NRK Meny
Normal

Norge en stormakt i Perus fiskeolje

Alle de store produsentene av fiskeolje, råvaren til Omega-3-kapslene, eksporterer fiskeolje til Norge. To av de største har norske eierinteresser.

Kapsler med fiskeolje fra Peru

Kapsler med fiskeolje er på få år blitt en kjempeindustri. Nordmenn kjøper kapsler for 400 millioner kroner hvert år. Mye av oljen kommer fra Peru.

Foto: Colourbox/Harald Eraker, NRK (montasje)

Norske interesser er tungt inne i produksjonen av fiskeolje i Peru. Austral Group og Copeinca er to av de største selskapene, med fabrikker en rekke steder i Peru. De har også store fiskeflåter som jakter på ansjosen.

Austral Group

Austral Group er et datterselskap til det norske selskapet Austevoll Seafood, en av verdens største aktører innenfor pelagisk fiske og lakseoppdrett.

Selskapet har sju fabrikker langs kysten i Peru, som produserer fiskeolje og fiskemel av ansjos. Selskapet har egen fiskeflåte og kvoter på ansjos.

Copeinca

Ansjosfiske i Peru

Havet koker av ansjos. Her fra en av Copeincas fiskebåter.

Foto: Harald Eraker / NRK

Copeinca er notert på Oslo Børs. Flere av selskapets styremedlemmer er nordmenn, og har norske aksjonærer som DnB NOR og Alfred Berg.

Selskapet har seks fabrikker langs kysten i Peru som produserer fiskeolje og fiskemel av ansjos. Også dette selskapet har egen fiskeflåte og kvoter på ansjos.

Verdens største

Peru er verdens største produsent av fiskeolje, og står for mellom 20 og 35 prosent av den globale produksjonen.

For 2011 går anslaget ut på at Peru vil stå for rundt en tredel av totalproduksjonen på én million tonn.

Fiskeoljen i Peru er råolje, som eksporteres til forskjellige land, hvor den raffineres og lages til et Omega 3-konsentrat. Konsentratet brukes til å lage Omega-3-kapslene.

Mye av råoljen fra Peru havner i Norge. Ifølge statistikk Forbrukerinspektørene har fått fra Mattilsynet, eksporterte alle de store fiskeoljeselskapene i Peru råolje til Norge de siste to årene.

Ved siden av Austral Group og Copeinca (selskapene med norske eierinteresser), inkluderer dette selskaper som Tata, Hayduk, CSG, Diamante, Exalmar, Rubi og Colpex. Alle disse er store aktører i Peru i forhold til produksjon og eksport av fiskeolje.

Storsalg i Norge

De samme statistikkene viser at Epax og GC Rieber er de store importørene av råoljen fra Peru. Begge selskapene raffinerer fiskeoljen i Norge, som så sendes til produsenter av Omega-3-kapsler.

På få år har markedet eksplodert. Kapslene har tatt over for tranen som den norske folkehelsegarantisten, med en årlig omsetning på 400 millioner kroner.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.