Hopp til innhold

Unngå baksmell med riktig skattetabell

Tabellen takler endringer i lønn. Synker renta, må du selv justere.

Skattesmell

800.000 skattytere ligger an til å få baksmell. Denne skattyteren skylder 20.043 kroner.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Baksmell er kjipt, særlig hvis det ikke var forventet.

Har du fått baksmell? Post 5.0 kan redde deg

Renta påvirker

De fleste har tabelltrekk, i tillegg til en fast prosent som trekkes av biinntekter og overtid.

Anne Kirkhusmo

Det ble skrevet ut 2.450.000 tabellkort for 2014, sier Anne Kirkhusmo fra Skatteetaten.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK
Rolf Lothe

Tabellkort tar høyde for endringer i lønn, men ikke andre endringer, sier Rolf Lothe fra Skattebetalerforeningen.

Foto: Bo Mathisen
Dame med lyst hår og hvit skjorte foran oransje vegg.

Nå som renta har gått mye ned er det klart at du får mindre gjeldsutgifter og må betaler mer skatt, sier Silje Sandmæl fra DNB.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

– Den vanligste tabellen er 7100. Den er for de med enkle forhold uten andre inntekter eller andre fradrag enn personfradrag og minstefradrag. 525.000 skattytere fikk denne, sier Anne Kirkhusmo, presseansvarlig i Skatteetaten, til NRK.no.

Men du må passe på at du er i riktig tabell.

– Skattetrekket justerer seg selv hvis du får lavere eller høyere lønn. Det klarer tabellen å takle. Men hvis kapitalinntekter, kapitalutgifter eller andre fradrag endrer seg, for eksempel renteinntekter, renteutgifter, aksjeutbytte, aksjegevinst eller foreldrefradrag, tar ikke tabellen hensyn til det, sier Rolf Lothe, fagsjef i Skattebetalerforeningen, til NRK.no.

Går for eksempel renta ned, slik som den har gjort de siste årene, bør du som har store lån be om nytt skattekort. Da kommer du over i en annen tabell, og slipper baksmell.

Regneeksempel:

– Du har et boliglån på 2 millioner kroner, og en rente som er en halv prosent lavere i år enn i fjor. Da betaler du 10.000 kroner mindre i renteutgifter i år enn i fjor, og skatten i år blir 2700 kroner høyere enn i fjor. Hvis du da ikke bytter skattekort gir det en baksmell på 2700 kroner, forklarer skatteeksperten.

Har du høyere lån, blir differansen større.

Silje Sandmæl, DNBs forbrukerøkonom, viser til at mange bare tenker på lønnen isolert sett, men en eventuell baksmell handler om alle fradragene som trekker ned skatten.

– Når renta er lav vil den ikke trekke ned skatten så mye som den gjorde året før. Da får du baksmell hvis du ikke justerer skattekortet eller ber arbeidsgiver trekke mer skatt, forklarer forbrukerøkonomen.

Tips: Skattesjansen svært få kjenner til

Prosenten kan ødelegge

Med tabellkort er det bare grunnlønnen som trekkes etter tabellen.

– Overtid, bonus og eventuelle biinntekter går på den fastsatte skatteprosenten som hører til del to på skattekortet, påpeker Lothe.

Hvilken prosentsats som fremgår av del to på skattekortet avhenger av hvor høy lønnsinntekt du har. Jo høyere lønn, jo høyere prosenttrekk.

– Får du for eksempel en stor bonus skal du fremdeles ha samme skattetabell, men det kan være at prosentsatsen for tilleggslønn må være høyere, understreker fagsjefen.

Hvis du vet det kommer en bonus til sommeren, eller har en bijobb du tjener bra i, kan det være lurt å kontrollere at prosentsatsen i del 2 er tilstrekkelig høy.

– Prosentsatsen er korrekt så lenge total lønnsinntekt i grunnlaget for skattekort er riktig. Dette grunnlaget fikk du tilsendt sammen med skattetrekksmeldingen i desember, avslutter skatteeksperten.

Giftet deg? Tusenvis av skattekroner å spare for ektefeller

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)