Den gyldne matpakkeregelen

Noe grønt, noe brød, noe pålegg, fisk og frukt.

Jente lager matpakke
Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Når matpakka skal smøres i hui og hast, blir det fort to blingser med tilfeldig pålegg. Kanskje er det mindre enn du tror som skal til for å gjøre den medbrakte lunsjen både sunnere og mer fristende?

Danske ernæringsmyndigheter har laget en "matpakkehånd", der hver finger symboliserer en ingrediens som bør være med før du lukker lokket på matboksen:

  1. Grønt (råkost, salat eller pålegg)
  2. Brød (grovt)
  3. Pålegg (kjøtt, ost eller egg)
  4. Fisk (gjerne som pålegg)
  5. Frukt

Følger du denne enkle regelen, får du en fullverdig og sunn matpakke som holder deg gående gjennom ettermiddagen. Samme regel gjelder for både voksne og barn.

Smarte tips

Noe av matpakkejobben kan du gjøre når du lager middag. Lag litt ekstra salat når du først er i gang, stek noen ekstra fiskekaker som du kan bruke til pålegg, legg et par ekstra egg i omeletten. Kort sagt, tenk over om det du skal ha til middag også kan friste til lunsj neste dag.

Det er også lurt å skrive handleliste før du går på butikken. Få med:

  • 1-2 slags brød
  • Minst 3 slags frukt og grønt
  • 1-2 typer kjøtt, egg eller ost
  • Fisk (kjøp gjerne noe som kan bli både middag og pålegg)

En måte å få mer variasjon i kjøttpålegget på, er å kjøpe mange typer og fryse ned pakker med litt forskjellig i.

Har du barn, så la dem få være med på å skrive handleliste, særlig hvis de er småspiste og ofte "ikke liker".

Innpakning

Matpakker som inneholder mer enn bare brødskiver, egner seg dårlig i matpapir. Matbokser er lurere. Velg gjerne matbokser som tåler oppvaskmaskin, så blir det ikke et irritasjonsmoment at du må stå og vaske dem for hånd.

I tillegg er det smart å ha noen små bokser som kan lukkes helt. De kan brukes til en liten salat, oppskåret frukt, middagsrester eller annet.

Pynt på brødskiva blir ofte dvask etter noen timer i veska. Det kan du unngå ved å pakke inn agurkskiver og paprikaringer for seg i litt folie.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.