Hopp til innhold

Alderen din bestemmer hvor mange timer søvn du trenger

Får du for lite søvn kan du bli ukonsentrert og irritabel. Men hvor mange timer bør du egentlig ha «på øyet»? Her er oversikten for de ulike aldersgruppene.

Søvn

Sover du for lite, kan du bli både ukonsentrert og irritabel. Sjekk om du får nok søvn for din alder.

Foto: Marit Aaby Vebenstad / NRK

Trøtt og uopplagt? Søvn er viktig for oss mennesker, og vi blir rett og slett ustabile uten søvn.

– Lite søvn kan føre til at du blir ukonsentrert og irritabel, sier Morten Engstrøm, overlege ved St. Olavs Hospital og førsteamanuensis ved NTNU, til NRK.

Men hvor mange timer er egentlig nok?

Siri Waage

Siri Waage er ansatt ved Nasjonal kompetansetjeneste for søvnsykdommer.

Foto: Universitetet i Bergen

Siri Waage, postdoktor ved Universitetet i Bergen, forteller at den voksne befolkningen i gjennomsnitt sover fra sju til 7,5 timer.

– Søvnbehov er veldig individuelt, men de aller fleste sover mellom seks og ni timer, sier hun.

Søvnbehov for ulik alder

Søvneksperten refererer til en studie fra National Sleep Foundation, som viser hvor mye søvn du trenger:

  • Anbefalt søvn for nyfødte er mellom 14 og 17 timer i døgnet
  • Spedbarn mellom 12 og 15 timer i døgnet
  • Småbarn mellom 11 og 14 timer
  • Førskolebarn mellom 10 og 13 timer
  • Skolebarn mellom 9 og 11 timer
  • Tenåringer mellom 8 og 10 timer
  • Voksne mellom 7 og 9 timer
  • Eldre mellom 7 og 8 timer

– Søvnkvaliteten går ned med årene

Waage understreker at slike tabeller må brukes med skjønn, både når det gjelder barn og voksne.

– Hovedregelen er at dersom du føler deg uthvilt om dagen så har du fått tilstrekkelig med søvn, uavhengig av antall timer man har sovet, fastslår hun.

Ifølge Nasjonal kompetansetjeneste for søvnsykdommer klarer noen seg med færre enn seks timers nattesøvn, mens andre trenger ni timer eller mer. På samme måte som vi er forskjellige når det gjelder høyde, vekt og utseende, har vi også forskjellig behov når for søvn. Kvaliteten på søvnen, det vil si mengden av den dype søvnen, er vel så viktig som antall timer.

– Både søvnlengden og søvnkvaliteten går ned etterhvert som vi blir eldre, men store befolkningsstudier viser at både for mye og for lite søvn kan føre til dårligere helse, sier Engstrøm.

Så hva er innenfor normalen?

– De fleste rapporterer om omkring sju timer søvn, men opp mot 11 timer søvn i døgnet kan regnes som normalt for en voksen, sier han.

Sover du mer enn dette, og fortsatt er søvnig, regnes det som unormalt.

– Da bør behandling vurderes, sier han.

Tipsene for bedre søvn

Sliter du med innsovningsproblemer, er du ikke alene. For ifølge Folkehelseinstituttet har én av sju voksne kroniske søvnvansker. Det er flere årsaker til at folk ikke får sove.

– Har du søvnproblemer, er det lurt å holde en stabil døgnrytme, uten for store skifter mellom hverdag og helg, råder Engstrøm.

Stå opp til omtrent samme tid og legg deg heller litt tidligere enn vanlig om du er svært søvnig. Sørg for aktivitet og dagslys tidlig på dagen.

– Du gjør lurt i å bekymre deg ferdig på dagtid, slik at du er fornøyd med innsatsen når kvelden kommer. Prøv å roe ned, og demp belysningen. Et tips er også å sørge for at soverommet er svalt og trivelig, avslutter han.

Vekkerklokke

Har du søvnproblemer? Da kan det være lurt å holde en stabil døgnrytme, også i helgen.

Foto: Astrid Engen / NRK

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)