Hopp til innhold

Bekymret over harsk fiskeolje i omega-3 kapsler

Fiskeoljen i omega-3-kapsler kan være harsk når den ligger i butikkhyllene, ifølge forskere. Fagfolk er bekymret for helseeffekten.

Omega-3-kapsler

Hvor god er egentlig kvaliteten på fiskeoljen i kapslene?

Foto: ScanStock

Forskningsinstituttet Nofima har oppdaget at cellene i menneskekroppen kan få en stressreaksjon ved inntak av harsk fiskeolje.

Trine Thorkildsen og Gjermund Vogt har smakt på 130 fiskeoljeprodukter.

Nofima-forsker Gjermund Vogt har undersøkt en lang rekke fiskeoljeprodukter.

Foto: Kjell J. Merok, Nofima

– Analysene er riktignok ikke helt ferdige, men dette gir likevel en antydning. Derfor er det svært viktig å forske videre for å kunne gi en endelig konklusjon, sier Gjermund Vogt, forsker ved Nofima divisjon mat, til NRK.

Nofima undersøkte i fjor 113 ulike omega-3 kapsler som du får kjøpt i dagligvarebutikker, helsekostforretninger og via netthandel.

– Det viste seg at produktene var mer eller mindre harske, sier Vogt.

Harskning

– Fiskeoljen oksiderer eller harskner når den kommer i kontakt med oksygen, lys og varme. Den vil da etterhvert lukte tran og gi dårlig mak, sier kollegaen Åge Oterhals, seniorforsker ved Nofima.

– Oksidasjonsprosessen stoppes eller fjernes ikke under raffinering, men fortsetter også når oljen er blitt til kapselprodukter i butikkene. Det viser også resultatet av vår undersøkelse, sier Oterhals.

Grunn til bekymring

Marit Aursand

Marit Aursand har ledet Vitenskapskomiteens risikovurdering av å spise harsk fiskeolje.

Foto: SINTEF

På oppdrag fra Mattilsynet har Vitenskapskomiteen for mattrygghet nylig foretatt en risikovurdering av harsk fiskeolje i omega-3 kapsler. Og de er enige.

– Det er grunn til å være bekymret over effekten av å spise disse harske produktene, sier Marit Aursand. Hun har ledet dette arbeidet, og er forskningssjef ved Sintef fiskeri og havbruk.

Hun begrunner det med at man ikke vet nok om effekter på mennesker, og at man heller ikke vet hvor mye harskningsstoffer folk får i seg gjennom omega-3 kosttilskudd.

– Derfor anbefaler vi at det forskes mer på hvilke helseeffekter harskningen kan ha, sier Aursand.

Må stille strengere krav til produsentene

– Det er et krav i kvalitetsforskriftene for fisk og fiskevarer at ikke harsk fisk og fiskeprodukter skal omsettes. Så nå må vi stille strengere krav til produsentene. Det sier seksjonssjef Friede Andersen i Mattilsynet.

– Nå vet både vi og de at produksjonen av fiskeoljen fra Peru kan foregå under slike omstendigheter at den kan være harsk. Da må produsentene dokumentere overfor oss hva de har tenkt å gjøre, og hva de har satt i gang av tiltak for å importere olje av bedre kvalitet, sier Andersen til NRK.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)