Hopp til innhold

Kleskjede trekker plagg etter Holocaust-sammenligninger

Kleskjeden Zara legger seg flate og trekker tilbake et plagg som vekker assosiasjoner til Holocaust.

Kleskjede trekker plagg etter Holocaust-sammenligninger

Dette plagget vekker assosiasjoner til David-stjernen nazistene tvang jødene til å bære under andre verdenskrig, og kleskjeden Zara har nå trukket det tilbake.

Foto: Skjermdump Zara.com

Den spanske klesgiganten Zara, som har butikker i de fleste europeiske land inkludert Norge, har i sin nettbutikk solgt en T-skjorte til barn som har vakt vrede på blogger og sosiale medier verden over.

T-skjorta, presentert som et plagg for barn av Zara, bringer nemlig assosiasjoner til helt andre ting enn tittelen «striped sheriff» skulle tilsi.

Plaggets gule stjerne har fått mange til å sammenligne den med fangedrakten jøder måtte bære i nazistenes konsentrasjonsleirer under andre verdenskrig.

At den også ble solgt i den israelske nettbutikken til Zara, har også fått mange til å reagere. Plagget var for øvrig også tilgjengelig i den norske og svenske utgaven av nettbutikken.

– Den nevnte t-skjorta er ikke lenger til salgs i våre butikker. Designet var kun inspirert av sheriffstjerner fra gamle westernfilmer, svarer Zaras kommunikasjonsavdeling på epost til NRK.

De unnskylder seg også på Twitter overfor de mange som har klaget på plagget:

Laster Twitter-innhold

Dette er ikke første gang Zara har fått klager på nazimerker på produktene sine. I 2007 skal de ha måttet trekke tilbake en veske med hakekors-symboler, skriver blant annet Huffington Post og BBC.

Den gang unnskyldte de seg med at produktet var produsert i Asia, der hakekorset som regel ikke er forbundet med nazisme, men med religion.

Les også:

Kulturstrøm

 • A-ha avlyser kveldens konsert i Oslo Spektrum

  A-ha avlyser kveldens konsert i Oslo Spektrum, opplyser konsertarrangøren på sin hjemmeside. Morten Harket har fått diagnostisert akutt laryngitt og må hvile stemmen. Dette er en betennelse i stemmebåndene.

  «Vi beklager å måtte meddele at kveldens konsert med a-ha i Oslo Spektrum er kansellert. Morten Harket har blitt diagnostisert med akutt laryngitt og er nødt til å hvile stemmen. Behold dine billetter for nå, vi kommer tilbake med mer informasjon så fort som mulig", står det på Oslo Spektrums hjemmeside.

  A-ha opptrådte i Oslo fredag, men lørdagens konsert må de altså avlyse. Dette er ikke første gang at A-ha må avlyse. Konsertene ble i utgangspunktet utsatt på grunn av pandemien.

 • Marcus og Martinus vant svensk «Maskorama»

  Marcus og Martinus Gunnarsen har vunnet den svenske utgaven av Maskorama. De norske tvillingene sier til Aftonbladet at de har fremført annenhver sang i konkurransen. Seersuksessen «Maskorama» har gått i flere land, inkludert Norge og USA.

  Marcus og Martinus
  Foto: TT NYHETSBYRÅN/NTB Scanpix / TT NYHETSBYRÅN
 • Kåret til Norges mest attraktive by

  Sandnes får Attraktiv by-prisen 2022, melder Arkitektnytt.

  – Sandnes har imponert juryen gjennom langsiktig og kunnskapsbasert utvikling av sentrum, som nå viser gode resultater, sier Alexandria Algard, juryleder for regjeringens Attraktiv by-pris.

  - Dette er en bekreftelse på at kommunen gjennom mange år har tatt gode valg i arbeidet med å utvikle en levende by, sier ordfører Stanley Wirak.