NRK Meny
Normal

Lik størrelse ikke lik

Hvis Per er 110 centimeter og Lise 110 - hvor mye større er Per da? Litt større, mener Lindex, som operer med ulike størrelser på barneklær for gutter og jenter, selv om den gitte størrelsen er lik.

gensere ligger

Størrelse 98/104 for jenter og for gutter fra Lindex på Majorstuen i Oslo. Den blå hettegenseren fra gutteavdelingen har betydelig lenger ermer enn genseren fra jenteavdelingen i samme størrelse.

Foto: Tuva Jorfald / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
bukser lindex

Bukser fra Lindex' Mummi-kolleksjon, begge i størrelse 86.

Foto: Tuva Jorfald / NRK

Klær for barn merkes med størrelser i centimeter. Men da den svenske trebarnsmoren og bloggeren Jennie skulle handle Pippi-pysj fra jenteavdelingen til sin lille sønn, oppdaget hun at 110 centimeter for jenter slett ikke var det samme som de er for gutter; plutselig måtte sønnen opp i 116.

– Trenger mer bevegelsesfrihet

Jennie konfronterte en ansatt i Lindex-butikken med oppdagelsen og fikk følgende svar:

– Jenteklærne er litt mindre, for guttene trenger mer bevegelsesfrihet ettersom de fyker rundt på en annen måte…

«Velkommen til Lindex, våre jenteklær har innebygget bevegelsesbegrensning», skrev bloggeren i et innlegg og hadde raskt flere hundre kommentarer.

Les også: Lindex kaller tilbake T-skjorter

Les også: Guccibabyer

– Nettere passform

– Det stemmer at i enkelte tilfeller er jenteklær litt mindre enn gutteklærne i samme størrelse - også i Norge, sier pressekontakt i Lindex, Kristina Hermansson til NRK.no.

– Vi har en nettere passform på enkelte plagg. Det kommer an på materialet og på motegraden. Vi må følge med på de trender som råder, sier hun.

Lindex beklager likevel det diskriminerende svaret Jennie fikk i butikken.

– Det er en misforståelse at klærne er større fordi guttene skal ha mer bevegelsesfrihet, understreker Hermansson.

– Kan virke ulike ved første øyekast

Hos Hennes & Mauritz har størrelsene samme basismål og tøyelighet for gutt og jente, ifølge kommunikasjonssjef Vibeke Holann.

– Når det gjelder størrelser på barn baserer vi oss på samme målstørrelse til jenter og gutter, sier hun.

– Plaggene skiller seg naturligvis ut fra om det skal være ettersittende eller mer løst sittende passform og kan kanskje virke ulike ved første øyekast, men fortsatt er det sånn at grunnmålene er det samme, forklarer Holann.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.