NRK Meny
Normal

Hva betyr Tryvannstårnet for boligprisene i Brumunddal?

Har du sjekket hvem som har tegnet boligen din? Huset du skal selge kan være en gullgruve.

Tryvannstårnet. Eneboliger i henholdsvis Brumunddal øverst og i Oslo

Både Tryvannstårnet og disse to eneboligene i Brumunddal og Oslo er tegnet av arkitekt PAM Mellbye.

Foto: Camilla Sand / NRK

Stian Skarpnor kjøpte drømmehuset sitt i Brumunddal uten å vite hvem som hadde tegnet det. Boligen ble annonsert som en «Arkitektperle fra 1965 i Funkisstil».

At det var PAM Mellbye, den samme arkitekten som blant annet har tegnet Tryvanntårnet, kom som en stor overraskelse.

– Veldig morsomt. Dette skal helt klart med i prospektet dersom vi noen gang skal selge, sier han til NRK.no.

Originalitet og kvalitet

Det faktum at huset var arkitekttegnet betød noe for dem da de bestemte seg for å kjøpe huset.

– Da vet du at du får et hus som ikke alle andre har. Og så gir det et signal om at huset er av god bygningsmessig kvalitet.

NRK.no har sjekket 15.000 boligannonser på Finn.no. Kun 250 av dem hadde oppgitt arkitekt. Søkeordene var «arkitekt» og «arkitekttegnet», og undersøkelsen ble utført i uke 45.

– Jeg har lagt merke til at det ikke er noe fokus på arkitekter i annonsene, men at andelen er så lav var likevel overraskende, sier Elisabeth Seip, professor II ved Arkitektur- og designhøyskolen i Oslo til NRK.no.

Arkitektnavn kan gi salg

– Det er de store arkitektene som i størst grad blir trukket fram, dersom det i det hele tatt er fokus på det. Men man kunne med fordel navngitt langt flere arkitekter, fortsetter hun.

Seip tror at et arkitektnavn kan virke salgsfremmende fordi godt arkitektarbeid gir gode planløsninger og er et uttrykk for kvalitet.

– Arkitekter har i mange år snakket om at de skulle hatt en signatur på sitt arbeid. På større bygninger i USA er det ikke uvanlig med en navnplate på veggen, så der har de nok kommet lenger enn oss.

– Når man skal selge boligen sin kan det derfor være lurt å finne ut av hvem som har tegnet den. Det kan vise seg at man sitter på gull som kan få betydning for prisen, legger Seip til.

Eiendomsmegler Bjørn Støylen i Nordvik & Partners forteller til NRK.no at han av samme årsak vanligvis gjør rede for om en bolig er arkitekttegnet.

– Kjente arkitekter kan bidra til å få design- og arkitekturinteresserte boligkjøpere på visning og derfor presse opp prisen.

Likevel, sier han, er det ikke noen automatikk i dette. Kjente arkitektnavn er ikke nødvendigvis prisdrivende ved et boligsalg, til det er det for mange faktorer som spiller inn når man kjøper bolig.

– Mitt hovedinntrykk er at folk flest ikke er opptatt av hvem som har tegnet boligen, legger han til.

Investering i fremtiden

På Voksen i Oslo bor Tove-Main Berger. Også hun i et hus som er tegnet av PAM Mellbye.

– Nei det visste jeg ikke. Så flott! Tryvannstårnet ligger bare et par kilometer unna, sier hun når NRK.no konfronterer henne med arkitekten.

– Jeg kjøpte huset i 1999 fordi jeg er oppvokst i området og ville flytte nærmere moren min. Det var avgjørende for meg. Jeg visste ikke hvem som hadde tegnet det. Nå kan det kanskje vise seg at dette var en riktig god investering, sier Berger.

I programmet «Solgt!» på NRK1 torsdag klokken 20.15, kan du se hvordan Mellbyehuset i Brumunddal ser ut innvendig.

Da får du også vite hva huset ble solgt for.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.