Hopp til innhold

Sovekluss gir kilopluss

Sjekk hvor mye du må sove for at det ikke skal legge seg på magen.

Overvekt

Nattesøvnen kan ha mye å si for vekta.

Foto: www.colourbox.com / Colourbox

Både for lite og for mye søvn kan føre til at midjen eser ut hos unge voksne, ifølge en ny amerikansk studie.

Forskerne fant ut at de som sover fem timer eller mindre hver natt, blir tjukkere rundt magen de neste fem årene enn de som sover seks-sju timer.

Men de som sover mer enn åtte timer om natten, får også en tendens til økt midjemål, selv om det ikke er like stort som for dem med søvnunderskudd, skriver Aftonbladet .

Trigger apetitten

Årsakene til at søvnen får konsekvenser for vekta, er ifølge forskerne at det virker inn på apetitten.

De som får for lite søvn, er for trøtte til å trene. I tillegg forstyrrer søvnunderskudd produksjonen av apetittregulerende hormoner, slik at man får lyst til å spise mer.

Årsaken til at de som sover mye også får en vektøkning, er mer usikkert. Men forskerne tror det kan ha sammenheng med at de sover bort flere timer, og dermed ikke får like mye tid til å være aktive.

Viktig for helsa

Denne forskningen utfyller tidligere studier som viser sammenheng mellom søvn, vektøkning og risiko for diabetes og hjertesykdommer.

- Søvn er en viktig del av helsen din, ikke bare fordi du blir trøtt om dagen, sier forskeren Kirsten G. Hairston som står bak studien.

Studien er utført ved Wake Forest University School of Medicine i North Carolina, USA. Den er offentliggjort i tidsskriftet Sleep.

332 menn og kvinner under 40 år deltok i studien.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)