NRK Meny
Normal

– Post 2.1 er aller viktigst

Skal du bare sjekke ett tall i selvangivelsen, er det ingen tvil om hva du bør sjekke, mener skatteekspert.

Gry Nilsen og selvangivelsen

Gry Nilsen i Skattebetalerforeningen anbefaler at alle og enhver tar en ekstra kikk på post 2.1 i selvangivelsen.

Foto: Bo Mathisen/Kim Jansson

Har du ikke begynt å se på selvangivelsen, begynner tiden å renne ut. Førstkommende mandag er siste frist for å levere selvangivelsen med endringer.

Du skal være litt av en skatteekspert for å ha full kontroll over alle postene i selvangivelsen. Er du usikker på hva du skal se etter, bør du i hvert fall prioritere én post i selvangivelsen.

– Hvis du bare skal sjekke ett tall, så er det aller viktigst å sjekke at lønnen er riktig, sier advokat og fagsjef Gry Nilsen i Skattebetalerforeningen.

Feil hvert år

Grunnen til at det er så viktig å sjekke den oppførte lønnen (post 2.1), er at opplysningene i denne posten enkelte ganger mangler eller er uriktige. Skatteetaten bekrefter at lønnsposten er på topplisten over poster som er vanligst å endre.

Nilsen i Skattebetalerforeningen sier noen arbeidsgivere er for trege til å sende inn opplysninger om lønn, slik at opplysningene ikke kommer med i selvangivelsen.

– Hvert år er det en del feil. Lønnen blir rapportert fra så mange forskjellige mennesker og organisasjoner i Norge at det alltid er en risiko for at feil oppstår, derfor er det ekstra viktig å påse at denne er riktig, sier Nilsen til NRK.no

Allerede noen få timer etter at selvangivelsen ble tilgjengelig, meldte Skatteetaten at flere tusen selvangivelser manglet informasjon fra lønns- og trekkoppgaver. I dette tilfellet skal berørte skatteytere ha fått informasjonsskriv fra Skatteetaten, og behøver ikke foreta seg noe.

Risikerer straffeskatt

Lever du en selvangivelse uten korrekte opplysninger, risikerer du tilleggsskatt. Skattebetalerforeningen kjenner til tilfeller der personer har måttet betale flere titalls tusen kroner i straffeskatt, fordi de ikke har føyd til lønnsinntekt som skulle stått i selvangivelsen.

Har du en arbeidsgiver og fast inntekt, er det ikke så vanskelig å sjekke om lønnsopplysningene er riktige. Har du hatt flere arbeidsgivere i 2011, må du påse at lønnen fra samtlige er med.

Skatteetaten har tidligere uttalt til NRK.no at dersom skattemyndighetene oppdager feil i opplysningene, vil dette mest sannsynlig resultere i tilleggsstraff. Hvor stor denne straffen er, kommer an på hvor alvorlig feilen er.

Les mer om saken her: Unngå å snuble i skattefellene

Likevel oppfordrer Skattebetalerforeningen til å ikke miste nattesøvnen av den grunn. For mange er det lite eller ingenting de trenger å gjøre med selvangivelsen.

– Vi må ikke dramatisere det heller. I stor grad er opplysningene som står i selvangivelsen riktige. Spesielt opplysninger fra store aktører som banken er som regel korrekte, og vanligvis har Skatteetaten klart å få lagt opplysningene inn i selvangivelsen, sier Nilsen.

Lurt å sjekke fjorårets selvangivelse

Et godt tips til å finne eventuelle feil og mangler i selvangivelsen, er å sammenlikne opplysningene med tidligere skattetall.

– Du bør starte med å finne frem fjorårets selvangivelse. Da er det mye lettere å se om det er noe som ser merkelig ut, sier Nilsen i Skattebetalerforeningen.

Deretter bør du tenke gjennom om det har skjedd noen store endringer i løpet av 2011.

– Tenk gjennom livet ditt. Har du fått barn, giftet deg, tatt opp lån eller flyttet, vil det påvirke skatten din.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.