Hopp til innhold

Vil ta hakekorset tilbake

«Friends of Swastika» vil relansere hakekorset til det gamle lykketegnet det en gang var. – Symbolet er alt for belastet, mener forstander i Det Mosaiske trossamfunn. Han tror ikke det vil la seg gjøre.

Svastika India

Hakekorset er mange tusen år gammelt og kjent fra mange kulturer. Nå vil gruppen «Friends of Swastika» reintrodusere symbolet som det lykkesymbolet det egentlig er.

Foto: AMIT DAVE / REUTERS

Ervin Kohn

Ervin Kohn mener løpet er kjørt hva angår svastika-symbolet.

Foto: Nadir Alam / NRK

«Friends of the Swastika» vil rehabilitere det gamle soltegnet. Dette markeres onsdag ved at over 250 tatovører verden over tilbyr å gratis tatovere et hakekors på den som ønsker et slikt motiv på kroppen, skriver Berlingske tidene.

Hakekorset er flere tusen år gammelt og kjent fra talløse kulturer, men i Vesten er det mest kjent for å være de tyske nazipartiets viktigste symbol. Det tyske nasjonalsosialistiske arbeiderpartiet tok i bruk hakekorset som sitt symbol fra 1920 og gjorde det til sitt flaggs sentrale motiv i 1932.

– Tegnet er ødelagt

Historiker Øystein Sørensen

Øystein Sørensen

Foto: Sissel Drevsjø/Universitetet i Oslo

Forstander i Det Mosaiske Trossamfund i Norge og nestleder i Antirasistisk Senter, Ervin Kohn mener dette er en dårlig idé.

– Dette har jeg ikke noen tro på. Jeg kjenner til historien, og vet at det brukes i hinduistiske sammenhenger, men det hjelper ikke. Dette tegnet er ødelagt, sier Ervin Kohn til NRK.no.

– Lar man ikke da nazistene få lov til å eie symbolet?

– Man kan godt si at det er urettferdig, men det løpet er nok kjørt. Hvordan ta tilbake et slikt symbol? Jeg tror det er alt for belastet. Det var nazistene som gjorde symbolet verdenskjent. Konsekvensene av nazistenes gjerninger over hele verden er så store og negative, at symbolet blir for belastet.

– Bør det forbys?

– Interessant spørsmål, men nei. I Norge har ytringsfriheten meget vide grenser, og det støtter jeg.

– Hakekors = nazisme

Øystein Sørensen er ekspert på krigshistorie og professor i historie ved Universitetet i Oslo. Han synes forsøket er prisverdig, men tror det er nytteløst.

– Hakekorset er altfor sterkt og tydelig forbundet med nazismen, i alle fall i vår del av verden, sier han.

Per-Erik Dahlman, formann i Norsk Tattoo Union

Per-Erik Dahlman er gjerne med om han kan hjelpe til med å «avnazifisere» svastikaen

Foto: Norsk Tattoo Union

Han skjønner de gode intensjonene, men sier det har å gjøre med symboler, hvordan de har blitt brukt og hva slags meningsinnhold vi legger i dem.

– Hakekors er det første folk tenker på om man sier nazisme. Symbolet er så sterkt. I beste fall tror jeg det vil ta lang tid før noen vil forbinde et hakekors med noe annet enn nazismen, dessverre.

Ikke gratis hakekors i Norge

Foreningen for norske tatovører har ingen planer om å tatovere gratis hakekors på sine kunder i dag.

– Får vi en henvendelse fra tatoveringsorganisasjoner i andre land, så sier vi ikke umiddelbart nei, men vi vil se på hvilken setting det er. Om vi kan hjelpe til å få avnazifisert svastikaen så bidrar vi gjerne til dette, sier talsmann for Norsk Tattoo Union, Per-Erik Dahlman.

Han forteller likevel at det per i dag er svært få norske tatovører som ville tatovert et hakekors på en som ønsket det.

– Seriøse tatovører tar avstand fra nazismen, og noen ganger vet ikke de som vil ha en tatovering sitt eget beste. Det ligger mye ansvar i å være tatovør og da må vi ta en prat med dem.

Kulturstrøm

 • A-ha avlyser kveldens konsert i Oslo Spektrum

  A-ha avlyser kveldens konsert i Oslo Spektrum, opplyser konsertarrangøren på sin hjemmeside. Morten Harket har fått diagnostisert akutt laryngitt og må hvile stemmen. Dette er en betennelse i stemmebåndene.

  «Vi beklager å måtte meddele at kveldens konsert med a-ha i Oslo Spektrum er kansellert. Morten Harket har blitt diagnostisert med akutt laryngitt og er nødt til å hvile stemmen. Behold dine billetter for nå, vi kommer tilbake med mer informasjon så fort som mulig", står det på Oslo Spektrums hjemmeside.

  A-ha opptrådte i Oslo fredag, men lørdagens konsert må de altså avlyse. Dette er ikke første gang at A-ha må avlyse. Konsertene ble i utgangspunktet utsatt på grunn av pandemien.

 • Marcus og Martinus vant svensk «Maskorama»

  Marcus og Martinus Gunnarsen har vunnet den svenske utgaven av Maskorama. De norske tvillingene sier til Aftonbladet at de har fremført annenhver sang i konkurransen. Seersuksessen «Maskorama» har gått i flere land, inkludert Norge og USA.

  Marcus og Martinus
  Foto: TT NYHETSBYRÅN/NTB Scanpix / TT NYHETSBYRÅN
 • Kåret til Norges mest attraktive by

  Sandnes får Attraktiv by-prisen 2022, melder Arkitektnytt.

  – Sandnes har imponert juryen gjennom langsiktig og kunnskapsbasert utvikling av sentrum, som nå viser gode resultater, sier Alexandria Algard, juryleder for regjeringens Attraktiv by-pris.

  - Dette er en bekreftelse på at kommunen gjennom mange år har tatt gode valg i arbeidet med å utvikle en levende by, sier ordfører Stanley Wirak.