Hopp til innhold

Den beste sovestillingen

På ryggen, på siden eller på magen? Sovestillingen din har større betydning for helsa enn du kanskje tror.

Søvn

Å sove på ryggen er bedre enn i fosterstilling, mener eksperter.

Foto: ScanStock

Det er ikke lett å bestemme seg for hvordan man skal ligge når man sover. De fleste av oss skifter stilling flere ganger underveis.

Men hvordan unngår du å våkne sliten og mørbanket med kink i nakken? Det finnes noen gode råd.

Best på ryggen

Å ligge på ryggen er det mest gunstige, ifølge eksperter CNN har snakket med. En nøytral og utstrakt stilling når man sover på rygg gjør at ryggsøylen, nakken og hodet blir minst utsatt for smertefulle trykkbelastninger.

Dessuten reduseres muligheten for sure oppstøt, ettersom hodet gjerne ligger litt høyere enn resten av kroppen. Ryggsoving skal også være gunstig mot rynker, fordi man puster helt fritt og fordi ansiktet ikke ligger i press.

En myk pute kan være en fordel, slik at hodet ditt får støtte uten å bli presset høyt opp. Ulempen med ryggsoving er at den ikke er spesielt gunstig for snorkere.

LES OGSÅ:

På siden

Det nest beste er å ligge på siden. Da ligger man med rett ryggrad, noe som reduserer mulighetene for smerter i øvre del av kroppen.

Til gjengjeld kan sidesoving være litt mer besværlig for brystene og for følsom hud. Sover du sidelengs med hodet presset ned i en halvskitten pute, kan bakteriene gjøre at ansiktshuden får en ikke helt optimal natt.

Men gravide bør prøve å sove på venstre side, noe som ifølge de amerikanske ekspertene er det beste for blodsirkulasjonen. Og snorkere kan med fordel ligge på siden framfor på ryggen.

LES OGSÅ:

Fosterstilling

Litt verre er det med fosterstillingen. Da kan nakke og rygg bli utsatt for smertefulle belastninger.

Står du opp med leddsmerter, kan forklaringen være at du har sovet med knærne høyt trukket opp og haken gjemt i brystet. Prøv i hvert fall å unngå alt for krum rygg i fosterstilling. Ekspertenes råd er å strekke seg litt ut, noe som også er bedre for pust og søvnkvalitet.

LES OGSÅ:

På magen

Mann som sover

Å ligge på magen med stor pute er ikke ideelt.

Foto: Colourbox.no

Å ligge på magen er det aller verste. Selv om dette er den mest effektive stillingen mot snorking, anbefales den ikke for noen som har antydning til kink i nakke/rygg.

Soving på magen gjør det svært vanskelig å innta en nøytral og avslappende posisjon for ryggsøylen. Press på ledd og muskler kan irritere nerver og gi smerte, nummenhet og kribling når du står opp.

Snorkere som ofte sover på magen, bør bruke en tynn pute eller ingen pute i det hele tatt.

- Vi er forskjellige

- Disse rådene er svært kategoriske, og gjelder slett ikke alle av oss. Problemer med feil liggestilling kan variere mye med hvordan folk er skrudd sammen, sier manuellterapeut Gustav Bjørke hos Hans & Olaf fysioterapi.

- Men det å ligge på magen er noe vi generelt fraråder, sier han.

- For å få pustet normalt må man da ligge med hodet snudd til en av sidene. Nakken kommer i en ytterstilling som gjør at man ikke hviler godt. Det kan medføre nakkesmerter.

- Har du mange pasienter med problemer fra feil liggestilling under søvnen?

- Dette er i hvert fall ikke uvanlig, og har å gjøre med at man ligger i åtte timer sammenhengende. Stillingen blir ofte ugunstig, fordi de fleste av oss ikke ligger i ro når vi sover. Derfor er også pute og madrass viktige stikkord, sier manuellteraputen.

Han forteller at nakken bør være vannrett når man sover på siden.

- Med en hard madrass er det viktig med tilstrekkelig støtte under hodet, enten man ligger på rygg eller side. Hvis madrassen er myk, klarer man seg med en litt mindre pute, sier Bjørke.

Når korsryggen "henger"

Både nakke og rygg kan altså få problemer hvis liggestillingen ikke er optimal. Bjørkes enkle råd er å synke såpass mye ned i senga med bekken og brystrygg at korsryggen får kontakt med underlaget. Det gjelder enten man ligger på rygg eller side.

- Er madrassen for hard, risikerer man å bli liggende med luft mellom korsrygg og underlag. Hvis korsryggen "henger" på denne måten, får man ikke den hvilen man trenger. Det er ikke gunstig, sier han. Dette kan også være en god metode for testing av madrasser før man kjøper ny seng.

- Glem heller ikke at stivhet og stølhet om morgenen kan ha psykiske årsaker. Forskning viser at første del av natta er den viktigste for kroppscellenes restituering.

- Stress og grubling når man går til sengs kan gjøre det vanskelig å sovne inn, noe som igjen kan gi seg fysiske utslag i form av en verkende kropp som ikke er uthvilt når man våkner, sier Gustav Bjørke.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)