Apotekene gjør det bra

Apotekbransjen kommer godt ut i I Norsk Kundebarometers årlige oversikt. - Det kommer trolig av at vi har tillitt til dem som fagpersoner, tror kundebarometerets prosjektleder.

Apotekbransjen

Apotekene ble den beste bransjen, og Vitusapotek det beste av apotekene. Her fra medisinhyllen på Vitusapoteket på Jernbanetorget.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

I dag publiserte Norsk kundebarometer en oversikt på sine sider, som viser hvilke butikker og bransjer vi som forbrukere har best tillitt til.

Apotekene har ligget i toppen i flere år, og det er noe som kjennetegner bransjen.

Les også: Du kan stole på apoteket når de tilbyr billigere kopimedisin

- Ikke overrasket

- Det har nok noe med at vi har tillit til farmasøytene som fagpersoner. Troen på at de har fagkunnskap er nok årsaken til at vi har gitt dem høye poengsummer over lang tid, mener Pål Rasmus Silseth, prosjektleder for Norsk Kundebarometer ved Handelshøyskolen BI.

Det har vel vært litt forskjellig tidligere hvilket apotek som har vært best, men Apotekforeningen er ikke overrasket over at bransjen kommer så godt ut.

- Det har vi gjort tidligere også, sier Oddbjørn Tysnes, konstituert administrerende direktør i Apotekforeningen til NRK.no.

Han tror dette skyldes den jobben mange kompetente ansatte gjør hver dag.

- Legemidler og helseprodukter er viktige for folk, og de ansatte har høy kompetanse og er flinke til å gi råd. Folk opplever at de kan stole på disse rådene de får på en annen måte enn andre steder, mener han.

Les også: Skriver ut vanlig Paracet på resept

Vitus topper

Vitusapotek er den beste kjeden i bransjen og kom i år på en 9 plass, 10 plasser opp fra i fjor. Deretter følger Apotek 1, Ditt Apotek og Boots.

- Vi er veldig godt fornøyd med at kundene er fornøyd, sier Gerd Byermoen, pressekontakt i Vitusapotek.

Hun forteller at de har jobbet mye de siste årene med å få vist frem kunnskapen deres.

- Både ti på topp og over 80 på score er resultater vi er stolte av og skal fortsette å jobbe for, legger hun til.

Tre av apotekene er blant de 20 beste butikkene, mens Boots faller noe lenger ned på listen.

- Boots er tidligere Alliance apotek. Jeg vet ikke hvorfor de ligger lenger ned enn de andre, men vi vet at vi som forbrukere har en iboende motstand mot endringer. Det kan jo være derfor de har tapt seg i forhold til de andre kjedene, sier Silseth.

Da Boots i fjor het Alliance, kom de på 15. plass.

- Vi har de samme medarbeiderne i apotekene våre som tidligere, men Boots apotek er et nytt konsept med større selvvalg og flere tjenester, som ikke alle kundene har oppdaget ennå. Vi opplever at kundene våre får et enda bedre tilbud gjennom Boots apotek-konseptet enn de gjorde gjennom Alliance apotek, sier Vibeke Hoff Norbye, kommunikasjonssjef i Boots apotek.

Apotekplasseringer

Plassering 2011:

Plassering 2010:

Apotek:

Tilfredshet:

Lojalitet:

9

19

Vitusapotek

80,9

87,9

15

18

Apotek 1

80,0

84,1

18

12

Ditt Apotek

79,1

83,2

37

Fantes ikke

Boots

75,2

84,1

Nær 8000 kunder ble bedt om å gi sine butikker en rangering og betraktning, og Norsk Kundebarometer har klassifisert svarene på en skala fra 1 til 100. Snittet for kundenes svarpoeng blir dermed butikken og bransjens score.

LES OGSÅ:

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem?  Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)