte til NRK.no tidligere i april.

LES OGSÅ: Disse selvangivelsene sjekker Skatteetaten ekstra grundig i år

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.