Hopp til innhold

Spent Wirkola foran USA-premieren

– Det er ekstremt viktig for meg at filmen blir godt mottatt. Så langt ser det bra ut, men jeg tar ingen ting for gitt, sier regissør med USA-debut Tommy Wirkola.

HANSEL GRETEL WITCH HUNTERS

Tommy Wirkolas «Hansel and Gretel: Witch Hunters» hadde verdenspremiere i Russland hvor folk gikk mann av huset for å få med seg filmen. Nå står USA for tur.

Foto: David Appleby

Det er stille før stormen i L.A. Tommy Wirkola gjør seg klar til torsdagens USA-premiere av filmen «Hansel and Gretel: Witch Hunters» og han er ekstremt spent på mottakelsen.

– Jeg har over 25 venner og familie som har tatt turen fra Alta og Oslo for å støtte opp. Det setter jeg veldig pris på, sier Wirkola til NRK.no.

– Jeg har selvfølgelig lyst til å gjøre flere filmer her borte, da er det viktig at filmen gjør det bra. Det vil være et viktig steg i min karriere. Så langt ser det bra ut, men jeg tar ingen ting for gitt, sier Tommy Wirkola på telefon fra L.A.

Vinn eller forsvinn

Denne uka har L.A. vært tapetsert av Hans og Grete-postere, produsentene har vært i flere talkshow om filmen, og journalister har ringt i tide og utide.

– Er det vinn eller forsvinn om filmen flopper?

– Det vet jeg ikke. Det har vært mange eksempler på begge deler. Man har ingen garantier, men det gjør det ekstremt mye lettere for min videre karriere om filmen gjør det bra. Går den dårlig blir det noe vanskeligere.

Russerne elsket filmen

HANSEL & GRETEL WITCH HUNTERS

Jeremy Renner instrueres av regissør Tommy Wirkola på settet.

Foto: Photography by: David Appleby

«Hansel and Gretel: Witch Hunters» hadde verdenspremiere i Russland hvor folk gikk mann av huset for å få med seg filmen, som gikk langt bedre enn Quentin Tarantinos Oscar-nominerte film «Django Unchained».

– Personlig er jeg veldig glad for dette, det er stort for meg. Det er ekstremt artig og hyggelig for alle som har vært med på filmen. Samtidig er Russland et «Wild Card». Det er ingen automatikk i at filmer som går bra der gjør det bra i resten av verden.

Han tror noe av forklaringen på at filmen ble så populær i Russland er at de er veldig glade i både eventyr, hekser og 3D-filmer.

Jeremy Renner

Jeremy Renner spiller en av hovedrollene i Wirkolas film.

Foto: Photo Credit: David Appleby / David Appleby

– Filmen har en god dose av alt dette. Det er nok en kombinasjon av dette, sier han.

Norge versus Hollywood

– Hva er hovedforskjellene mellom å være regissør i Norge og i Hollywood?

– For det første kan du lage mye større filmer her. Det er ingen ting som holder igjen visjonen om de først støtter deg. Da har du penger og folk i ryggen og kan få gjennom det meste.

Den andre store forskjellen er det høye budsjettet, som gjør at studioet får en veldig sterk stemme.

– Da må man lære seg å jobbe innenfor det systemet. Det var nytt for meg, men jeg skjønte hvordan det fungerte etter hvert og synes jeg klarte det ganske bra.

Publikumstesting

Pihla Viitala

Pihla Viitala spiller i «Hansel and Gretel: Witch Hunters».

Foto: Photo Credit: David Appleby / David Appleby

Det har også tatt Wirkola lang tid å venne seg til hvor mye man stoler på publikumstesting i USA.

– Det var nytt og rart for meg, som har laget film i Norge. Her viser de en film og stiller spørsmål til flere hundre mennesker de har rekruttert på forskjellige kinoer. Ofte er det folk som aldri ville ha valgt en av mine filmer. Når de spør en 40 år gammel dame, som jobber som regnskapsfører, om hva hun synes om min film føles det litt merkelig.

Birkebeineren

Neste film på programmet er storfilmen Birkebeineren. Wirkola har fått med seg både Kon-Tiki stjernene Pål Sverre Hagen, og Aksel Hennie.

HANSEL & GRETEL: WITCH HUNTERS

Famke Janssen spiller i filmen.

Foto: Photography by: David Appleby

– Filmen er ikke helt fullfinansiert ennå, men både historien og karakterene gjør dette til et veldig bra prosjekt. Det er en sann historie som inneholder heseblesende action, og den er satt i en natur som jeg er glad i og vet gjør seg bra på film.

– Stikker du fra denne filmen om du får et superhot tilbud i Hollywood?

– Det er vanskelig å spå hva som skjer. Som regissør prøver man å ha mange baller i luften. Man håper på penger og at i alle fall en av tingene man jobber på skal skje. Av og til skjer to ting på en gang, men så langt ser det ikke sånn ut.

Førpremiere i Alta

Birkebeinerne

Birkebeinerne

Foto: Knud Bergslien (1869)

Så langt har det vært mye presse og en del intervjuer opp mot premieren. Torsdag er det rød løper og premierevisning i L.A. med påfølgende premierefest, før den vises over hele USA og i 18 andre land fredag.

1. februar skal Wirkola til Alta hvor filmen har Norgespremiere to dager før resten av landet får se den.

– Har livet ditt forandret seg veldig?

– Bortsett fra at jeg pendler mellom Alta og L.A., som er en kombinasjon jeg er veldig glad i, så har det i grunnen ikke gjort det.

Kulturstrøm

 • Kevin Costners western-oppfølger er trukket fra kino

  Filmen «Horizon: An American Saga-Chapter 2» skulle på kinolerretet i august, men slik blir det ikke.

  En talsperson for New Line Cinema sier til nyhetsbyrået AP og New York Times at oppfølgerfilmen ikke har premiere den 16. august likevel fordi man ønsker at publikum skal få større mulighet til å oppdage den første delen av «Horizon» i uken som kommer.

  Den første delen av filmen hadde premiere i slutten av juni og landet kun på en tredjeplass på kinolista i USA etter åpningen.

  Det kvalifiserte til betegnelsen flopp.

  Filmserien har hatt en prislapp på svimlende én milliard kroner. Over 400 millioner av disse har regissør og hovedskuespiller i filmen, Kevin Costner bladd opp fra egen lomme.

  Costner har ikke selv uttalt seg om utsettelsen av oppfølgeren.

  Hovedrolleinnehaver Kevin Costner har også skrevet, produsert og regissert «Horizon: An American Saga - Chapter 1».
  Foto: © 2024 Territory Pictures
 • – Kom til Norge for å danse løs

  – Iført kun en beige, lårkort bodysuit, skulderlang brun parykk og knehøye stiletthæler byr hun på utfordrende, sensuelle og på langt nær akrobatiske bevegelser. Til stor jubel hver gang hun nærmer seg en spagat, eller setter seg ned og twerker, skriver P3-kritiker Sofie Martesdatter Granberg om Doja Cat-konserten på Slottsfjellfestivalen torsdag kveld.