- Intelligente damer forblir single

En ny britisk studie viser at smarte og velutdannede kvinner forblir single i større grad enn andre. I Norge er det lønningsposen som truer parforholdet, ifølge samlivsekspert.

Intercontinental Business

Intelligente damer forblir single, særlig hvis de tjener godt. (Illustrasjonsfoto)

Foto: Eric Audras / Colourbox

eva tryti

Parterapeut Eva Tryti tror ikke nødvendigvis smarte damer truer norske parforhold - så lenge han tjener mer enn henne.

Foto: Tuva Jorfald / NRK

«Forblir intelligente kvinner single?» spurte to professorer i psykologi tilknyttet University College of London i en fersk studie.

Svaret ble ja.

Studien inkluderte rundt 120 personer, og forskerne fant store forskjeller mellom mennene og kvinnene når det kom til hvor attraktivt de fant høy IQ. Mennene var mindre interessert i intelligente kvinner enn kvinnene var i intelligente menn.

I studien kom det også frem at smarte og velutdannede kvinner har en tendens til å gjøre seg dummere enn de egentlig er for å komme i kontakt med menn, ifølge Alive.dk.

Les også: Single sliter mest

Les også: Parforhold kan forebygge Alzheimer

- Skandianavia skiller seg ut

- Dette likner på ting vi har hørt fra USA tidligere. For noen år siden skapte en bok debatt om hvorvidt velutdannede kvinner ble gift, sier spesialist i psykologi og parterapeut Eva Tryti til NRK.no.

- Skandinavia skiller seg nok positivt ut fra både USA og Storbritannia, fordi vi her er mer likestilte. Det var annerledes på 70-tallet, men nå har jeg inntrykk av at de fleste norske miljøer godtar oppegående damer.

Men når det kommer til privatøkonomien, har norske menn fortsatt litt å gå på, mener parterapeuten. Hun sier at den norske gjennomsnittsmannen fortsatt foretrekker å tjene mer enn kona.

Les også: Kvinner får sin lønn om 150 år

- Lønningsposen skal være hans

- Menn som tjener godt, men som ikke har så lang utdannelse, kan godt ha dame som har lang utdannelse. Men tjener han ikke spesielt godt, er hennes utdannelse et problem, sier Tryti til NRK.no.

- Hun må gjerne være sterk, men lønningsposen – den skal være hans.

En kvinnelig dommerfullmektig i slutten av 20-årene, som ønsker å være anonym av hensyn til sitt virke, sier at hun kjenner seg igjen i det parterapeuten sier.

Les også: Kvinner tjener mer enn menn

- Kjenner meg igjen

- Jeg kjenner meg veldig igjen. Jeg var i et forhold som ikke tålte at jeg var den som tjente mest.

- Han var forsker og jeg studerte da vi møttes; vi forlovet oss og ble gift, men da jeg begynte å jobbe i et advokatfirma – og tjente atskillig bedre enn ham – ble det et problem. Temaet kom etter hvert opp hver gang vi kranglet.

Paret er i dag skilt.

Les også: Fleire går frå kvarandre

- Et generasjonsskifte

Opplevde du at det var vanskelig å finne ny partner?

- Det hender jeg venter litt med å fortelle hva jeg driver med, men det er stort sett ikke noe problem før man faktisk befinner seg i et samliv, sier dommerfullmektigen til NRK.no.

- Han jeg er sammen med nå er yngre enn eksmannen min, og synes ikke det er noe problem at jeg iblant tjener mer enn han gjør. Jeg tror det kommer et generasjonsskifte av yngre menn som er mer avslappet til at også kvinner kan være hovedforsørgere.

Selv om dommerfullmektigen iblant har vært tilbakeholden når det gjelder informasjon om jobb og utdannelse, tror verken hun eller Eva Tryti at norske kvinner, som sine britiske medsøstre, i særlig grad lyver seg dumme.

Les også: - Livet er kort, vær utro!

- Mennene er ikke verdt å leve med

- Det er naturligvis mange ulike miljøer i Norge. Du finner miljøer der kvinner vil oppleve at det er en ulempe å være velutdannet og smart, men du finner også miljøer der det er en klar fordel, og der det er flaut med damer uten utdannelse, sier Tryti til NRK.no.

Noen damer setter karriere og eget liv høyt - og synes mennene legger for mye bånd på livene deres, ifølge parterapeuten.

- Her i landet har vi en gruppe spesielt smarte damer som skiller seg ut, og som kanskje ikke sliter med å finne en mann – men som sliter med å finne en mann som de synes det er verdt å leve med. Disse forblir kanskje single og reiser for eksempel til Storken i Danmark og lager barn på egenhånd.

NETT-TV: Ikke alle passer i parforhold

Les også: Jordmor Esther fikk barn med hjelp av «storken»

Les også: Kamasutra for single

- Gå for likestilling

- Hvordan kan «problemet» løses?

- Denne gruppen kvinner kan gå etter de som er veldig likestillingsorienterte; de som vil ha mange barn og som synes det er hyggelig å være mye hjemme med barna. De mest likestilte parene klarer seg alltid best, sier parterapeuten.

- Men mange menn passer fortsatt på seg selv og hverandre og tør dessverre i liten grad å gå ut av den tradisjonelle mannsrollen. Tør de å velge utradisjonelt og for eksempel i perioder arbeide redusert og la en kvinne forsørge seg, vil nye områder av livet åpne seg.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)