Hopp til innhold

– Et par glass kan forstyrre søvnen

Du sovner kanskje raskere, men to glass vin eller øl før leggetid kan faktisk gjøre søvnproblemene dine verre.

Søvn og alkohol

To glass vin kan være nok til at søvnkvaliteten blir dårligere.

Foto: ANDRES RODRIGUEZ / SCANSTOCK PHOTO / COLOURBOX

Tar du deg et par glass før leggetid i ferien? Normalt gjør alkohol at du sovner fortere. Alkohol kan også gjøre at du sover bedre i den føste halvdelen av søvnen.

Derimot forstyrrer alkoholen søvnkvaliteten i løpet av den siste halvdel av hovedsøvnen din.

Ståle Pallesen

Det er ikke mye alkohol som skal til før søvnkvaliteten blir dårligere. Men det kommer også an på hvor lang tid det går mellom inntak av alkohol og når du legger deg, forklarer Ståle Pallesen.

Foto: André Marton Pedersen / NRK

– Totalt sett vil du med tanke på restitusjon og uthvilthet, ikke profittere på å drikke litt alkohol før leggetid, sier Ståle Pallesen, søvnforsker og professor i psykologi ved Universitetet i Bergen, til NRK.

To glass kan være nok

Alkohol forstyrrer REM-søvnen, som kommer etter ca 90 minutters søvn (se faktaboks). Det er særlig ved moderate til høye doser søvnkvaliteten blir redusert, opplyser Nikolaj Kahn, psykolog ved søvnklinikken på St. Olavs Hospital.

Moderate doser betyr i denne sammenhengen mellom to og fire standard enheter.

– Både ved moderate og høye doser ser man en reduksjon i den totale mengden REM per natt, men dette ser man ikke på lavdosebruk. Det er altså slik at jo mer alkohol, jo mindre REM, sier Nikolaj Kahn.

Drikker du mer enn to glass vin eller øl, kan også REM-fasen bli forsinket, forklarer han.

Hvor mye alkoholen påvirker søvnkvaliteten din, avhenger av hvor tett opptil leggetidspunktet du drikker, forklarer søvnforsker Ståle Pallesen.

– Har du fått promillen ned i null, og venter litt med å legge deg, vil dette trolig ha svært liten effekt på søvnen, sier han.

Pollen og pils

Moderate og høye doser av alkohol gjør at du søvnkvaliteten blir dårligere. Moderate doser er fra to til fire enheter. Høye doser tilsvarer mer enn fire enheter.

Foto: Hans Ola Hevrøy / NRK

Advarer mot alkohol som sovemedisin

Mange bruker alkohol som selvmedisinering mot søvnplager, ifølge Ståle Pallesen.

– Mange som sliter med søvnen blir forståelig nok fortvilte, og gjør mye forskjellig for å sove bedre. Selvmedisinering i form av alkohol er vanlig i så måte. Selv om det er forståelig at folk gjør dette, fraråder vi det sterkt, forteller han.

Han legger til at noen søvnsykdommer, som søvnapné (pustestopp om natten), faktisk blir verre av alkoholinntak.

– Det er selvsagt også en fare for avhengighet dersom man ofte bruker alkohol for å sove. Alkoholikere som slutter å drikke får ofte dårlig søvn i en lang overgangsperiode. Mye av dette skyldes trolig abstinenssykdommer, forklarer Pallesen.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)