Normal

Pakistanere og indere tåler fedme dårligere

– Antakelig burde man gi andre helseråd til nordmenn med indisk og pakistansk bakgrunn, mener forsker Naeem Zahid.

Innvandrerkvinner

Folk med pakistansk og indisk opprinnelse tåler overvekt dårligere enn europeere.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Naeem Zahid

Folk med indisk og pakistansk opprinnelse tåler fedme dårligere, forteller Naeem Zahid ved Universitetet i Oslo og Ahus.

Foto: Privat

Fett over magen gir økt risiko for hjerte/karsykdommer og diabetes. Ifølge de offisielle rådene bør kvinner ha en livvidde på under 80 centimeter, mens menn bør ligge under 94.

– Hittil har man ikke valgt å gi andre råd til indere og pakistanere i Norge, men det burde man antakelig. Vi vet at denne gruppen faktisk tåler overvekt og magefett dårligere, sier lege og forsker Naeem Zahid ved Ahus og Universitetet i Oslo til NRK.no.

Han viser til studier utført av blant annet Verdens helseorganisasjon.

Annen KMI-skala

Generelle retningslinjer i Norge sier at man er overvektig når man har en kroppsmasseindeks (KMI, på engelsk BMI) på 25 eller mer.

– Vi er ikke helt sikre på hvor lavt dette tallet bør være for indere og pakistanere. Noen mener det bør settes så lavt som 21, men antakelig er det riktigere å si 23, forteller Naeem Zahid.

Er du en kvinne på 165 centimeter, tilsvarer det en vekt på 62 kilo.

– Her handler det ikke om utseende, men om risiko for å få livsstilssykdommer. Det vi vet er at sørøst-asiatere tåler fedme dårligere enn europeere.

Kanskje mer spesifikke neste gang

Problematikken berøres riktignok i Helsedirektoratets utredning om forebygging, utredning og behandling av overvekt hos voksne.

Her står det blant annet:

En rekke grupper er mer utsatt enn andre for å utvikle helseskadelig overvekt eller
fedme. Særlig utsatt er personer med akutte eller kroniske fysiske skader som
begrenser fysisk aktivitet, genetisk utsatte individer med førstegradsslektninger med fedme,
personer fra etniske grupper med høy risiko (spesielt fra sørøst-Asia og Midtøsten) samt personer med lav sosioøkonomisk status.

Men vi har ikke vært veldig konkrete på hvilke grenseverdier vi skal anbefale, fordi vi har vektlagt individuell vurdering, sier avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Bente Moe, til NRK.no.

– Det kan hende vi bør være mer spesiefikke når vi skal vurdere dette igjen.

Norsk-pakistanere mer overvektige

Diabetes er svært utbredt blant pakistanere i Norge. Zahid har i sin doktorgrad fra 2008 vist at pakistanere i Norge er betydelig mer overvektige og har høyere kolesterol enn pakistanere i Pakistan.

Endret livsstil etter flyttingen til Norge kan være årsaken til dette.

Mer enn 1 av 4 innvandrerkvinner fra India og Pakistan har diabetes. Det samme gjelder for 1 av 7 innvandrermenn fra disse områdene, ifølge tall fra Folkehelseinstituttet.

Også for hjerte/karsykdommer er visse innvandrergrupper overrepresentert.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.