Har du «søvngenet»?

Er du trøttere og trenger mer søvn enn andre? Forklaringen kan kanskje ligge i genene.

Gjesp

Så mange som 1 av 4 nordmenn kan ha søvngenet DQB1*0602.

Foto: TORU YAMANAKA / AFP

Ifølge en ny studie, kan en ganske vanlig genvariant ha stor betydning for hva du trenger av søvn og hvor opplagt du er.

Den samme genvarianten er svært vanlig hos personer som lider av søvnsykdommen narkolepsi , men opptil 25 prosent av alle nordmenn har det.

Søvnforsøket, som nylig er publisert i tidsskriftet Neurology, viser at personer som har søvngenet er trøttere og sover dårligere i korte netter enn de som ikke har det, skriver Forskning.no.

Ble strupet for søvn

92 personer uten og 37 personer med genet DQB1*0602 ble testet i søvnlaboratoriumet til forskerne fra University of Pennsylvania School of Medicine. Målet var å finne ut hvor godt de tålte å få begrenset søvnmengden til fire timer, fem netter på rad.

Forsøket startet med to netter hvor forsøkspersonene fikk sove hele ti timer.

Alle lys ble skrudd på de timene som ikke var satt av til søvn, og forsøkspersonene måtte da aktivisere seg selv.

De rapporterte selv om hvor trøtte de følte seg, i tillegg til at de gjennomgikk tester av hukommelse og oppmerksomhet.

Forskerne målte kvaliteten på søvnen de få timene testpersonene faktisk fikk lov til å sove.

Trøttere - også etter ti timers søvn

Resultatene fra studien viser at personene som har det spesifikke søvngenet, følte seg trøttere enn de andre etter lite søvn, men også etter å ha sovet ti timer.

Disse personene hadde også mer uregelmessig søvn og kortere perioder i dyp søvn. De hadde også flere oppvåkninger.

Til tross for dette, gjorde de det ikke dårligere på oppmerksomhets- og hukommelsestestene.

Sliter man med lite søvn over lang tid, er det veldokumentert at man får høyere risiko for blant annet depresjon. Men lite og dårlig søvn trenger ikke få negative konsekvenser for helsa.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)