Hopp til innhold

Mattilsynet reagerer kraftig på fiskeoljeproduksjonen i Peru

– Jeg er for så vidt overrasket over at norske virksomheter ønsker å importere dette som råstoff, ut fra de forholdene vi ser her, sier seksjonssjef Friede Andersen i Mattilsynet. Hun har sett NRKs tv-bilder fra fiskeoljeproduksjonen i Peru.

Råtnende ansjos i Peru

- Denne ansjosen ser ut som om den har kommet ganske langt i en forråtnelsesprosess. Dermed vil det også kunne være et brudd på regelverket, fordi dette er et råstoff som skal gå til humant konsum, mener Mattilsynet.

Foto: Harald Eraker / NRK

Selskapene som leverer fiskeolje til Norge er pålagt å følge EUs hygieneregler. Mattilsynet reagerer meget sterkt etter å ha sett Forbrukerinspektørenes tv-opptak fra Peru.

NRK fikk være med det delvis norskeide selskapet Copeinca på fiskefeltet i varmen i Peru. I følge fiskere NRK har snakket med, kjøler de fleste av fiskebåtene ikke ned fisken ombord, men akkurat denne båten bruker kjølesystem.

Etter 24 timer kommer båten til land med fangsten. Vi observerte prosessen videre inn til fiskeanlegget. Flere av disse forholdene er kritikkverdige, mener det norske Mattilsynet etter å ha sett tv-bildene.

LES OGSÅ:

Ikke hygienisk

En slange suger fisken fra båt og over til anlegget på land. Vi observerer at slangen tas opp fra den sterkt forurensede havbunnen og føres rett over til fangsten.

Dette reagerer seksjonssjef Friede Andersen ved seksjon for fisk og sjømat i Mattilsynet på.

– Hvis fisken hentes opp fra en sterkt forurenset havbunn, så er dette absolutt et brudd på regelverket. Reglene er tydelige på at produksjonen skal skje under hygieniske forhold, sier hun.

Fisk fraktes i friluft

Fiskeoljeproduksjon i Peru

Ansjos fraktes på åpne bånd inn til en fiskeoljefabrikk i Peru.

Foto: NRK

Fisken blir fraktet videre inn til anlegget i friluft, der transportbåndene delvis er åpne for fugler og annen forurensning

Pablo Trapunsky, administrerende direktør i Copeinca, sier at det er normalt å ha fisken i åpne kar, men at områdene der fangsten er i friluft må være beskyttet mot fugler og direkte sollys.

Friede Andersen i Mattilsynet er kritisk.

– Først og fremst ser vi jo at fisken blir transportert på et åpent bånd. Det kan være forurensning fra fugl, og det kan være lys og temperatur, som vil være de umiddelbare farene her. Det ser dermed ut til at dette også kan være et brudd på regelverket, sier hun.

Råtten fisk og for varm olje

Til slutt ender fisken i et stort kar i friluft.

– Den ser jo ut som den har kommet ganske langt i en forråtnelsesprosess. Dermed vil det også kunne være et brudd på regelverket, fordi dette er et råstoff som skal gå til humant konsum, sier seksjonssjefen i Mattilsynet.

Når fisken er kokt, blir fiskeoljen lagret på tanker, gjerne i flere måneder. Copeincas direktør Trapunsky forteller at oljen noen ganger kan stå lagret i 60 - 90 dager før den leveres eller eksporteres. I løpet av den tiden kan den bli skadet av oksygen.

Lukt og smak

– Fiskeolje oksiderer eller harskner når den kommer i kontakt med varme, oksygen og lys.

– Oljen vil da etterhvert lukte tran og gi dårlig smak, sier seniorforsker Åge Oterhals ved forskningsinstituttet Nofima.

Copeincas direktør medgir at produsentene i Peru har problemer med at fiskeoljen blir harsk.

– Vi har begynt å lære hvordan vi skal håndtere og unngå dette, men det er vanskelig på grunn av den høye luftfuktigheten i Peru. Vi jobber med saken. Det er et spørsmål om å gjøre de riktige investeringene og få på plass nye lagringstanker, sier han.

Uholdbart

Fra lagring på de enkelte fabrikkene i Peru, blir oljen fraktet med tankbiler til et nytt lagringssted der den skal lastes i tanker for videre båtfrakt rundt i verden, blant annet til Norge.

Fiskeoljen helles fra tankbilene og rett ned i et åpent kar på bakkenivå. Dette er nok et kritikkverdig forhold, ifølge Mattilsynet.

– Dette er et kritisk punkt i forhold til varme, lys og forurensning. Det er et opplagt brudd på hygieneregelverket, forteller Friede Andersen, seksjonssjef i Mattilsynet.

Hun vil ikke karakterisere dette som noe som skal gå til mat.

De som importerer mest av råoljen fra Peru til Norge er GC Rieber Oils i Kristiansund og Epax i Ålesund. Ingen av disse ville slippe NRK inn på anleggene sine eller stille til intervju.

– Jeg er for så vidt overrasket over at norske virksomheter ønsker å importere dette som råstoff, ut fra de forholdene vi ser her, sier seksjonsefen i Mattilsynet til slutt.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)