Nå kommer skattepengene

Flere milliarder skattekroner er på vei, til noen av oss. Har du ikke mottatt beskjeden som varsler at oppgjøret er klart, kan det hende du må vente helt til høsten.

Hundrelapper og 2015-selvangivelsen

Har du fått melding om at skatteoppgjøret ditt er klart, kommer pengene på konto innen to uker.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Beskjed fra Skatteetaten om at skatteoppgjøret nå er klart kom allerede mandag denne uken. Noen fikk e-post, andre fikk SMS.

Har du mottatt skatteoppgjørt, kommer pengene på konto fra onsdag 22. juni.

Mange må vente

Anette Bjerke

Anette Bjerke, senior kommunikasjonsrådgiver i Skatteetaten.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Skatteetaten jobber for at de fleste som får tilbake penger skal motta dem før sommeren, og har tidligere uttalt at hele 80 prosent fikk dem før sommeren i fjor. De som ikke får dem nå i juni, må vente til høsten.

Elektroniske brukere blir varslet når skatteoppgjøret er klart, og pengene kommer på konto innen to uker.

– Neste pulje starter 3. august og fortsetter løpende helt til 12. oktober, fortalte Anette Bjerke, senior kommunikasjonsrådgiver i Skatteetaten tidligere i år.

Er du blant dem som skylder penger er betalingsfristen 20. august.

Du må fremdeles sjekke

Mann i hvit skjørte og mørk dress foran steinvegg

Sjekk skatteoppgjøret nøye og klag dersom Skatteetaten har oversett et vedlegg eller ett fradrag, oppfordrer Rolf Lothe fra Skattebetalerforeningen.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

De som får skatteoppgjøret nå er de med enklest oppgjør og få endringer. Sjekk likevel at de endringene du gjorde i selvangivelsen har kommet med.

– Det hender vedlegg blir oversett, og dette er den siste kontrollen du gjør, forklarer Rolf Lothe, fagsjef i Skattebetalerforeningen.

Har Skatteetaten oversett vedlegg, eller glemt endringer du har ført opp, kan du klage på likningen.

– Klagefristen er 10. august, så du har hele sommeren på deg, beroliger skatteeksperten.

Summen du skylder, eller har til gode, er trolig endret med noen få kroner fra de foreløpige beregningene på selvangivelsen.

– Har du restskatt får du litt høyere restskatt enn de foreløpige beregning viste, grunnet renten. Får du penger tilbake får du noen få kroner mer enn de foreløpige beregningene viste i mars, beskriver Lothe.

Sparing og ferie

Dame i grå dressjakke med rød topp

Én av fire nordmenn svarer at de vil bruke skatte- og feriepengene annerledes i år enn tidligere på grunn av uroen i økonomien, forteller Kristina Picard fra Storebrand.

Foto: Karina Kaupang Jøgensen / NRK

Storebrand og Norstat har spurt forbrukere i hele landet om de får igjen penger på skatten i år, og hva de eventuelt skal bruke dem på.

– Personer med kredittkortgjeld eller forbrukslån bør prioritere å kvitte seg med denne gjelden. Andre har muligheten til å sette litt til side til uforutsette utgifter eller spare dem til noe de trenger eller ønsker seg, oppfordrer Kristina Picard, forbrukerøkonom i Storebrand.

Det er kortsiktig sparing, ferie og ordinært forbruk som topper listen over nordmenn skal bruke pengene på.

– Jeg synes det er gledelig at så mange allerede har planlagt hva pengene skal gå til. Pengene blir som regel borte uansett, og derfor er det godt å se at nordmenn har en plan for hvordan de skal brukes, enten det er å legge seg opp en buffer eller betale ned på gjeld, avslutter Picard.

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)