Hopp til innhold

Slår alarm om dårlige og harske Omega 3-produkter

Ny forskning at Omega 3-produkter fra dagligvarebutikken er harske og kan ha dårlig helseeffekt. – De som sier de raper fiskeolje hele dagen bør skifte merke, sier forsker Gjermund Vogt i Nofima.

Trine Thorkildsen og Gjermund Vogt har smakt på 130 fiskeoljeprodukter.

Trine Thorkildsen og Gjermund Vogt har smakt på 130 fiskeoljeprodukter. – De som sier de raper fiskeolje hele dagen bør skifte merke, sier de.

Foto: Kjell J. Merok, Nofima

I dag finnes det ingen kontroll med kvaliteten på Omega 3-oljene som selges i butikkene. Nå viser ny forskning at mange av produktene er harske og kan ha dårlig helseeffekt.

Nofima har undersøkt 113 tilfeldige helseprodukter, som inneholder Omega 3-iljer fra norske dagligvarebutikker og helsekostforretninger. Kun fire av produktene holdt mål etter internasjonal bransjestandard for marine oljer (GOED), skriver FiskeribladetFiskaren.

Av de 56 produktene som kunne analyseres, var det kun fire som tilfredsstilte bransjens eget krav til produktene. GOED er fiskeoljeprodusentenes organisasjon og har sin egen standard, men den er også den strengeste.

Tilsettingsstoffer

Tran, trankapsler, omega3

Sunne eller helseskadelige? Det skal forskerne finne ut av.

Foto: Colourbox.com

Problemet er ikke oljene i seg selv. Marine oljer av norske råvarer holder i utgangspunktet topp kvalitet. Det er tilsettingsstoffene som er problemet.

– Mange av oljene inneholdt så mange tilsettingsstoffer som for eksempel smak, vitaminer og mineraler at det var umulig å analysere dem, sier forsker Bente Ruyter i Nofima til avisen.

Harsk olje

I tillegg fant forskerne at mange av produktene inneholdt harsknet olje. Forskerne fant ingen forskjell på flytende og innkapslede produkter, og ingen sammenheng mellom pris og kvalitet eller om produktene er kjøpt på helsekostbutikk, apotek, internett, eller i dagligvarebutikk.

– Folk flest har forsvarsmekanismer for å takle harske oljer, men vi vet ikke hvordan det virker inn på folk som er syke, sier Ruyter.

Norge er en stormakt på fiskeolje og Omega 3. Nå skal forskerne skal nå finne ut hva som egentlig er best for forbrukeren. Bør man spise fisk, produkter som er tulsatt Omega3, ta tran eller kosttilskudd.

Det finnes i dag ingen som kontrollerer harskningsgraden i fiskeoljen som selges i butikkene.

Lege Bernt Rognlien ved Balderklinikken sier harsk fiskeolje er skadelig.

Yoghurt med Omega 3

Omega3 finnes i yogurt.

Foto: Karine Næss Frafjord / NRK

Leverpostei med Omega 3

...og leverpostei...

Foto: Karine Næss Frafjord / NRK
Pølser tilsatt Omega 3 - fettsyrer

...og pølser.

Foto: Karine Næss Frafjord / NRK
– Det finnes mye harsk olje på markedet. Selv små mengder harsk olje gir besk smak og skal kastes. I tillegg er det helseskadelig.

Han mener forbrukerne bør sjekke trankapsklene og andre fiskeoljeprodukter før de konsumeres.

– Du bør alltid tygge hull på kapselen og kjenne at oljene er milde og gode på smak. Er de ikke det, gå og bytt preparatet, råder han.

Useriøse aktører

Nofima-forskeren peker også på problemet med raffineringsprosessen.Man mister kontrollen med hva som skjer med oljen når den forlater raffineriet til den havner hos deg som forbruker.

– Dessverre finnes det useriøseaktører på markedet, som i verste fall kan ødelegge for den store seriøse gruppen, sier Ruyters forskerkollega Gjermund Vogt til FiskeribladetFiskaren.

Han oppfordrer forbrukeren til å se etter fiskeoljeprodukter som er renest mulig.