Kleskjede trekker plagg etter Holocaust-sammenligninger

Kleskjeden Zara legger seg flate og trekker tilbake et plagg som vekker assosiasjoner til Holocaust.

Kleskjede trekker plagg etter Holocaust-sammenligninger

Dette plagget vekker assosiasjoner til David-stjernen nazistene tvang jødene til å bære under andre verdenskrig, og kleskjeden Zara har nå trukket det tilbake.

Foto: Skjermdump Zara.com

Den spanske klesgiganten Zara, som har butikker i de fleste europeiske land inkludert Norge, har i sin nettbutikk solgt en T-skjorte til barn som har vakt vrede på blogger og sosiale medier verden over.

T-skjorta, presentert som et plagg for barn av Zara, bringer nemlig assosiasjoner til helt andre ting enn tittelen «striped sheriff» skulle tilsi.

Plaggets gule stjerne har fått mange til å sammenligne den med fangedrakten jøder måtte bære i nazistenes konsentrasjonsleirer under andre verdenskrig.

At den også ble solgt i den israelske nettbutikken til Zara, har også fått mange til å reagere. Plagget var for øvrig også tilgjengelig i den norske og svenske utgaven av nettbutikken.

– Den nevnte t-skjorta er ikke lenger til salgs i våre butikker. Designet var kun inspirert av sheriffstjerner fra gamle westernfilmer, svarer Zaras kommunikasjonsavdeling på epost til NRK.

De unnskylder seg også på Twitter overfor de mange som har klaget på plagget:

Laster Twitter-innhold

Dette er ikke første gang Zara har fått klager på nazimerker på produktene sine. I 2007 skal de ha måttet trekke tilbake en veske med hakekors-symboler, skriver blant annet Huffington Post og BBC.

Den gang unnskyldte de seg med at produktet var produsert i Asia, der hakekorset som regel ikke er forbundet med nazisme, men med religion.

Les også:

Kulturstrøm

 • Bokgaver til prinsessen

  Bøker var en del av gavene prinsesse Ingrid Alexandra mottok på 18-års dagen sin. Regjeringen ga den kommende dronningen tre bøker om norsk historie og kvinnehistorie som kan bli nyttig: «Norsk kvinnehistorie på 200 sider» av Hege Duckert, «Landet mot nord» av Mona Ringvej og «Eufemia – Oslos middelalder-dronning» av Bjørn Bandlien (red.).

  Norsk bokbransje hadde også slått seg sammen om en større bokgave med nye prisbelønte titler innen norsk og oversatt skjønnlitteratur og sakprosa, både for voksne og ungdom.

  Blant disse var «Tante Ulrikkes vei» av Zeshan Shakar, «En frivillig død» av Steffen Kverneland, «1984» av George Orwell, «Keeperen og havet» av Maria Parr, og «Arvingen» av Anne Gunn Halvorsen og Randi Fuglehaug, en ungdomsbok hvis handling er delvis lagt til det norske kongehuset.

  Bøker fra bok-Norges gave til prinsessen: !984 av George Orwell, Mjøsa rundt med mor av Bjørn Hatterud, Tante Ulrikkes vei av Zeshan Shakar, Draumar betyr ingenting av Ane Barmen, Keeperen og havet av Maria Parr, Livet av Lisa Aisato, På vei mot toppen av Angie Thomas og Gulosten av Kristian Krogh-Sørensen
 • Coverband stoppes av ABBA

  Det britiske coverbandet Abba Mania må bytte navn, melder Billboard.

  De svenske ABBA-medlemmene saksøkte i fjor coverbandet ettersom de mente gruppa «parasittisk og ondsinnet» fikk fansen til å tro at ABBA på en eller annen måte hadde gitt sin godkjenning til gruppen.

  Men nå har partene kommet til enighet – og coverbandet skal ikke lenger bruke navnet Abba Mania.

  ABBA gjorde comeback i fjor med albumet Voyage», gruppas første på 40 år. Abba Mania har turnert verden rundt med hyllestkonserter i mer enn 20 år.