NRK Meny
Normal

"Duppeditter" stjeler søvn

Må du sjekke mailen før du legger deg, surfe på nettet eller kanskje sende en siste SMS fra senga? Du er ikke alene. Vi legger oss senere enn før, og elektroniske medier får skylden.

Mobil om natta

Mellom klokken 23.00 og 06.00 sendes det i snitt 2.150.000 teksmeldinger i Telenors nett og 520.000 gjennom NetCom.

Foto: Elin Sørheim / NRK

Les også: Søvnmangel er blodig alvor

Ståle Pallesen

Pc og mobiltelefon gir dårlige søvnvaner. Professor i psykologi ved Universitetet i Bergen, Ståle Pallesen, står bak en ny undersøkelse.

Foto: Elin Sørheim / NRK

- Mange får mindre søvn enn det de har behov for, sier professor i psykologi Ståle Pallesen.

Han er en av forskerne bak en en fersk undersøkelse fra Universitetet i Bergen som viser at de som bruker pc og mobiltelefon på soverommet om kvelden får dårlige søvnvaner.

De legger seg og står opp senere enn andre. I tillegg forskyver de døgnet mer i helgene.

- Det vil typisk føre til at man er søvnig og uopplagt på dagtid, sier Pallesen.

LES OGSÅ:

Logget på om natta

Ved midnatt sitter fortsatt nesten en halv million nordmenn foran tv-skjermen.

Mellom klokken 23.00 og 06.00 sendes det i snitt 2.150.000 teksmeldinger i Telenors nett og 520.000 gjennom NetCom.

I tillegg er mange logget på pc'n.

Facebook vil ikke ut med hvor mange av deres 2,1 million norske medlemmer som er logget på om natta, men søvnforskere frykter at særlig ungdom blir fristet til å sitte oppe og holde seg oppdateret på sosiale medier istedet for å legge seg.

- Særlig er vi bekymret for den gruppen som bruker denne type media mest, nemlig ungdom. De er i en viktig utviklingsfase der det er viktig å få nok søvn, sier Ståle Pallesen.

Les også: Vi får ikke sove

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Ta testen: Sover du bra?

Tar igjen i helgen

For mange ender det i en ond sirkel der de forsøker å ta igjen tapt søvn i helgen, men det er ikke en god ide å sove til langt ut på dagen på lørdag og søndag, sier Harriet Akre, søvnspesialist ved Lovisenberg Diakonale sykehus Harriet.

- Det vil bare gjøre det verre igjen når man må opp mandag morgen. Mange går nærmest rundt med en slags hang-over helt til onsdagen, sier hun.

Litt søvn er det imidlertid mulig å ta igjen, ifølge Akre.

- Man kan forskyve døgnet opp mot to timer på lørdag og søndag, men noe mer enn det er ikke heldig, avslutter Akre.

LES OGSÅ:

Har du «søvngenet»? | Har du gode nok søvnvaner?

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.