NRK Meny
Normal

Kleskjede trekker plagg etter Holocaust-sammenligninger

Kleskjeden Zara legger seg flate og trekker tilbake et plagg som vekker assosiasjoner til Holocaust.

Kleskjede trekker plagg etter Holocaust-sammenligninger

Dette plagget vekker assosiasjoner til David-stjernen nazistene tvang jødene til å bære under andre verdenskrig, og kleskjeden Zara har nå trukket det tilbake.

Foto: Skjermdump Zara.com

Den spanske klesgiganten Zara, som har butikker i de fleste europeiske land inkludert Norge, har i sin nettbutikk solgt en T-skjorte til barn som har vakt vrede på blogger og sosiale medier verden over.

T-skjorta, presentert som et plagg for barn av Zara, bringer nemlig assosiasjoner til helt andre ting enn tittelen «striped sheriff» skulle tilsi.

Plaggets gule stjerne har fått mange til å sammenligne den med fangedrakten jøder måtte bære i nazistenes konsentrasjonsleirer under andre verdenskrig.

At den også ble solgt i den israelske nettbutikken til Zara, har også fått mange til å reagere. Plagget var for øvrig også tilgjengelig i den norske og svenske utgaven av nettbutikken.

– Den nevnte t-skjorta er ikke lenger til salgs i våre butikker. Designet var kun inspirert av sheriffstjerner fra gamle westernfilmer, svarer Zaras kommunikasjonsavdeling på epost til NRK.

De unnskylder seg også på Twitter overfor de mange som har klaget på plagget:

Laster Twitter-innhold

Dette er ikke første gang Zara har fått klager på nazimerker på produktene sine. I 2007 skal de ha måttet trekke tilbake en veske med hakekors-symboler, skriver blant annet Huffington Post og BBC.

Den gang unnskyldte de seg med at produktet var produsert i Asia, der hakekorset som regel ikke er forbundet med nazisme, men med religion.

Les også:

Kulturstrøm

 • Skal gjenoppbygge historisk moské

  En avtale om gjenoppbyggingen av Mosuls historiske al-Nuri-moské ble undertegnet i nationalmuseet i Baghdad mandag. Avtalen mellom De forente arabiske emirater og Irak innebærer en støtte til gjenoppbyggingen på over 50 millioner dollar. Den over 800 år gamle moskeen og dens berømte minaret ble sprengt i forbindelse med kampene om Mosul sommeren 2017. Les også «Urix forklarer»: Fem ting du må vire om sprengingen av den berømte moskeen

  Pressekonferanse i forbindelse med avtale om gjenoppbygging av moskeen i Mosul
  Foto: AHMAD AL-RUBAYE / AFP/Scanpix
 • Aviciis foreldre takker for støtten

  Foreldrene til Avicii (Tim Bergling) publiserte mandag kveld et åpent brev via pressekontakten Ebba Lindqvist: «Vi vil takke for støtten vi har fått, alle kjærlighetsfulle ord om vår sønn og bror. Takk for hedringen av Tim», ifølge Aftonbladet.

 • «The Crown»: Vi burde ha lik lønn

  Matt Smith støtter kravet om at Claire Foy og han selv burde hatt lik lønn for arbeidet i serien. – Jeg er glad for at dette har løst seg, og i fremtiden må vi jobbe for at ting som dette blir bedre og mer rettferdig, ikke bare i vår bransje, men i alle, sier han til Hollywood Reporter. Serieskaperne har beklaget lønnsforskjellen etter at det ble kjent at Smith tjener mer på Netflix-serien enn hovedrolleinnehaveren Foy.

  Claire Foy og Matt Smith fra permieren på sesong to av The Crown
  Foto: Grant Pollard / AP