Hopp til innhold

Kleskjede trekker plagg etter Holocaust-sammenligninger

Kleskjeden Zara legger seg flate og trekker tilbake et plagg som vekker assosiasjoner til Holocaust.

Kleskjede trekker plagg etter Holocaust-sammenligninger

Dette plagget vekker assosiasjoner til David-stjernen nazistene tvang jødene til å bære under andre verdenskrig, og kleskjeden Zara har nå trukket det tilbake.

Foto: Skjermdump Zara.com

Den spanske klesgiganten Zara, som har butikker i de fleste europeiske land inkludert Norge, har i sin nettbutikk solgt en T-skjorte til barn som har vakt vrede på blogger og sosiale medier verden over.

T-skjorta, presentert som et plagg for barn av Zara, bringer nemlig assosiasjoner til helt andre ting enn tittelen «striped sheriff» skulle tilsi.

Plaggets gule stjerne har fått mange til å sammenligne den med fangedrakten jøder måtte bære i nazistenes konsentrasjonsleirer under andre verdenskrig.

At den også ble solgt i den israelske nettbutikken til Zara, har også fått mange til å reagere. Plagget var for øvrig også tilgjengelig i den norske og svenske utgaven av nettbutikken.

– Den nevnte t-skjorta er ikke lenger til salgs i våre butikker. Designet var kun inspirert av sheriffstjerner fra gamle westernfilmer, svarer Zaras kommunikasjonsavdeling på epost til NRK.

De unnskylder seg også på Twitter overfor de mange som har klaget på plagget:

Laster Twitter-innhold

Dette er ikke første gang Zara har fått klager på nazimerker på produktene sine. I 2007 skal de ha måttet trekke tilbake en veske med hakekors-symboler, skriver blant annet Huffington Post og BBC.

Den gang unnskyldte de seg med at produktet var produsert i Asia, der hakekorset som regel ikke er forbundet med nazisme, men med religion.

Les også:

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters