- La alle barna prøve kjoler

Boken «Gi barna 100 muligheter i stedet for to» har solgt over 14.000 eksemplarer i Sverige og kommer nå på norsk.

Biologi

Hvordan vi behandler guttene og jentene har mye å si for hvordan de blir, mener forfatterne av boken «Gi barna 100 muligheter i stedet for to».

Foto: Emili Svensson / Illustrasjon

Kristina Henkel

– Det handler ikke om at alle skal bli like eller at vi skal ta noe bort, men det handler om å la barn få utvikle seg til de unike individene de faktisk er, sier forfatter Kristina Henkel.

Foto: Privat
Rasmus Kleppe

Barnehagekonsulent Rasmus Kleppe mener vi bør tørre å slå fast at det er noen grunnleggende forskjeller på gutter og jenter - og ikke være så engstelige for det.

Foto: Privat

Forfatterne Kristina Henkel og Marie Tomicic mener dagens samfunn gir gutter og jenter begrensede valgmuligheter gjennom ureflekterte utsagn, kjønnsprofilering i leketøys- og klesindustrien og generelle fordommer.

– Det handler ikke om at alle skal bli like eller at vi skal ta noe bort, men det handler om å la barn få utvikle seg til de unike individene de faktisk er, sier forfatter Kristina Henkel til NRK.no.

Henkel jobber som likestillingskonsulent i svensk førskole og skole og har lang erfaring med praktisk likestillingsarbeid. Hun har skrevet boken sammen med Marie Tomicic.

Les også:

Påvirker barna

Den vanligste «fellen» voksne går i, er hvordan vi møter barna, ifølge Henkel.

– Jentene får ofte mye oppmerksomhet for hvordan de ser ut, at de er søte og fine, mens guttene får høre at de er tøffe, sier hun.

– Når vi trøster barna, får jentene gjerne sitte på fanget og få kos, mens guttene får høre at de må opp igjen - store gutter gråter ikke. Guttene får også mer kjeft enn jentene.

Dette får konsekvenser for barna, mener forfatteren; det påvirker språkutviklingene, hvordan de skaper vennskapsrelasjoner, hvordan de uttrykker følesler, bildet de får av sin kropp og selvfølelsen.

Henkel og Tomicic mener blant annet at alle barn bør få prøve kjoler. De er morsomme å danse med og herlige å ha på når det er varmt, skriver de, ifølge TV2.

Les også: Jente- og gutteleker finnes

- Litt passé

Rasmus Kleppe er barnehagekonsulent i Aschehoug og har skrevet masteroppgave og ulike artikler om kjønnsforskjeller hos små barn. Han er enig i noe av det Henkel sier, men mener også at tankegangen om kjønnsnøytralitet er litt passé.

– Det er klart at de gjentatte meldingen om for eksempel at man er søt istedet for tøff vil bygge en slags selvforståelse, men jeg er litt kritisk til at man på nytt sier at vi ikke gir barna våre muligheter, sier Kleppe til NRK.no.

– Jeg har sammenliknet funn fra i dag med en barnehagestudie fra 1967, og den gang var de veldig opptatt av ikke å krysse kjønnsgrensene - Jeg opplever at barna korrigerte hverandre veldig strengt den gangen og mindre strengt i dag. Nå er det svært få som vil reagere på at jenter herjer og er fysisk aktive.

Rasmus Kleppe peker på at det ligger sportsutstyr i små størrelser og venter på både guttene og jentene i butikkene.

– Det er forventet at også jentene for eksempel skal ake og gå på ski. Er det så farlig om utstyret er rosa? spør han.

Les også: - Intelligente damer forblir single

Guttene konkurrerer

Ifølge Kleppe er det stor åpenhet for at jenter og gutter leker sammen i barnehagen nå - uten for eksempel å bli kalt kjærester. Men de leker forskjellig.

– Guttene lager ofte større grupper og leker mer voldsomt og konkurrerende. Guttene elsker å konkurrere, og det gjør jo voksne menn også, ler han.

– Selv om noen gutter leker rollelek med dukker eller liknende, så er det nok også sånn at jentene foretrekker dette i større grad enn guttene, og det er vel greit også - siden mange jenter en gang faktisk skal føde et barn.

Rasmus Kleppe mener vi bør tørre å slå fast at det er noen grunnleggende forskjeller og ikke være så engstelige for det.

– Og så er det jo også verdt å legg til at barna ofte ikke legger det samme i for eksempel en spidermandrakt eller en prinsessekjole som det vi voksne gjør. De små jentene trer ikke nødvendigvis inn i rollene som snille og stille selv om de tar på seg prinsessekjoler, men kan like gjerne henge skrålende i toppen av et tre med dem, avslutter han.

Hva mener du? Diskuter under.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)