Hopp til innhold

Nå kan du sjekke selvangivelsen

I natt ble selvangivelsen tilgjengelig for 3,4 millioner nordmenn.

Selvangivelsen

Alle e-brukere kan fra torsdag 19. mars sjekke om de får baksmell eller ikke.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Rekordmange skattytere fikk tilgang til den elektroniske varianten av selvangivelsen i natt. For første gang får de fleste nå selvangivelsen sin kun elektronisk, det er omtrent slutt for selvangivelsen på papir.

Her kan du logge deg inn for å se selvangivelsen!

Bare for e-brukere

Alle e-brukere får tilgang til selvangivelsen allerede 19. mars. Du som ikke er e-bruker, må vente til 23. mars.

Men det skal nå mye til å ikke være e-bruker.

På samme tid i fjor hadde Skatteetaten registrert nesten 900.000 e-brukere, nå er det så mange som 3,4 millioner.

Mann med blå dressjakke

Verktøyene på Skatteetatens hjemmesider skal hjelpe brukerne med å finne, forstå og få til det de har behov for, slik at man ikke betaler for mye skatt, sier skattedirektør Hans Christian Holte.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

– Det skyldes at Skatteetaten i juni 2014, som første offentlige virksomhet, tok i bruk et nytt felles kontakt- og reservasjonsregister for offentlig sektor, sier skattedirektør Hans Christian Holte, til NRK.no.

Nå må du aktivt reservere deg dersom du ikke ønsker å motta selvangivelsen eller skatteoppgjør elektronisk.

– Dette er en milepæl i selvangivelsens historie. Digitaliseringen har ført til at det aldri har vært enklere å motta og sjekke selvangivelsen, legger han til.

64.000 personer har reservert seg mot elektronisk kommunikasjon, og bedt om å få selvangivelsen kun på papir.

Bruk fradragsveilederen for å se om du kan ha krav på flere fradrag

Du kan påvirke beløpet

Skatteetatens foreløpige beregninger viser at 2,7 millioner nordmenn får tilbake over 30. milliarder kroner, mens 800.000 nordmenn må betale inn over 16 milliarder kroner i restskatt.

Dame i grå dressjakke med rød topp

Det er ingen som sjekker tallene for deg. Hvis du godtar det Skatteetaten fører opp er det ingen andre som passer på at du får de fradragene du har krav på, sier Kristina Picard.

Foto: Karina Kaupang Jøgensen / NRK

– Det er penger å spare på sjekke alle postene nøye, sier Kristina Picard, forbrukerøkonom i Storebrand, til NRK.no.

Det endelige tallet som viser hvor mange som faktisk får baksmell, avhenger blant annet av endringene skattyterne selv legger til.

– Det er viktig å sjekke alle tallene selv, og ikke stole blindt på at tallene Skatteetaten har ført opp er riktig. Skatteetaten vet for eksempel ikke hvor langt du kjørte til og fra jobb i fjor, eller om du har blitt eneforsørger det siste året, eksemplifiserer hun.

Bruk fradragsveilederen for å se om du kan ha krav på flere fradrag

– Folk er for slappe

For mange er selvangivelsen lik hvert år, men for deg som har giftet deg, byttet jobb, kjøpt ny bolig, kjøpt aksjer eller har barn som har begynt i barnehagen, kan det være nye ting å tenke på.

Rolf Lothe

Absolutt alle bør sjekke at postene er korrekte. Det er ikke slik at du som får tilbake penger kan nøye deg med en mer overfladisk sjekk, sier Rolf Lothe.

Foto: Bo Mathisen

– Uansett om det har skjedd endringer i økonomien din eller ikke bør du ikke bare godta det som står i selvangivelsen uten å undersøke nærmere. Skatteetaten vet ikke alt om alle, sier Rolf Lothe, fagsjef i Skattebetalerforeningen, til NRK.no.

Undersøkelser viser at de som har penger til gode bruker mindre tid på å kontrollere selvangivelsen enn de som får baksmell.

– Det er menneskelig, men det er ikke lurt, avslutter fagsjefen.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)