Dyrker gammeldagse kjønnsroller

Likestillingsombudet kritiserer flere av barne-tv-kanalene for å sette gutter og jenter i stereotype båser.

Barn og TV
Foto: Richardsen, Tor / SCANPIX

Likestillingsombudet mener barn utsettes for et bombardement av stereotypiske kjønnsrollemodeller på TV. NRK Super må kjenne sitt ansvar og får en kjempeutfordring med å ikke gå i fella.

Advarer mot fremstillingene

- Kvinner eller unge jenter blir fremstilt som passive, mens guttene er aktive. Vi ser at det fortsatt er veldig tradisjonelle kjønnsroller som barn får servert gjennom barne-tv i dag, og særlig da fra reklamekanalene, sier Bjørg Undstad i likestillingsombudet.

Likestillingsombudet advarer mot de snevre og stereotype rollene som TV-kanalene setter gutter og jenter i. Barne-tv, fra Disney-channel til Fox Kids formidler kjønnsroller sterkere enn før. Undstad mener situasjonen er forverret, og at dette truer likestillingen.

- Det gir et inntrykk av hvordan man skal være når man er gutt eller hvordan man skal være når man er jente. Det gir holdninger både til oss selv og til andre. Vi kunne håpe på en positiv utvikling, men det er mye som tyder på at vi går i feil retning, at det blir mer tradisjonelle kjønnsroller, sier hun.

Irritert over tendensen

Den islandskproduserte serien, Lazytown, som vises på TV 2 er eksempel hvor gutten er superhelten mens jenta i rosa er liten og søt. Så irritert over tendensen til å rendyrke kjønnsroller ble mor og samfunnsviter, Monica Five Aarset, at hun skrev blogg om det.

- Postmann Pat, Byggmester Bob, Mekke Mikkel og Dyrlege Due var alle om menn som gjorde noe. Hvis det var om damer så har man for eksempel i Byggmester Bob en sekretær, Wenche, som fikk være med av og til, eller så stod hun og fniste på sidelinjen, sier Aarset.

NRK har et ansvar

- Skole og lærere har selvfølgelig et ansvar, og vi som foreldre har et ansvar, men også tv-kanalene selv har et samfunnsansvar og må ta det ansvaret – og da selvfølgelig NRK, sier Bjørg Undstad i likestillingsombudet.

Ansvarlig for NRK Supers småbarnsprogrammer, Ingrid Hafstad, sier kanalen også sier nei til programmer med feil "farge".

- Det er viktig at vi er en motvekt. Jeg tror det er kjempeviktig at vi viser at det ikke er bestemte roller jenter og gutter skal gå inn i, sier Hafstad.

Hafstad tror ikke det vil bli aktuelt for NRK Super å sende "Lazytown".

- Jeg tror ikke vi vil sende denne serien med denne He-man-figuren som er helt blå, og den søte lille jenta som er helt rosa. Vi er mer lilla i vår programproduksjon enn rosa og blå, sier hun.

Blir ikke enkelt

NRK super vil skape en motvekt til de stereotype gutt-jente rollene, men lett blir det ikke.

- Fordi jenter vil gjerne leke prinsesser, og det må de få lov til, men vi vil gjerne si at det er viktig at de også har fokus på andre ting, sier Hafstad i NRK Super.

Kulturstrøm

 • Språkrådet frykter dårlig norsk

  Språkrådet er bekymra for en svekket sidemålsopplæring i den nye læreplanen. De mener det vil få alvorlige konsekvenser for elevenes språkkompetanse dersom de ikke lærer mer nynorsk, og frykter at det blant annet vil gjøre dem dårligere i norsk.

 • Heddaprisen til Helga Guren

  Helga Guren fra Rygge vant Heddaprisen for beste kvinnelige hovedrolle prestasjon i Østfold kulturutvikling sin oppsetning av «Dritt // La merda».
  Heddaprisen deles ut årlig for fremragende prestasjoner innen norsk scenekunst

  Et dukkehjem på Rogaland Teater
  Foto: Stig Håvard Dirdal
 • Drakt satte auskjonsrekord

  En drakt som tilhørte baseballegenden Babe Ruth er solgt for 5,64 millioner dollar, som er over 49 millioner kroner, ny rekord for samlerobjekter fra sport. Auksjonen på Yankee Stadium lørdag ble historisk, melder CBS New York. Ruth trakk seg fra profesjonell baseball i 1937 og døde i 1948 (NTB).